Казана дума – спукана зимна гума


Казана дума – спукана зимна гума
В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката, закле се през април Лиляна Павлова. Преди избори лесно се обещава
20 Ноември 2015, Петък


Разсъжденията кое е първо –  кокошката или яйцето, като аргумент за поскъпването на винетките подсказват не философско мислене, а кокоша слепота за същността на проблема

Автор: Борислав Михайлов

Правилно е казал поетът: Човекът е човек тогава, когато е на път. Защото на пътя вече не си просто гражданин – богат, средностатистически или от тези, които имат право на социално подпомагане – а чисто и просто касичка. Или брашнен чувал, ако така ви харесва повече. А също и кокошка, готова да бъде оскубана до последното перо за благото на държавата и за пълнотата на бюджета.
Всъщност бюджетът у нас винаги е като дупка в морето – може да погълне брутния вътрешен продукт на Китай – и пак ще се окаже, че всичко е недофинансирано: ремонтите по пътищата, МВР и армията, Здравната каса и НОИ, буквално всичко.

Образно казано, опряхме до порциона на курсантите и войниците, та военният министър Ненчев го съкрати с 2 лева (което са цели 20%) - значи ще имаме нови изтребители и фрегати… Като обложим с данък „Вредни храни” не друго, а най-евтините храни – ще има пари за нови физкултурни салони в училищата.
Като поскъпнат винетките с близо 40% - и хоп, дупките по пътищата ще изчезнат до една.

Ако не вярвате, чуйте шефа на агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров: „Парите, събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват”.
Освен това Лазаров изтъкна, че при настоящите такси приходите не са достатъчни за добрата поддръжка на пътната мрежа, но с новата цена на винетките тези пари щели да се увеличат с около 73 млн. лева.

За честта на управника

Казана дума – хвърлен камък! Може да запълни някоя дупка. Защото, ако чакаме на парите от винетки – най-много да видим за пореден път, че изтичат в други дупки на бюджета.
Не е тайна, признава го самият инж. Лазаров, който от години присъства на всички водосвети при откриване на пътни обекти. Няма начин да не е придобил поне малко страх от Бога, а лъжата е смъртен грях, нали?
"Поддържането на пътищата не е дофинансирано от десетилетия. Докато обясняваме, че асфалтът не се яде и защо трябва да се правят пътища, ситуацията ще бъде такава", заяви през пролетта Лазаров при поредното си гостуване в сутрешния блок на дружелюбна телевизия.

Според шефа на АПИ 100 милиона лева са необходими, за да се поправят само дупките по магистралите. Тези пари хем ги има, хем ги няма: приходите от винетки на година са около 220-230 милиона, а необходимите средства за поддържане са 105 милиона, които обаче липсвали, защото част от парите отивали за строеж на нови пътища и магистрали, а друга част – в общия кюп.

В закона ясно е написано - приходите от винетни такси трябва да отиват за ремонт на пътищата, а те отиват в централния бюджет, обясни Лазаров. От думите му излиза, че правителството нарушава закона, като преразпределя парите от винетки, което води до трайно недофинансиране на АПИ и пътища убийци.
Така вън от направената без кръчмаря сметка, че с поскъпването на винетките приходите ще се увеличат с 73 млн. лева (ами ако хората наистина бойкотират скъпите винетки и не ги купуват?), остава и опасението, че в условията на дефицит в централния бюджет и тези пари ще отидат за дупки, различни от тези по пътищата.

Което вещае продължаване на практиката магистралите, виадуктите, тунелите да се ремонтират тогава, когато яйцето вече е опряло до кокошето дупе. Справка: спешните ремонти по АМ „Тракия” и „Хемус” през тази година. Както и признанията на министър Лиляна Павлова за състоянието на тунелите, направено след зверската верижна катастрофа на АМ „Хемус”: няма пари, не са ремонтирани по 25-30 години, не отговарят на изискванията за безопасност, предишните управляващи са виновни (някой да допее мантрите, моля!).

Да не говорим, че през април тази година „желязната Лили”, както я величае премиерът, каза абсолютно сериозно и съвършено публично: „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“.

След избори нищо вече не е същото

След изборите се оказа, че всяко обещание е предпоследно. Назависимо дали е излъгала през пролетта или сега се движи по лента, встрани от истината, министър Лиляна Павлова настоява, че без поскъпване на винетките не може да имаме по-добри пътища. Нещо повече – трябвало да сме благодарни за милосърдното увеличение.
Реалната стойност била 150 лв., но сумата била социално непоносима и затова приели по-малко увеличение. 

И нямало смисъл да се дискутира дали първо трябва да се оправят пътищата, а после да се увеличават таксите или подобрението ще дойде след увеличението, защото било като да се разсъждава кое е първо: кокошката или яйцето.
Има и друг, почти толкова „философски” въпрос: Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла! Предполага се, че броят им е равен на количеството опорни точки, с които един министър може да се отрече от думите си, да каже на черното – бяло, както и да припише всичко, което не може да свърши, на предишните кокошки, пардон – на предишните управляващи.

Всъщност надали има нещо, което още да не е казано – като аргументи и факти – за състоянието на пътищата у нас (на 99-о място в света след Зимбабве, Танзания и Ботсуана), за цената на винетките (по-скъпи, отколкото в Швейцария), за това дали е било правилно заменянето на пътния данък с винетни такси (така щяло да има повече пари за по-добри пътища), за идиотския подход проба-грешка; за безумните цени на пътните ремонти, които пълнят джобовете на хората, приватизирали пътните управления в страната и асфалтовите бази.

Всичко това се чува и от участниците в протестите срещу поскъпването на винетките, но българските правителства предпочитат да се вслушват в съветите на Световната банка, вместо в мнението на хората.
Което е повод кротичко да се припомни, че Световната банка не е помогнала никому и никъде по света да спечели избори, но съветите й неведнъж са ставали причина за падане на правителства.

Като в тъп филм

Да, тазгодишният филм не е с „Цървули по Дивия апад”, а „Със зимни гуми като в Скандинавските страни”. Само че поредната идиотизация на полезни практики за безопасно шофиране мирише на лобизъм от километри, а топлото време и през този ноември още повече усилва тази миризма.
Някои вече пресметнаха, че става дума за страшно много пари – някъде около 520 милиона лева – ако всички превозни средства у нас бъдат задължително преобути със зимни гуми, въпреки субтропичния уклон на климата в последните години.

Парите обясняват всичко, вкл. и защо не се приложи една по-гъвкава формулировка: водачите са длъжни да управляват своето превозно средство с гуми, подходящи за конкретните пътни условия.
Такъв подход са избрали в Германия. И действа, защото при произшествие през зимата застрахователят няма да плати, ако колата е била с неподходящи гуми.
У нас, ако все пак се стигне до поредната лобистка поправка в многострадалния Закон за движение по пътищата, мнозина ще се принудят да си купят зимни гуми втора употреба, защото цените на новите не са по джоба им. И ще се движат по пътищата с цървули, вместо със зимни гуми, но пък ще са изправни пред закона.

Вече е ставало дума – Законът за пътищата е поправян над 90 пъти. Надали има пътен полицай, който да е в час с всички изменения и допълнения. Немалко от промените са поръчкови, като например увеличението на максималната скорост по магистралите, за което настоя лично премиерът Борисов. Всъщност той е и инициаторът на допълненията, предвиждащи по-високи санкции за каране в платно за насрещно движение по автомагистрала, за спиране от движение и дори за конфискация на автомобили на нарушители и така нататък.

С риск да прозвучи като нещо вече казвано: губещо е – вкл. като разхищение на обществено доверие към институциите – да се прави поръчково законодателство на парче, което отгоре на това нерядко става и на принципа проба-грешка. 
Така законите девалвират в очите на хората, които започват да ги възприемат като врата в полето. И още: затвърждава се убеждението, че хората се възприемат като ходещи или возещи се касички, чието съдържание периодично трябва да бъде източвано – чрез хаотични промени в законите или чрез поредната смяна на регистрационните табели, или с въвеждането на нови контролни талони, или с промяната на модела – от винетки към магистрални тол такси, и т.н.

Хората имат право да протестират и го правят. Но го правят все по-рядко и по-малко, защото обществената енергия за граждански протести е поизхабена от злоупотребата с нея за тяснопартийни или дори ведомствено-съсловни цели; защото имат усещането, че кучето си лае, а керванът си върви; дори защото все повече разбират, че улиците и площадите не са мястото за диалог между гражданите и управляващите.
За съжаление, оказва се, че и нароилите се през последните години граждански съвети в почти всички институции имат повече роля на „хор на статистите”, отколкото право на глас, пък било и съвещателен.
А и от обещания глава не боли. Също както от каламбура: Казана дума – хвърлен камък.


За общото между зимните гуми и цървулите

Вие знаете ли, че зимните гуми още не са задължителни в периода 1 ноември – 31 март?
Защото, ако не го знаете –  тази поправка в Закона за движение по пътищата е гласувана само на първо четене, а на второ може и да падне  - рискувате да попаднете в ситуацията на онези пловдивчани, които неотдавна били спирани от полицаи на изхода от паркинга на един от големите магазини и „заковавани” с въпроса: А сега к`во правим, като сте без зимни гуми, а те вече са задължителни?
Преди това наглите ченгета били минали през паркинга да видят кои от колите са с летни гуми и после, вече информирани, го ударили на нагъл рекет – зер могат и да не дочакат 20-те заплати при пенсиониране.


В условията на дефицит в централния бюджет парите от винетните такси ще отидат за дупки, различни от тези по пътищата Опряхме до порциона на курсантите и войниците, та военният министър Ненчев го съкрати с 2 лева

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки