Българските отношения с хетманска Украйна


Българските отношения с хетманска Украйна
Иван Шишманов
25 Ноември 2015, Сряда


След Октомврийската революция, когато Ленин сключва мирен договор с Германия, Първата световна война продължава. Националистите в Украйна поканват германски и

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

австрийски войски, които да окупират страната. Под защитата на тяхното оръжие обявяват отцепване от Русия и на 20 януари 1918 г. провъзгласяват своя независима държава.
Тя е призната само от Германия и Австро-Унгария, както и от Антантата. Към тях бърза да се присъедини и Фердинанд. Той се страхува от Русия и смята, че за България е добре между тях да има и друга държава, която да служи като буфер. Затова признава независимостта на Украйна и изпраща за посланик в Киев Иван Шишманов. Изборът пада  на него, защото е зет на Сергей Драгоманов – известен учен и писател, който се ползва с голям авторитет в страната, а самият Шишманов знае украински език.

Той тръгва от България на 21 април  1918 г. и след 9 дни стига до Киев. Представя дипломатическите си акредитиви на премиера Михайло Грушев, който, подобно на тъста му, е изтъкнат учен. Посрещнат е много радушно, защото е едва третият дипломат в тази страна. Преди него са пристигнали само посланици на Англия и Франция, а Германия и Австро-Унгария се представляват от командирите на окупационните корпуси.

Иван Шишманов  е единственият, който знае украински език, а и е запознат с културата и обичаите на страната. Настанен е в бивша царска резиденция, въпреки че с него пристига само помощникът му Нейков. Българското правителство е изпратило двамата общо с 3500 рубли, 800 от които са похарчили по време на пътуването. Те стигат само за два месеца престой – добре че ги подпомага семейство Драгоманови, иначе направо ще гладуват.
В спомените си Иван Шишманов пише, че обстановката  в страната е била неопределима.

В правителството на Михайло Грушев влизат националисти, социалисти, есери. Армия няма, само 300 души изпълняват ролята на полицейски сили, които да се грижат за вътрешния ред. Снабдяването с продоволствие е направо отчайващо – хората се редят на опашки пред хлебарниците от полунощ с надеждата, че  на разсъмване ще могат да си купят хляб. Рядко докарват месо от умрели коне, затова населението е изтребило гълъбите и дори кучетата.

Положението не се променя и след като властта поема хетман Павло Скоропадски, който е бивш царски генерал. Когато приема Иван Шишманов, той се хвали пред него, че е награден с български орден, но не става ясно за какво го е получил. Пред  Шишманов Скоропадски  развива идеята си за създаване на Черноморска конфедерация, в която да влизат Украйна, България, Румъния, Турция и Кавказките републики, с правителство, съставено от представители на тези страни, като президентът ще е на ротационен принцип с мандат от една година.

Дипломатическата кариера на Иван Шишманов не продължава дълго. През април 1919 г. болшевиките предприемат настъпление към Киев и бързо разгромяват германските и австрийските окупационни корпуси. Дипломатите на Англия и Франция спешно напускат града и канят Иван Шишманов да се присъедини към тях, макар че по това време ние сме във война с техните страни. Стигат до Одеса с влак, а след това с кораб продължават за Истанбул, като по пътя оставят Иван Шишманов във Варна.
А какво става с хетманска Украйна? Изоставен от германци и австрийци, Скоропадски отправя призив към украинците да дадат отпор на Червената армия. Отзовават се към 4  хил. доброволци, въоръжават ги, но те буквално са пометени от червената конница. Тя влиза в Киев, а през следващите 2-3 месеца Украйна е напълно прочистена от националистите.

На 22 октомври Ленин назначава за министър-председател на съветска Украйна българина Кръстю Раковски, което се посреща с одобрение от многобройната българска диаспора в тази страна. Още повече, че той провежда политика за автономност на етносите, включително и за българите. Запазва и Централната Рада, в която нашите сънародници имат свои представители. След това Кръстю Раковски заема редица отговорни постове в Съветския съюз, но през 1940 г. е обявен за враг на народа и през 1941 г. е разстрелян. Павло Скоропадски бяга в Германия и умира там през 1945 г.

Интересна е и съдбата на Михайло Грушев. Въпреки че е оглавявал украинското  националистическо правителство, той е оценен като учен. Става академик и доживява до 1934 г., когато умира и е погребан с държавни почести.
Иван Шишманов умира през 1928 г. в Осло, Норвегия. Неговите деца са наполовина българи, наполовина украинци.
Към цялата тази история може да се прибави и нещо любопитно. Украинците са наследници на Камска България, а основател на Киев е братът на кан Кубрат – Кий, по-късно от България там е пренесена християнската религия и славянската писменост.



Патриотичен календар

20 ноември 1872 г. — Баба Неделя Петкова основава в Солун женското дружество „Възрождение“, което дава начало на девическото образование в България

23 ноември 1877 г. — Роден е българският революционер Никола Карев, ръководител на Крушевската република, създадена по време на Илинденско-Преображенското въстание

24 ноември 1943 г. — Извършена е втората британско-американска бомбардировка над София през Втората световна война

25 ноември 1982 г. — В Рим е арестуван служителят на БГА „Балкан" Сергей Антонов, който е обвинен за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II

25 ноември 2007 г. — Уволнени са последните войници от наборна служба в българската армия и тя става на 100 % професионална

26 ноември 1878 г. — В София е открито първото военно училище

26 ноември 1913 г. — Българският екзарх Йосиф I премества седалището на Българската православна църква от Цариград в София

26 ноември 1956 г. — Състои се премиерата на първия български цветен филм „Точка първа”


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez parfjumsho
25.11.2015 09:10:44
0
0
ako se pokasvat i arhivni filmi ot balgaria i drugi strani za minaloto na balgaria balkanskite i evropejskite strani s komentari ot balgarski gledni toshki i sadbite na njakoi narodi i vidni lishnosti zameseni v tjah moshe vseki da si sastavi po pravilno lishno mnenie i da si kashe po dobre da shiveja v ,,,of shore,,, targovski kompanii az naprimer imam simpatii za selskite fashisti i selskite komunisti nokato shiveja vsred gradskite fashisti i gradskite komunisti trjabva da sam sposoben na hameleonski mimikrii za da se izsuhljam ot neshelani situazii i zatova podskashvam s tova koj prashta tesi mnenia kakvo bih mogal da bada ako njama shushdi vmeshatelstva
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки