Магическата сила на ароматната салвия


26 Ноември 2015, Четвъртък


Наричана билка за столетници, тя е и прекрасно градинско цвете


Една от легендите за салвията гласи, че ако човек я отглежда в дома си или в градината си, никога няма да му е нужен доктор. Древните медици Хипократ и Педа́ний Диоскори́д са смятали това растение за свещена трева и за най-полезното лекарство (особено при женско безплодие). Поради това, когато в Древен Египет след епидемии или войни броят на населението намалявал, жените били принуждавани да добавят в храната си това растение, „за да се умножи населението по-бързо”.

В Европа  растението е пренесено от римляните и през Средновековието изключителните му лечебни свойства са били широко използвани, като с него лекували дори чума. За това красноречиво говори фактът, че през 1688 година излиза книга, в която цели 414 страници са посветени на безценните целебни качества на тази билка..
С течение на времето обаче много от сведенията за лечебното въздействие на билката върху човешкия организъм са загубени и поради това съвременното му приложение в народната медицина и хомеопатията е твърде скромно.

Наименованието на салвията произлиза от латинска дума salveo, която означава „лечение, да се чувстваш добре, да бъдеш здрав“. В ботаниката има над 180 установени и описани нейни разновидности, свойствата на всяко от които в една или друга степен се отличават от тези на останалите. Така например Salvia divinorum има силен халюциногенен ефект и в Централна Америка се приема чрез пушене или дъвчене, предизвиквайки краткотрайна еуфория.

Силните лечебни свойства, определяни с право в далечното минало като магически, притежава само видът Salvia officinalis, известен най-вече като градински чай, както и с другите си наименования божигробски босилек, теменче, рожково биле.
Това растение е малък вечнозелен храст с дървенисти стъбла, сивкави листа и с ярко лилави дребни цветчета.
Листата на салвията съдържат около 1,5- 2 % етерично масло. В химичния състав на билката още са открити алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, урсолова, олеанолова и хлорогенова кислини, витамините Р, PP, ниацин (вит. В3), А, B1, никотинова киселина, фитонциди, уваол, парадифенол.

Цъфти през юни-юли, предпочита слънчевите места, песъчливата почва и сухия климат.
За лечебни цели се използват листата на тази билка за столетници. Тя е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Успешно лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити, намалява потоотделянето и успокоява внезапните топли вълни при климакс.
С отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и някои гинекологични заболявания (например обилно бяло течение). При артрит и травми се препоръчват компресите със салвия.

Чай от билката се използва още при силни менструални болки и нарушен цикъл, както и за укрепване на имунната система, подобряване на храносмилането и лекуване на афти. Ефективен е при безсъние, депресия, умора, главоболие. Освен това подобрява паметта, заради което се препоръчва при болестта на Алцхаймер и деменция.
Противопоказна е за бременни и кърмачки, както и при наличието на остър нефрит.
Ето и няколко лечебни рецепти с билката.

Рецепта 1 (при заболявания на стомашно-чревния тракт): 5 г ситно нарязани листа салвия се варят с 400 мл гореща вода. Прецежда се, оставя се да изстине и на всеки 3-4 часа се приемат по 20-30 мл.

Рецепта 2 (при възпаление на дихателните пътища):  1-2 г масло от билката се кипват в гореща вода и с парите се правят инхалации.

Рецепта 3 (при заболявания на нервната система): 5 г листа от салвия и 5 г дъбова кора се заливат с 50 мл гореща преварена вода. Престояват така 2 часа, след което течността се прецежда. Това се приема 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 4 (вино от салвия): 80 г листа се заливат с 1 л червено вино и престояват в затворен съд 8 дни. Пият се по 20-30 мл след храна. Укрепва имунната система и лекува смущения в стомаха и червата.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки