ДАНС арестува служители на ДАИ, всички излязоха на свобода


27 Ноември 2015, Петък


Акция на ДАНС по залавяне на подкупни служители на ДАИ-Хасково, при която бяха задържани 4-ма души, завърши със свобода за всички.

Автор: Янко Георгиев

Миналата седмица край Харманли бяха задържани Даниел Христов, Вихър Василев, Константин Въжарски и Димитър Михайлов. Срещу тях бе постъпил сигнал, че получават подкупи от шофьори на тирове. Според информацията, вземали по 20 евро за т.нар „такса спокойствие”. Гръмко оповестената операция обаче завърши със свобода за всички заловени на автомагистрала „Марица”.

Първо прокуратурата постанови парична гаранция от 5000 лв. за хасковлията Константин Въжарски, който е бивш митничар, и за Даниел Христов. По-късно държавното обвинение поиска задържане под стража за другите двама – Вихър Василев и Димитър Михайлов от Свиленград. За тях обаче съдът постанови парична гаранция в размер на по 8000 лв. Така акцията на ДАНС, която е планирана още от лятото, повдигна много въпроси и малко отговори. Най-важният от тях обаче е, наистина ли има воля за справяне с корупцията в Изпълнителната агенция.

По време на заседанието в съда стана ясно, че държавното обвинение разполага с анонимен свидетел, който е разказал схемата. Всички отказаха да посочат кой е той. Въпреки това обаче стана ясно, че всъщност е колега на задържаните. Единствената разлика между арестуваните и анонимния свидетел е, че той е на по-високо ниво в йерархията на агенцията.

Пред съда лъснаха и други подробности. Защитниците заявиха, че по време на обиска клиентите им са били накарани да се обърнат с гръб и да гледат към близките ниви. Минути след това от родното ФБР обявили, че са намерени пари. Става дума за 300 евро, скрити в кутия от цигари, които били оставени до служебния автомобил. От прокуратурата смятат, че това са заработени пари от изнудване на тираджиите. Задържаните пък казват, че парите са подхвърлени.

Прокурорът по делото Павел Жеков обясни, че в домовете на задържаните са открити още към 800 долара. Адвокатите попитаха и защо след като всички закопчани са с едно и също обвинение, на подсъдимата скамейка са само двама. Това попитаха и журналистите. А отговорът бе повече от прозаичен. Константин Въжарски, който е бивш митничар, Даниел Христов били наети на работа от няколко дни и не били внедрени в системата.В акцията са използвани специални разузнавателни средства. Окръжният прокурор Иван Стоянов заяви само, че не са използвани белязани пари, защото това било трудно за организация.

„Десант” се добра до част от „бръмбарите”. В тях има описан един драстичен случай. Служител на инспекцията иска 20 евро подкуп. Шофьорът му подава банкнота от 50 евро, а служителят му връща 30 евро. На водачите на тежките камиони им било казвано, че парите се искат за чорба. Разследването е в начален етап. Тепърва предстои да излизат подробности по случая.

За да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, са необходими няколко задължителни условия – да има обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, както и да съществува опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Дежурният съдия прецени, че обоснованото предположение е налице. Но сметна, че Вихър Василев и Димитър Михайлов имат семейства и постоянни адреси в Свиленград, така че вероятността да се укрият не е доказана. Възможността да извършат ново престъпление пък е изключена, защото те вече са отстранени от длъжност като инспектори в ДАИ и няма как да получат подкуп.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки