Нова вълнуваща проява на българщината в Украйна


Нова вълнуваща проява на българщината в Украйна
Момент от сцената „Радини вълнения“ по романа „Под игото“
23 Ноември 2015, Понеделник


В Иличовск се проведе шестото издание на Събора на българските културно-просветни центрове „Аз, буки, веди“

Автор: Георги Ваташки

На 7 ноември за четвърта поредна година се проведе традиционният вече Събор на българските културно-просветни центрове „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Ученици и преподаватели от филиалите на духовното средище от Одеса, Иличовск, Измаил и Болград се събраха заедно в Актовата зала на Иличовското общообразователно училище № 4, което бе домакин на тазгодишното издание на форума.

Всяка година съборът се превръща в едно незабравимо празненство, представящо възхитителни музикални изпълнения, стихотворения, танци и хумористични сценки. В рамките на мероприятието всяко училище се изявява чрез различно сценично изпълнение.
Основната цел на събора е българчетата от Украйна да научат повече за своята прародина, да подобрят знанията си на български език, да се запознаят с народни традиции и култура както и възможност да посетят забележителности, свързани с историята на България и сънародниците ни в бившата съветска република.

Тази година преди старта на концертната програма за участниците бе подготвена екскурзия из град Иличовск. Учениците посетиха историческа места като площад „Стребко“, иличовското пристанище, Дворецът на културата и Музеят на керамиката. Децата поднесоха цветя пред паметниците на воините, загинали през Втората световна война, както и пред мемориала на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий в двора на Иличовската хуманитарна гимназия.

„Този събор свързваме със завръщането към корените. Преди три години стартирахме проекта на българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“, който днес успешно работи в четири украински града. Успяхме да съберем деца, които редовно идват на училище и всяка година броят им се увеличава. По този начин се появи възможност у новото поколение българи да не се губи родният език и култура.

Работата на центъра не се ограничава само с часове в класните стаи. Учениците ни посещават и семинари по български език в България. Нашите деца трябва да помнят родните места на родителите си, на дедите си. Затова започнахме да ги запознаваме с историята на българите в Бесарабия чрез подобни мероприятия като този събор.
Иличовск и регионът са също важен център за българите в Украйна. Много възрожденци са работили в училищата тук в края на XIX век. Оттогава и до днес българите са важен фактор в живота на този красив морски град“, изтъкна в приветственото си слово към участниците президентът на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик.

Празникът започна с възстановка на бита на едно българско семейство от Възраждането, събрало синове и дъщери на трапезата, представена от учениците от Измаил. Идеята на спектакъла бе да напомни на събралите се нашенци за завета на кан Кубрат, че силата на българската нация е в единението.
Съборът продължи с песента „Хоро“, изпълнена от децата от Болград. Най-вълнуващо за всички зрители обаче бе пресъздаването на главата „Радини вълнения“ от епоса на Иван Вазов „Под игото“. Публиката се пренесе във времето на османското робство, потопявайки се в героичната атмосфера в навечерието на Априлското въстание. Участниците от Болград изнесоха и вълнуващ рецитал, посветен на Апостола на свободата Васил Левски. Особен интерес предизвикаха и импровизациите на талантите на болградското музикално училище, в които се описват делата и пътуванията на Дякона.

Повече от достойно се представиха и възпитаниците на одеското българско неделно училище „Аз, буки, веди“. Тяхната програма запозна публиката с историята на една от южните области на Бесарабия — Буджак. Там преди повече от два века масово се изселват нашенци, бягащи от Руско-турската война от 1829 г. Акапелното изпълнение на химна на бесарабските българи „Буджак“ не остави равнодушен никого от присъстстващите, а финалната песен „Откъснатите цветя на България“ предизвика всеобщи аплодисменти.
Празникът на българщината продължи с народни танци, представлението на българския вариант на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета от град Иличовск“, с великолепни вокални и танцови композиции от Измаил и Одеса, с изпълнения на младежките състави от „Аз, буки, веди“, фолклорните групи „Български сърца“, „Бисери“ и вокалната група „Здравец“ от Българския младежки клуб „Актив“.

Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик. Най-малките ученички изиграха право хоро, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на Джиновско хоро. В края на празничната вечер зазвуча омайващата мелодия на химна на „Конгрес на българите в Украйна“ – „Големите“, при което ученици, родители и гости се събраха на сцената и пяха в един глас.

Просветният център „Аз, буки, веди“ е създаден през 2008 г. към „Конгрес на българите в Украйна“ по идея на Екатерина Гержик. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които се предоставя възможността да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Внимание се обръща и на усвояването на народните традиции и обичаи. Към центъра са създадени и редица танцови, вокални и художествени формации.

„Аз, буки, веди“ се превръща в лидер сред българските неделни училища в Украйна. Много от възпитаниците му са носители на първи награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти на Украйна и България“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти” и „Прехвръкна птичка”. Сред випускниците има и множество студенти в българските университети.

Центърът си сътрудничи с редица български учебни заведения, сред които са столичната Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и Национaлната априловска гимназия в Габрово. Вече четвърта година българчетата от бившата съветска република имат възможност по време на лятната си ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки