Мангото – царят на плодовете, ни дарява много здраве


26 Ноември 2015, Четвъртък


Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти то предотвратява развитието на рак


Наричат мангото царят на плодове. Може би защото то се култивира и се отглежда навсякъде по света – от Калифорния и Мексико, през Испания и Канарските острови, Африка, та чак до Австралия и Китай. Това е най-консумираният плод в света.
Дървото манго е вечнозелено и огромно – достига до 35-45 метра на височина и е с голяма корона и гъсти клони. Дава много плодове, но те узряват сравнително бавно - от три до шест месеца. Оцветяването им в узряло състояние е от жълто, през оранжево към наситено червено. Обикновено са неравномерно оцветени, тъй като се берат все още зелени.

Най-малките плодове не са по-големи от слива, а най-едрите достигат дължина над 25 сантиметра и тежат по 2-3 килограма. Независимо от цвета и големината си, те имат сочна жълта или оранжева сърцевина с плоска семка в средата.
Ето някои от ползите им за човешкия организъм.
Една чаша нарязано манго доставя 25% от необходимата доза витамин А на организма, която спомага за запазване на доброто зрение. Храненето с него помага за предотвратяване на нощна слепота, парене в очите и др.

Плодът съдържа храносмилателни ензими, които съдействат за разграждането на протеините и с това – за по-пълноценното храносмилане. Той също така се бори с киселините, а високото съдържание на фибри в него съдейства за предотвратяването на запек.
Витамин Е, намиращ се в изобилие в мангото, регулира половите хормони и повишава сексуалното желание и възможности.
Тъй като плодът е богат на желязо, употребата му е полезна за хора, страдащи от анемия. Високото съдържание в него на вит. С пък благоприятства усвояването на този микроелемент, изключително нужен за поддържане нормалното състояние на човешкия организъм.

Мангото е ценно при проблеми със сърцето, като подобрява неговата дейност.
Подобрява дейността, на бъбреците, и на стомашно-чревния тракт. Защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка.
Плодът укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания, нормализира кръвното налягане.
Поради това, че е отличен източник на антиоксиданти и богат на полифеноли, мангото е в състояние да спре развитието на астма, както и да предотврати появата на рак на простата, на стомаха, червата, на гърдата, простатата и белите дробове.

Зеленото манго може да узрее, оставено на стайна температура, след което да се съхранява непродължително време в хладилник. Ако при леко притискане в плода остават малки вдлъбнатинки, значи е готов за консумация.
Препоръчително е да се яде в прясно състояние. А една чаша сок от него зарежда с бодрост за целия ден.

Не трябва обаче да се прекалява с консумирането на прекалено голямо количество от този плод, защото то може да генерира прекалено много топлина в организма, което води до неприятни последици.
Освен това плодовете на мангото са с високо съдържание на калории, така че прекомерната им консумация не е препоръчително за тези, които се борят с наднорменото си тегло.
Проблеми могат да възникнат и при хората, които страдат от алергия към растението и от диабет.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки