Приказки, не само за деца


Приказки, не само за деца
24 Ноември 2015, Вторник


Или красивият свят на японските кукли

Автор: Камен Колев

Десетки приказки за красивите японски кукли може да научите, ако посетите постоянната експозиция "Душата на японската кукла" в Музeйния център за съвременна история към Регионалния исторически музей в Пловдив. Сбирката се намира на ул. "Ангел Букорещлиев" 14, а експозицията е реализирана през 2010 г. по художествен проект на Константин Камбарев с финансовото съдействие на Японското посолство в България.
Историята на японските кукли у нас обаче е по-стара и се дължи на сътрудничеството на музея и Японската агенция за доброволци в чужбина. През 2005 г. доброволката Юко Накаджима, заедно със свои приятели от префектура Сайтама, организира събирането на куклите. Тя се свързва със свои приятели в родния си град Хигаши Мациама.

Общо три  японски града откликват на акцията "Хайде да изпратим кукли в България" за популяризиране културата на Страната на изгряващото слънце. Така в Пловдив пристигат 500 килограма сандъци. В тях са над 60 японски кукли в традиционни роли и дрехи, а доброволческата агенция осигурява средства за транспорт до страната ни. Общата стойност на дарението е над 30 000 долара.
Куклите са част от японската култура още от древни времена. Те са били не само играчка за децата, но и предмет на страхопочитание и култ. Външният им вид се променял, но любовта на японците, които се отнасят към тях като към живи същества, оставала непроменена.

Израз на това особено отношение са церемониите “Погребения на кукли”, които се извършват из цялата страна на изгряващото слънце. Когато сърцето на собственика не му дава просто да изхвърли станалата ненужна фигурка, той я отнася в някой храм, където на едно място се събират стари и нови кукли, скъпоструващи и по-обикновени.
След като собствениците си вземат сбогом и изразят дълбоката си благодарност, играчките се изгарят. Подобна церемония е трудноразбираема за чужденците, но за японците марионетките са живи същества, притежаващи сърце и душа. Всяка от тях се свързва с определен празник или обичай. Празникът Джооши води началото си от периода Хейан (Х век) и тъй като се отбелязва по време на цъфтежа на прасковите, често e наричан и Празник на прасковата.

В Древна Япония в началото на месец март гадателите отправяли молитви за закрила от бедствия и нещастия, а различни сезонни блюда били принасяни в дар на боговете.
Извършвали се и ритуали на пречистване, при които хората изработвали хартиени човечета и символично прехвърляли върху тях грижите и греховете си. След това ги пускали да плават по реката или в океана, вярвайки, че те ще отнесат надалеко всичко лошо. Тези ритуали за прогонване на злото постепенно се свързали с играта на малките момиченца от аристократични семейства и така се родил празникът “Хинамацури”.

По време на този празник във всеки дом, в който има момиче, на специална поставка, покрита с червен плат, се нарежда комплектът кукли “Хина нингьоо”. Това е сватбената церемония на императора. Най-отгоре винаги се поставят императорът и императрицата, а след това се нареждат три придворни дами. Под тях са петима младежи-музиканти, следват двама въоръжени пазители на императора. Седящият отдясно старец отговаря за науките, а седящият отляво младеж - за военните науки. Последните трима са прислужници, които се грижат за императорската градина.

Комплектът “Хина нингьоо” включва и мебели, които са част от императорския чеиз. Чрез тази игра семейството отправя молитва за щастлив брак на момичето. Японците вярват, че ако украсата се остави и след празника, то девойката ще се ожени твърде късно. Фигурата на гейшата, тъй мистериозна и интригуваща, също има своя кукленски образ. Гейшата е жена, която умее да танцува, да пее и да свири на различни инструменти. Всичко в нейния свят е подчинено на изтънчена естетика. Тя преминава дълъг курс на сурово обучение и притежава познания от различни области, които й позволяват да води интересни разговори на разнообразни теми и да забавлява посетителите. Куклите Гейша обикновено се подаряват по повод на сватба или построяване на нов дом.

Други популярни фигурки са Нининдоджоджи и Яегакихиме. Първата изобразява героиня от пиеса за театър Но, втората е героиня от стара легенда. За да защити своя победен в битка годеник, който се укривал при нея, тя си сложила свещен шлем и под закрилата на лисицата – помощник на боговете, водила дълго време тежки битки, за да отмъсти и избие враговете му.

Куклата Яегакихиме е символ на женската сила, която се отприщва в защита на любимия мъж. Дарма пък е хартиена фигурка, която изобразява известен монах от Индия в медитираща поза. Лицето и тялото й са боядисани в червено, а долната част е по-тежка, за да може куклата сама да се изправя. Внушава се идеята, че и да паднеш, няма страшно. Важното е винаги да се изправяш и да опитваш отново, защото следващия път непременно ще успееш. Според една стара легенда, през 4 век съпругата на императора се отправила заедно с него към бойното поле. По пътя се отбили да починат край минерален извор на остров Шикоку. Там тя заченала, но въпреки бременността си, взела участие в боя. Куклата Химедарма изобразява нейното бебе, увито в червена пелена. Впоследствие то става петнадесетият поред император на Япония. Съществува поверие, че ако на неомъжена девойка се подари Химедарма, тя ще се задоми в близките две години.

За разлика от обикновените марионетки, в телата на Кимекоми са издълбани тесни улеи, в които се напъхва платът на дрехите им. Техниката на този вид прикрепване се нарича “кимекоми”, откъдето произлиза и името на тези играчки. Прецизната технология позволява да се запази изящната линия на тялото им. По принцип очите на повечето японски кукли са направени от стъкло, но при Кимекоми те са изцяло ръчно изрисувани. Привлекателността на тези порцеланови фигури се дължи и на това, че всеки различен автор влага в изражението на лицата им нещо неповторимо и уникално. 

Куклата Бенкей е наречена на едноименния монах воин, по-силен и от самурай. Той бил член на орден от монаси воини, които защитавали храмовете. Един ден Бенкей бил победен в бой от младия брат на шогуна - Йошицуне. От тогава нататък Бенкей, обрекъл живота си на един-единствен господар - Йошицуне. Когато шогунът се опитал да убие брат си Йошицуне, Бенкей храбро защитавал господаря си до последен дъх, въпреки че цялото му тяло било прободено от вражески стрели. Куклата Бенкей символизира верността към лидера и готовността да се жертваме за това, в което вярваме. Кабутосаши изобразява вече порасналия герой от стара приказка за деца. Още от малък той бил много силен и надвил мечка, затова шогунът го взел на служба и той се прославил с многобройни подвизи. Тази история често се преразказва в пиесите за театър Кабуки.

Украсявайки дома си с куклата Кодомо тайшьо  (Дете – генерал), японците изразяват надеждата си детето да стане добър човек и да успее в живота. Създадена през 80-те година на 20 век, тази кукла има сравнително кратка история.
Далеч по-традиционна е куклата Рюуджин, която води началото си от старинна легенда. Високопоставен правителствен служител от периода Хейан (8-12 век) не спазил обещанието, което дал на един монах.

Монахът се ядосал и за да спре дъжда, който бил много важен за реколтата, затворил Дракона - повелител на дъждовете, в най-дълбокия вир на водопада. Правителството било много угрижено от случилото се и за да умилоствиви монаха, изпратило красива принцеса, която имала тайната мисия да намери Богът Дракон. Омаян от красотата на принцесата и опиянен от скъпото саке, което получил като подарък, монахът издал на принцесата мястото, където бил затворен драконът. Докато монахът спял, принцесата освободила Бога Дракон и дъждът завалял отново. Когато се събудил, монахът разбрал за уловката, отново се ядосал, превърнал се в Бог на гръмотевиците и тръгнал да преследва принцесата. Затова тази кукла олицетворява божествената сила.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez parfjumsho
25.11.2015 08:53:44
0
0
taj kato evropa ni naloshi demokratishno multipoljusno obshtestvo ako iskame da badem v evropa i da shiveem svobodni i postavi na turzia uslovia ako iska njakoj den da stane shast ot evropa da sasdade mnogopoljusno demokratishno obshtestvo kato znae she sega ima dvupoljusno nedemokratishno obshtestvo ot proevropejski i proiranski fundamentalisti i da vidim nakade shte se rasviva nashata sasedka turzia poneshe za nas rasvitieto na vsjaka sasedna strana e mnogo vashno zatova otborite na polizaja geshev i na polizaja peshev e dobre da se kontrolirat regulirat ot polizaja meshev za da ne se dopuska ot slovesni prestrelki da stavat istinski prestrelki a shto se otnsja do tesi koito podvedeni ili ne ,mameni ili ne isnudvani ili ne zaplashvani ili ne sa me postaviali vav finasovi i drugi zavisimosti verojatno s zel isnudvane i ako sa mi preshili direktno ili ne da imam trajno tova koeto trajno obisham to tjah
rano ili kasno shte gi poseti nr 13 i nr 16 i njakoi drugi nomera .
zashtoto az predposhitam da shiveja po mineralni i drugi kurorti s hubavi mladi mineralistki po vasmoshnost da ne sa javni fashistki ili javni komunistki no ne presha na nikogo da shivee tam kadeto si iska i ne shelaja da mi se preshi i da se shustvam isnudvan podsasnatelno ili ne da imam tova koeto obisham
a na tesi koito sa se pisali za moi shefove i prijateli kashete she ne shelaja da bada shef i ne shelaja da imam shefove a prijateli sa tesi koito ako ima 2 risi mi dadat ednata a ako imat 2 prijatelki mi dadat ednata ako mi haresva ili ako imat 100 miliona mi dadat njakolko miliona koeto ne e korupzia poneshe ne sam na nikakva slushba osven na sebe si i na vsevishnite a e nagrada za podobni privat honorar konsultazii s koito reguliram vsaimnootnosheniata balgari s nebalgari balgari s balgari i nebalgari s nebalgari .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки