Тероризмът в контекста на случилото се в Париж


Тероризмът в контекста на случилото се в Париж
Във Франция възнамеряват да поставят под домашен арест всеки завърнал се от Сирия
20 Ноември 2015, Петък


Ще може ли Европа да се защити и противопостави на новия джихад, който предприема срещу нея „Ислямска държава“


Броят на жертвите на тероризъм през 2014 г. надхвърли цифрата 32 хиляди, а това е с 80% повече, отколкото са били тези случаи през 2013 г.! Това показват данните на базирания в Австрия Институт по икономика и света. Огромният брой на загиналите следствие на терористични действия през миналата година – 32 658 човека, е 9 (девет) пъти повече, отколкото в началото на ХХІ век. Резултатите от изследването „Глобален рейтинг на тероризма“ бяха публикувани във вторник.

От тях става ясно, че 78 процента от насилствено отнетите животи са се случили в Афганистан, Ирак, Нигерия, Пакистан и Сирия. Повече от половината – 51% от загиналите през 2014 г., са жертви на нападения, извършени от екстремистките организации „Ислямска държава“ и „Боко Харам“, което действа основно на нигерийска територия. Във вторник бе извършена поредната терористична атака в Нигерия, при която загинаха най-малко 32 души и над 80 бяха ранени.

През цялата изминала година следствие на терористичен акт е загинал поне един човек в цели 67 страни по света. Това е 8 пъти повече, отколкото година по-рано.
По мнението на основателя на аналитичния център към Института за икономика и света Стив Килеле, тероризмът набира скорост с безпрецедентни темпове. Експертите оценят  икономическите загуби от терористични действия на 53 милиарда долара. В доклада на Института се анализира ситуацията в 162 страни, в които живее повече от 99 на сто от населението на Земята.

Тези дни във „Вашингтон пост“  ръководителят на програмата за изследване на Русия в Американския предприемачески институт Леон Арон алармира, че именно руската страна е новият фронт на войната с войнствения ислямизъм. По негови данни, днес в РФ живеят 20 милиона мюсюлмани, от които 6,6 милиона са мигранти. Преобладаващото болшинство от тях са мирни хора, но се увеличава това малцинство, което принадлежи на ислямските течения салафизъм и уахабизъм.

В статията се изтъква, че „според някои сведения, имамите, споделящи възгледите на уахабизъм, проповядват и служат в десетки джамии в Татарстан (там мюсюлманските религиозни храмове са над милион, уточнява бележка на редакцията на американския ежедневник). През 1999 г. един от привържениците на това течение – Ирек Хамидулин, привлече със себе си няколко татарски семейства в Афганистан. Тази група по-късно създаде „Уйгуро-Булгарския джамаат“ (УБД) (подразделение на „Ай Кайда“, за което се говори, че е станало с непосредственото участие на Осама бин Ладен, уточнява „Вашингтон пост“).

И така, поощряван от ръководството на „Ал Кайда“, УБД се е постарал да създаде из цяла Русия мрежа от свои клетки. Една такава е основана през 2006 г. Башкирия, като нейната мисия е била да атакува ключова инфраструктура и правозащитните органи в региона – твърди Леон Арон. През 2012 г. група терористи, свързвани с тази организация, нападат върховния мюфтия на Таджикистан и неговия заместник.

Освен това, в руската страна се намират милиони гастарбайтери, дошли предимно от мюсюлманска Централна Азия. „Тези хора са маргинализирани в културно и икономическо отношение и те често стават жертва на обиди, изнудване, а понякога и на расистки нападения“ – уточнява публикацията на „Вашингтон пост“. И както коментира медията, за да не изгубят човешкото си достойнство, някои от тях се обръщат към исляма – вярата на техните деди, като отделни персони попадат под влиянието на радикални свещенослужители.

„Международните терористични организации са забелязали това и са започнали да засилват дейността си в Русия“ – се казва още в статията, като се допълва, че руските власти очевидно осъзнават опасността, но руските специални служби са свикнали да се борят с тероризма в относително малкия, слабо населен и предимно селски Северен Казказ и не са готови да се противопоставят на татарите и башкирите, които се радикализират, както и на недоволните пришълци в големите руски градове от Централна Азия и увеличаващия се брой внедрени в страната от „Ислямска държава“.

Новият джихад обхваща все по-широка география и в много по-голяма степен действа в градовете, където на терористите им е по-лесно да се организират и крият. „Путин още повече умножи риска от тероризъм, когато започна действия в Сирия срещу сунитите, макар и преобладаващото мнозинство от руските мюсюлмани да са сунити“ – изтъква авторът на статията, припомняйки призива на имамите уахабити от Саудитска Арабия да се започне „свещена война“ срещу Русия. „Заплахата от джихад вече е очевидна и напълно реална“ - обобщава Леон Арон.

Че той вече е в ход свидетелства и официалното заключение, че катастрофата над Египет с руския самолет е терористичен акт. Еърбъсът е взривен от качено на борда му самоделно взривно устройство с мощност близо 1 килограм тротилов еквивалент. Междувременно „Ройтерс“ излезе с коментар, че първият идентифициран терорист от кланетата, окървавили  Париж във фаталния петък, 13 ноември – Омар Исмаел Мостефай, олицетворява основния проблем на френските власти, които се борят с невидим враг.

29-годишният френски гражданин е живял заедно с родителите си, двамата си братя и двете си сестри в скромна къща в град Шартр и съседите му не са забелязали никакви знаци на радикализъм в поведението му. Той бил открит и приятелски настроен – твърди пред „Файненшъл таймс“ друг негов комшия, а съкварталците споделят, че родителите му били общителни и „спокойно са се здрависвали с хора от другия пол“ (?!).

Омар е един от камикадзетата, взривил се в концертната зала „Батаклан“. Едва след този трагичен акт, френските разследващи откриват тревожни пропуски в разузнаването си. Както оповестява световната агенция, той вече имал досие, което го посочва като потенциален ислямистки боец. Бил е осъждан осем пъти за дребни престъпления, но никога не е лежал в затвора, където по принцип властите следят за знаци за радикализация. Нещо повече – Турция на два пъти е предупреждавала Франция за него (през декември 2014 г. и юни 2015 г., вероятно когато е пътувал от или за Сирия). Париж поиска повече информация за Мостефай едва след атаките в петък, твърдят източници на „Ройтерс".

Че френските власти са направили пропуск, твърди пред списание Le Point и криминологът Ален Боер, който признава: „От няколко седмици знаехме, че сме изправени пред голям риск в края на ноември или началото на декември". Магистратът от парижкия Върховен съд Марк Тревидич, отговарял до септември за делата, свързани с тероризъм, пък разкри, че дори са били известни целите на „Ислямска държава". За последно съдията разпитвал заподозрян в средата на август, който признал, че му е било възложено да извърши нападение по време на рок концерт.

По думите на магистрата тогава той още не знаел точната локация, която трябвало да бъде ударена. Мюфтията на Парижката джамия Далил Бубакьор твърди, че салафитите, които споделят радикалната идеология на „Ислямска държава", се инфилтрират в джамиите във Франция. Не е тайна, че мюсюлманските молитвени домове, които във френската страна никнат като гъби след дъжд, най-често се превръщат в средища на фанатизирани ислямисти.

„Имали сме провокатори, които разпространяват омраза и проповядват срещу държавата и хората, които не искат да следват техния джихад", признава мюсюлманският духовник пред „Ройтерс“, уточнявайки, че по този повод са призовавали властите да реагират строго и са търсели помощ от полицията, но усилията им са били напразни.
Както разтревожен алармира евродепутатът Арно Данжан, който е и бивш служител в разузнаването: „Вече има френски граждани, които са готови да се взривят във Франция, сред французи".

За това говорят окачествените от анализаторите като „изненадващи аспекти на нападенията“,  изключително добрата координация на участниците и употребата на атентатори самоубийци, което е нещо нетипично за „единаците“ на „Ислямска държава“, които предпочитат да се бият до смърт, вместо да се взривят.
Заплахата от доморасъл тероризъм във Франция е особено сериозна. Според известните статистически данни 571 са французите, които се бият за „Ислямска държава" или други подобни групировки – тоест, страната има най-големия контингент чужди джихадисти в Сирия, където вече са загинали над 140 френски граждани. Върналите се в родината си са около 246 човека.

Както припомнят медиите, от атаките на 11 септември 2001 г. борбата на Париж срещу радикализиралите се местни граждани е минала през няколко фази – властите прогонваха духовници, проверяваха джамии, забраняваха носенето на забрадки в държавните училища и създадоха очевидно неефективния национален Мюсюлмански съвет. Но както отбелязва съдията Тревидич, са пропуснали радикализацията, която се осъществява по интернет и чрез пътувания до Сирия. „В продължение на 10 години не направихме нищо срещу индивидуалната радикализация, по която групировките работеха от разстояние“, признава магистратът.

За пропуски в сигурността говори и фактът, че един от камикадзетата, който се взриви на бул. „Волтер“ в Париж, бил собственик на бар в Брюксел. Както съобщи белгийският вестник „7sur7“, заведението на ислямиста било затворено преди време заради разпространение на наркотици. Нарушението било разкрито по време на една от проверките, извършена през лятото на тази година. Полицията тогава откри в бара му наркотични средства и разпореди затварянето му за пет месеца, считано от 5 ноември 2015 г.

Медиите съобщиха, че властите издирват един от братята на самовзривилия се 31-годишен собственик на брюкселското питейно заведение Ибрахим Абдесалам – Салах Абдесалам, който също е заподозрян за атентатите в Париж. Той бил спрян няколко часа  след трагичните събития във френската столица, докато пътувал с автомобила си към белгийската граница. Заедно с него в колата пътували още двама мъже. Към този момент вече било известно, че именно Салах е наел фолксвагена, използван за атаката срещу зала „Батаклан“. Въпреки това той бил пуснат.

Третият брат Абдесалам – Мохамед, е задържан през почивните дни в Брюксел, след което в понеделник също е пуснат на свобода, тъй като имал непробиваемо алиби за вечерта на атентатите в Париж. Мъжът работи в общинската администрация на кв. „Моленбек“. Според някои информации, заедно с него са били пуснати още четирима от седемте лица, задържани в Белгия по подозрения за съпричастност към терористичните атаки във френската столица.

В същата брюкселска комуна „Моленбек“, откъдето са Абдесалам, е живял и друг гражданин на Франция – Абделхамид Абауд, който е свързан с членовете на бандитска групировка, а също така се занимава с финансирането й. Той не за първи път попада в полезрението на правоохранителните органи – през януари името му фигурира сред организаторите на редица нападения на територията на Белгия. Тогава неговият телефон бе засечен на територията на Гърция.

Междувременно във вторник властите в Тунис арестуваха 17 членове на ислямистка терористична клетка, предотвратявайки голяма терористична атака, насочена към туристическия сектор на страната и към представители на нейните силови структури, която е била планирана за този месец. Атентаторите се канели да нанесат удар по жизнено важни инфраструктурни обекти, хотели, центрове за сигурност и политически лидери. Те възнамерявали да потопят африканската страна в хаос, както съобщава туниският вътрешен министър Рафик Чели, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му, някои от задържаните „бойци“ са преминали обучение в Либия и Сирия и са чакали заповед, за да извършат замисления терористичен акт. Броени дни след серията атентати в Париж за предотвратяването на мащабна акция на радикалистите съобщиха и властите в Турция. В началото на ноември в Испания бяха задържани подготвящи терористични действия ислямисти.
Никой не отрича, че съществува огромна опасност от нови атаки в други страни в Европа. Самите джихадисти пуснаха на 16 ноември поредното видео със заплахи, в което се заявява, че страните, въвлечени в антиислямистката кампания в Сирия, включително САЩ, ще страдат също като Франция.

Нека припомним, че по-рано тази година в Тунис бяха извършени два големи терористични акта – през март въоръжени бойци завзеха Националния музей Бардо в столицата на страната, убивайки 21 туристи, а още 38 чуждестранни граждани бяха убити в един от хотелите в близост до град Сус в края на юни. Нападенията така и не можаха да се избегнат, въпреки че мерките за безопасност в Сус са засилени още от октомври 2013г., когато камикадзе се взриви на плажа на един от хотелите, отбелязва „Дойче веле“. И за двете нападения отговорността пое „Ислямска държава“. Заради атентатите туристическият бранш в африканската страна се оказа в бедствено положение.

Редица държави, като Великобритания например, въведоха забрана за своите граждани да пътуват до Тунис, следствие на което потокът от западни туристи спадна с 50 процента, а чуждестранните гости, посещаващи страната, намаля от 5 на 4 милиона годишно.
Що се отнася до САЩ, след атентатите в Париж губернаторите на 26 от 50-те щата на Америка се изказаха срещу приемането на бежанци от Сирия на своя територия, макар и последна дума по този въпрос да има федералното правителство, съобщи Си Ен Ен. В тази връзка протестират от Алабама до Джорджия, от Мичиган до Илинойс и от Ман до Ню Хемпшир, като всички губернатори, освен един, представляват Републиканската партия. Те огласиха тази своя позиция, след като стана известно, че един от заподозрените за организиране на терористичните прояви в Париж е попаднал на Стария континент с вълната от сирийски бежанци.

От 2011 г. насам едва 1500 сирийци са приети в Съединените щати. За тази финансова година САЩ възнамеряват да предоставят жителство на още 300 придошли от Сирия. Администрацията на Барак Обама обяви през септември, че през 2016 г. на още 10 хиляди сирийци ще бъде разрешено да влязат в страната.
Тексаският губернатор Грег Ебът се разпореди на територията на щата да се преустанови федералната програма за разполагане и разселване на сирийски бежанци. Той изрази убедеността си, че американското правителство няма сили да провери благонадежността на чужденците и като основание за тази своя позиция посочва съобщението от Франция за намирането на сирийски паспорт на мястото на един от атентатите в Париж, предаде ТАСС.

Броят на бежанците от различни страни, които могат да влязат на американска територия, се определя ежегодно на основание на закон, приет от Конгреса. В течение на последните три години общата квота остава непроменена на ниво от 70 хиляди човека. За 2016 г. администрацията на Обама планира да я увеличи на 75 хиляди.
Успоредно с това, военните в САЩ забраниха пътуванията до Париж. Разпореждането е публикувано в сайта на европейското командване на американските въоръжени сили. Забраната се отнася само до частните пътувания и в документа става въпрос не само за френската столица, но и за зоната в радиус 50 км около нея.

При това за официалните воаяжи до там става необходимо да се получи специално разрешение за командироване. То ще се изисква и за посещаване на други градове във Франция. „Указанието важи за военнослужещите на САЩ, цивилните служители в министерството на отбраната и задграничните представители“ – уточняват от ведомството. Ограниченията засягат и членовете на семействата на военните.
В същото време във Франция предвиждат да задържат под домашен арест граждани, завърнали се от Сирия. Събеседник на „Франс прес“ уточнява пред агенцията, че тези драконовски мерки се обсъждат на най-високо ниво и ще бъдат въведени на всяка цена, ако се възприемат като полезни в рамките на усилията за предотвратяване на нови възможни терористични действия.

Тези дни френският президент Франсоа Оланд заяви по време на извънредно събрание на двете камари на парламента, че съществува вероятност да се пренапише Конституцията на държавата. „Тероризмът няма да разруши републиката, защото републиката ще разруши тероризма“ – коментира той. В рамките на реформите държавният глава на Франция предлага в основния закон на страната да се впише възможността тези французи, които са осъдени за тероризъм, да бъдат лишени от гражданство. Във вторник, по време на срещата на министрите на отбраната на ЕС, Франция направи официално искане за военна помощ от партньорите си от Европейския съюз.

„В Брюксел аз току-що се позовах на член 42, параграф 7“ , заяви френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан в своя профил в „Туитър“. Става въпрос за клауза от Лисабонския договор за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност.  Това е първият случай, в който Евросъюзът задейства въпросната клауза за оказване на съдействие на държава от Общността, станала жертва на въоръжено нападение.
По този повод световните агенции коментират, че е неочаквано Франция да поиска от европейските си партньори помощ за своите мисии в Близкия изток и Африка, вместо да се обърне към НАТО. Задействането на клаузата означава, че ЕС ще поеме част от бремето на френската страна, отбелязва „Ройтерс“.

Генералният секретар на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг потвърди, че французите не са искали да се задейства чл. 5 от Вашингтонския договор, с което Алиансът да й окаже помощ с използване на въоръжени сили. Засега международните анализатори нямат обяснение за това решение на окървавения Париж.
Първоначалните реакции на искането на Франция за военна помощ от останалите страни членки на ЕС са смесени. Германия и Чехия са предложили помощ, както и Испания, но Мадрид изключва участието си в кампания за нанасяне на въздушни удари в Сирия. Подобна позиция изразява и Дания. Великобритания обяви, че проучва френското искане за помощ, но очаква повече подробности от самата Франция.


Няколко души със същите имена и сирийски паспорт както този на атентатора от Париж от 13 ноември са минали през територията на Република Македония. Това съобщиха официално от вътрешното министерство на западната ни съседка.
Оттам уточняват, че всички те са пристигнали преди 40 дни в македонския град Гевгелия от съседна Гърция. Този факт доста усложнява разследването на случая.

Веднага след атентатите в Париж полициите в Гърция, Сърбия и Хърватия потвърдиха, че лице със сирийски паспорт с имената Ахмет Алмухамед е преминало през тяхната територия. Сирийски паспорт с тези имена бе открит до тялото на едно от камикадзетата в Париж.
През последните 15 дни рязко са се увеличили опитите на нелегалните мигранти за преминаване извън граничните пунктове на страната от съседна Гърция. Броят на нарушителите е достигнал над 8500 от началото на този месец.


Единият от камикадзетата, взривил се в Париж, се оказа собственик на бар в Брюксел, затворен заради разпространение на наркотици Властите в Тунис предотвратиха тези дни мащабна терористична акция в страната

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки