Велико Търново стана филателна столица


Велико Търново стана филателна столица
„Черното пени” е осигурено от анонимен колекционер, марката е оценена за 1 милион евро
22 Ноември 2015, Неделя


Жителите и гостите на старопрестолния град имаха шанса да видят „Черното пени“ – първата в света пощенска марка

Автор: Здравка Христова

Над 20 000 пощенски марки бяха показани в представителната експозиция на родните филателисти, а за три дена Велико Търново стана филателната столица на България. В изложбените зали „Рафаел Михайлов” хиляди видяха уникалните експонати, принадлежащи на 30 колекционери. Те бяха подредени върху стотина табла и разделени в четири класа – пощенска история, тематична и традиционна филателия, и конкурсна.
Сред най-интересните експонати бе първата в света пощенска марка, позната под името „Черното пени”. Оригиналът е предоставен от тайнствен колекционер, пожелал да запази анонимност. Върху него е изобразена кралица Виктория в профил, а уникатът е оценен на 1 милион евро.

„С това представяне отбелязваме 175-годишнината на първия в света пощенски знак, пуснат в употреба в Англия през 1840 г. Преди няколко години подобна марка, залепена върху плик и подпечатана на 3 май 1840 г., бе продадена на търг за близо 1 млн. евро”, обясни търновецът Иван Панайотов, който е генерален комисар на изложбата. Той разказа, че „Черното пени” е в обращение от 6 май 1840 г. с идеята да усъвършенства хаотичната дотогава пощенска система, при която разноските по доставянето на писмата са се поемали от техния получател. По този начин, до наши дни, всеки подател купува марка за писмото, което изпраща.

„Черното пени”, както вече уточнихме, е с образа на кралица Виктория, а наименованието му идва от това, че кралицата е отпечатана на черен фон и марката струвала едно пени. Уникалният пощенски символ е бил в обращение близо година, през която е отпечатан в тираж от 68 800 000 броя. Днес марката е безценна филателна рядкост, има я в колекциите на не повече от десетина души в света. Единичните бройки  се търгуват на космически цени, като най-високата е достигната на аукцион  през 1991 г. Японски бизнесмен платил за нея 2,4 млн. долара.
Посетителите имаха възможност да видят също колекциите „Пощенските съобщения до Освобождението на България през 1878 г.” на Спас Панчев, „Българска царска поща” на Николай Пенев, „Специалните пощенски услуги до 1946 г.” на Евелина Михайлова, както и „Марките Малък лъв” на Орлин Тодоров.

Поредицата „Малък лъв” е отпечатана през 1889 г. в Париж. Екземплярите от нея останали в обращение до 1896 г. Запазени са и до днес образци от всички стойности в по-тъмни или по-светли нюанси, както и отпечатани на тънка и по-плътна хартия. Показани бяха и фрагменти от личната колекция на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски – „Българските царе, отразени в пощенските марки”. Специално за изложението у нас пристигна и президентът на Европейската филателна федерация Хосе Рамон Морено от Испания.

11 от сбирките с пощенски експонати са на колекционери от Великотърновския регион. В официалния клас беше показана колекцията на Иван Панайотов „Изгледи от Велико Търново в стари пощенски картички”. Тончо Демирев представи част от своята колекция на шахматна тематика, а Радостина Мутафчиева – сбирката си, озаглавена „Силата и просветлението на човешкия род”.
В изложбата са включени също първите български марки от поредицата „Поздравителни”. Присъстват карти, отразяващи събития от родната история и глобални филателни теми, например 100-годишнината от създаването на лайнера „Титаник”, 150 години от рождението на Клод Дебюси, както и международни спортни надпревари.

Изложбата е подготвяна половин година. Неин комисар беше бившият заместник-кмет на Велико Търново (1999-2007 г.) и един от най-страстните филателисти в България Иван Панайотов, наричан от търновци Джовани. „Не мога да спра да колекционирам марки, това е болестно състояние”, шеговито обяснява той и отказва да назове колко екземпляра има в колекцията си. Той е един от петимата основатели на секция „Максимафилия” към Съюза на българските филателисти. Участвал е в над 40 международни и български изложби и от всичките притежава медали и отличия.

Първата му колекция с пощенски картички, марки и печати, каквото всъщност представлява максимафилията, е „Румънско изкуство”.
Заклетият колекционер усилено подготвя изложба с „Италианско изкуство” на великите ренесансови творци  Микеланджело, Леонардо и Рафаело, а една от най-ценните му в емоционално отношение сбирка е посветена на 1300-годишнината от основаването на България и носи името „Изкуството по българските земи”. Тя е отличена с десетки златни и сребърни медали и е обиколила много държави.

„Обичам да изследвам града си. Притежавам една от най-богатите в България колекции на пощенски картички и фотографии на Търновград до 1944 г. и често правя услуги на музеи и частни лица”, разказва за другата си страст Иван Панайотов.
По идея на клуб „Традиция” и по снимка на Иван Панайотов предстои възстановяване в автентичния си вид на руския паметник във Велико Търново. Най-старата снимка на старопрестолния град, която колекционерът пази, е от 1856-1857 г. и е направена от фотограф на име Михайлидис, вероятно грък, който снимал църквата „Св. 40 мъченици” с минарето.

Всъщност Иван Панайотов е издънка на няколко стари и известни търновски рода, дали на България министри, генерали, офицери и зографи. В жилите му тече и руска княжеска кръв, а единият му дядо е бил два мандата зам.-кмет на Севлиево. Преди Девети септември фамилията на Джовани е била една от най-заможните, но народната власт им взема всичко. Пощенска карта и пощенски блок, посветени на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и възобновяването на българската държава, бяха валидирани във Велико Търново по време на националната филателна изложба. Пощенската карта е на стойност 40 стотинки и е отпечатана в тираж 1117 броя. Тя бе представена по време на официалното откриване на експозицията от председателя на Съюза на филателистите  у нас Спас Панчев, почетния председател Симеон Сакскобургготски, директора на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и зам.-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков.

Юбилейният пощенски блок „830 години от въстанието на болярите Петър и Асен” бе пуснат в обращение официално от 8 ноември, а печатите за валидиране бяха положени в музей „Възраждане и Учредително събрание”. На 6 ноември бяха валидирани също четири пощенски марки, илюстрован пощенски плик и специален пощенски печат. Филателното издание е на тема „Флора – планински цветя” и представлява блок с оригинален знак за цена на пощенската услуга и специален пощенски печат. Пощенските марки са с цена 10, 50, 65 стотинки и 1 лев. Илюстрованият пощенски плик е с оригинален знак за цената на пощенската услуга от 0,65 лв. и тираж 2769 броя, а художник на изображенията е проф. Стефан Груев.

Събитието е част от програмата за честването на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Негови организатори са Община Велико Търново, Съюзът на българските филателисти заедно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Български пощи” ЕАД.


Над 20  000 марки гостуваха за три дена във Велико Търново Част от колекцията „Малък лъв”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки