Цигани дължат 3 милиона лева на община Пловдив


27 Ноември 2015, Петък


Община Пловдив има несъбрани взимания от наеми на общински жилища за общо над 5,4 милиона лева, сочи справката за изпълнение на местния бюджет за първите шест месеца

Автор: Камен Колев

на годината. От тази сума близо 3 милиона дължат ромски семейства.
Задълженията са точно толкова, колкото бяха и преди три години, припомнят от местната управа. В такива случаи общината започва принудително изваждане на наемателите от общинските жилища.
Тъй като обаче предстоят коледните и новогодишните празници, чиновниците вероятно ще изчакат да минат зимните месеци, а през това време ще изпратят писма до длъжниците с покана да погасят задълженията си.

Най-много задължения за наеми има в район "Източен", където се намира ромският квартал "Столипиново". Част от стотиците длъжници там имат да плащат за наеми четирицифрени суми.
Много борчлии има и в район "Северен", където се намира ромската Шекер махала. Преди години там за населението бяха построени луксозни мезонети, но много скоро наемателите ги занемариха и спряха да плащат наемите си.

Най-малко са длъжниците в район "Централен". Всички длъжници могат да договорят разсрочено плащане за натрупаните наеми, но е малко вероятно да се възползват от това си право, като се има предвид досегашната практика. Въпреки че по закон при три месеца неплатен наем обитателят може да бъде изваден принудително, тази мярка за циганите никога не се прилага.

Според справката за първото шестмесечие общината е на червено с 15 милиона лева, натрупани от несъбрани суми от местни дейности. Приходите от такива дейности в края на юни т. г. са били 97,8 млн. лв., което е около 60 на сто от заложените до края на годината постъпления, показват данните на  отдел „Бюджет и финансов анализ“.
От местен данък върху автомобилите са събрани над 9 млн. лв., от глоби - 1,5 млн., от концесии -1 млн. и от продажба на държавно и общинско имущество - близо 3 млн. лв.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки