В Бесарабия издигат копие на Голямата базилика в Плиска


В Бесарабия издигат копие на Голямата базилика в Плиска
Момент от строежа на Голямата базилика на украинска земя
23 Ноември 2015, Понеделник


Копие на Голямата базилика в Плиска градят бесарабските българи от град Арциз в Украйна. Над 500 души работят вече два месеца на смени изцяло на доброволни начала,

Автор: Георги Ваташки

за да се завърши до края на март 2016 г. църковният комплекс. Нашенците от години изкупуват стари полуразрушени сгради и ползват материалите от тях за новия строеж. Всеки един от доброволците се подписва върху тухлите, които ще бъдат вградени в темелите на сградата, така че да остане споменът за строителите.
Храмът се гради от четири години по идея на отец Генадий, но едва преди два месеца работата започна с ускорено темпо по инициатива на „Конгреса на българите в Украйна“.

Постройката се строи на мястото на стара детска градина, което е закупено със средства, събрани от българската общност. Идеята на сънародниците е мащабният проект да символизира не само културното единство на българите, но и духовното родство на православните народи.

В центъра на базиликата ще има ротонда, копие на Златната черква във Велики Преслав, издигната от цар Симеон Велики.
Целият комплекс ще носи името на чудодейната икона „Всех скорбящих радост”, която се намира в Москва. В него, освен копието на Голяма базилика, са предвидени и зали за провеждане на празнични събития, сиропиталище за стотина деца, както и спортен комплекс с фитнес за младите българчета.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки