Без обща позиция за сваления руски самолет


27 Ноември 2015, Петък


Свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребител F-15 в граничната територия между Сирия и Турция предизвика доста страсти в българския парламент.

Автор: Десант

Както и поредното противопоставяне на „фили” и „фоби”, независимо че премиерът Борисов призова чак от далечен Китай за сдържаност в коментарите, тъй като по думите му „ситуацията е деликатна”, пък и Турция и Русия все се карат, а накрая подписват за многомилиардни проекти.
В сряда страстите се нажежиха, след като лидерът на ДПС Лютви Местан огласи от трибуната декларация, която започваше с думите: "ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно".

Това прозвуча като цитат от официалната позиция на президента на Турция Реджеп Ердоган. Така след прочитането на първите две изречения от позицията на ДПС пленарната зала напуснаха възмутени депутатите от Патриотичния фронт, БСП Лява България и "Атака".
На свой ред депутатите от ДПС напуснаха залата, докато социалистът Янаки Стоилов четеше декларацията на своята парламентарна група, в която се апелираше за сдържано и националноотговорно поведение.

„Изискваме българският парламент и правителство да имат това съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности”, изтъкна Стоилов.
На фона на поляризираните, макар и в различна степен позиции в двете декларации, повече от разумно прозвуча апелът на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по още една тема, по която депутатите се разделиха - дали страната ни трябва да се придържа към официалните позиции на НАТО и ЕС в този случай, или напротив, да излезе със собствена национална позиция.

Според Цветан Цветанов, ако вземем страна, можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация.
„Да имаме по-балансирани изказвания, да бъдем много внимателни и да се надяваме, че разумът ще надделее. Защото, ако влезем в спиралата на взимане на страна в едната или другата позиция на двете държави, може да изпаднем в неблагоприятна ситуация, тъй като всичко това може да се разрасне като един сериозен международен конфликт”, заяви той.
Може да се каже и по друг начин. Залогът в отношенията между Русия и Турция са проекти и бизнес, оценявани на около $ 40 млрд. Само природният газ, който Анкара купува от Москва, има годишно изражение от 10 милиарда долара.

Докато ние още търсим малкото пари, които са ни необходими за доизграждане на оградата по границата с Турция и междувременно се надяваме, че комшиите ще държат 2-та милиона бежанци на своя територия.
Което всъщност ясно очертава границата на голяма част от нашите национални интереси.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
съвременник
01.12.2015 14:10:23
0
0
ОТ 1878 г до днес БЪЛГАРИСКИЯ НАРОД Е РАЗЕДЕН НА РУСРФИЛИ ,ЗАПАДНОФИЛИ И ТУРКОФИЛИ.НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ НА АЛКАНИТЕ.ТОВА Е ЕДНАТА ОТ ВРЕДИТЕ НА РУСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРОФИИЛИТЕ СА МАЛКО И ЛИДЕРИТЕ ГИ УБИВАТ /СТАМБОЛРВ ,СТАМБОЛИИСКИ,НЯКОЛКО ГЕНЕРАЛИ ,БУНТА ПРЕЗ 1923 НАРЧЕН ОТ НАШИТЕ ОМУНИСТИ 'АНТИФАШИСТКО''КОАТО НЯМАШАМФАШИЗЪМ ПО СВЕТА.ВЗРИВА НА КАТЕДРАЛАТА 'СВ,НЕДЕЛЯ /НАЙ ГОЛЕМИЯ В СВЕТА -ИЗПЪЛНЕН ОТ БКП ПО НАРЕЖДАНЕ НА КОМИНТЕРНА/АЛКАЙДАТА НА ВЕКА/ СЪЩОТО БЕШЕ И С Т,Н,'ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ ПАК ПО НАРЕЖАНЕ ОТ ДР,ДЖУГАШВИЛИ И ДР.'МЕРОПРИЯТИЯ .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки