Армия, колкото побира стадионът на ЦСКА


Армия, колкото побира стадионът на ЦСКА
Предвижда се бригадата за специални сили в Карлово да бъде редуцирана до полк
27 Ноември 2015, Петък


Малката численост на българската армия и непълният резерв може да се окажат сериозен пропуск в системата на отбраната, особено на фона на бежанския поток,

Автор: Десант

атентатите в Париж и конфликта в Близкия изток.
Тези притеснения бяха изразени от част от депутатите в парламента, които в сряда приеха Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020.
Според доклада на специализираната комисия по отбрана, представен от председателя ѝ Михо Михов от АБВ, определената бройка от 37 000-40 000 хиляди души в армията е критичното ниво, "допускащо възможности за неизпълнение на основните задачи".

В програмата се предвижда плавно увеличение на парите, отделяни за отбрана, които до 2024 година трябва да достигнат 20% от брутния вътрешен продукт (БВП).
Документът беше приет с почти пълно мнозинство, но в залата присъстваха едва 114 депутати. От тях 106 гласуваха "за" и  само 1 натисна „против”.
Депутатът Петър Кадиев от АБВ  поиска от министъра на отбраната Николай Ненчев алпийският батальон в Смолян да прерасне в полк и се аргументира с „международната обстановка" и големия бежански поток, който минава през Гърция и би могъл в даден момент да тръгне и към нас.

Оказа се, че темата е обсъждана в парламентарната Комисия по отбрана в присъствието на военния министър Николай Ненчев. Предложението да се увеличи до полк числеността на алпийския батальон в Смолян беше подкрепено и от депутата Милен Михов от Патриотичния фронт.
Той допълни, че трябва да бъде преосмислено и намаляването на числеността на бригадата за специални сили в Карлово, за която се предвижда да бъде редуцирана до полк.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки