Обратна връзка


27 Ноември 2015, Петък


Смъртоносните квартети на българската политика


Както преди време отбелязах на страниците на „Десант“, затлъстяването е един от големите рискови фактори за диабет и е съществена проява на една „нова болест“, наричана метаболитен синдром. За него през 1989 г. бе въведен терминът смъртоносен квартет (deadly quartet), съставен от затлъстяване, диабет, хипертония и повишени кръвни нива на триглицериди и холестерол. Защото усложненията на тези, обобщено наричани сърдечнометаболитни болести, водят до смъртоносни сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти – от тях годишно умират около 19 милиона в света! През 2014 г. квартетът бе осъвременен и сега включва затлъстяване, метаболитен синдром, възпаление и климатични промени.

Днес аз пренасям смъртоносните квартети от медицината в политиката. Апропо, именно „Бандата на четиримата”, съставена от водещи комунисти в Китай, уби хиляди китайци по време на „Културната революция“ през  1967-1976 г. В състава на един от тези квартети в 26-годишната история на посткомунистическата политическа ситуация в България виждам Лаборанта, преди години наричан Командира; Цар, който заменя царството за имоти; Усмивко, наричан още Послушко, на когото най-много му пречи Русия, и Академик, който дава почетни академични титли на недостойни чужденци.

Поименно това са Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев и председателят на БАН Стефан Воденичаров, номиниран тези дни за президент на изборите догодина. „Анкетата“ за номинации на други квартети е отворена.
Статистиката за българската демографска катастрофа потвърждава смъртоносните действия на политическите квартети. По данни на Световната здравна организация българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 наши сънародници – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак.

През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият (не естественият) спад на населението в България е 40 160 годишно от общо 7 284 600 български граждани към 31 декември 2012 г. Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България!
Като се прибави и високата раждаемост при циганите, тревогата се увеличава, защото можем да станем т. нар. minority majority nation, т.е. нация, в която малцинството става мнозинство – мечтата на Българския хелзинкски комитет и други НПО. И на диригентите на българските политически квартети.

Толкова голяма смъртност от сърдечнометаболитни болести (СМБ), а политическата безотговорност относно здравеопазването става още по-безперспективна като виждам, че в България няма йерархия на приоритети в биомедицинската наука. У нас съществува Национален център по сърдечносъдови болести, но той е насочен предимно в клиничните прояви на тези болести.
В БАН и медицинските университети (вече 6 на брой!), с изключение на Варненския медицински университет, няма съвременно действащи научни институти или лаборатории, в които да се изследват клетъчните и молекулни механизми на СМБ.

Ние нямаме национално дружество по атеросклероза и съответно не членуваме в Международно­то дружество по атеросклероза – на симпозиумите, които се организират на всеки три години и са със статут на све­товен конгрес, рядко съм срещал  български участници, които да изнасят лекции.
На световната платформа нашата наука за СМБ или не се появява, или е на постерно и туристическо равнище. А председателят на БАН се занимава с църковни теми и иска да става президент на РБ!

Както наскоро писах, в САЩ президент, сенатори и журналисти все по-често обсъждат как затлъстяването заплашва бъдещето на Америка. Организират проекти „Храни се добре, Америка!“,  „Нека се движим!“, „Инициатива за прецизна медицина“ и „Партньорство за по-здрава Америка“. Това са примери за висша проява на държавническо мислене за  здравеопазването на нацията.
В България се изпълняват евроатлантическите инициативи на Брюксел и Вашингтон, но не съм чул Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев или председателят на БАН Стефан Воденичаров да е запитал „Как затлъстяването заплашва бъдещето на България?”.

Нашите политици не обръщат внимание на Homo obesus Bulgaricus (затлъстелия българин). Нито на учените, работещи в  адипобиологията – наука за адипозната (мастна) тъкан и болестите, свързани с нейното натрупване.
И всичко това се случва в условията на една катастрофална демография, наричана от мен демострофа.
д-р Георги Чалдъков,
Варна


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки