На теория е възможно да имаме бюджет без дефицит


На теория е възможно да имаме бюджет без дефицит
Владимира Янева и Румяна Ченалова – „две каки си приказват“ Колаж: Клуб Z
20 Ноември 2015, Петък


На практика обаче всеки дължи по 8568 лв., като догодина ще изплати 4857 лв. от тях

Автор: Анна Александрова

Вседмицата, през която депутатите гласуваха на първо четене бюджетните закони за 2016 г. – за парите на Здравната каса, ДОО и републиканския бюджет – буквално между редовете на новинарските емисии мина вестта, че при представените в парламента разчети за приходи, разходи, нарастване на дълга и намаляване на дефицита всеки дължи по 8568 лева, но догодина ще изплати „само” 4857 лева. Сметката е направена от експертите на Института за пазарна икономика (ИПИ), които спазиха традицията и в сряда представиха пред медиите подготвения от тях алтернативен бюджет, който е с нулев дефицит, но пък е основан на тежки реформи.

Всъщност нулев дефицит е заложен и в приетия в сряда на първо четене бюджет за догодина на Здравната каса, която от години надхвърля харчовете си. „За“ гласуваха  117 народни представители от ПГ на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Аргументите на това мнозинство се базират върху тезата, че представеният бюджет на НЗОК, както и този за ДОО, демонстрират съобразяване с възможностите на държавата, социална ангажираност и здрав разум, както и намерения за продължаване на започнатите реформи.

Така на този етап предвидените средства за здравеопазване са общо 3 204 749 хил. лв., а бюджетът на ДОО за първи път преминава границата от 10 млрд. лева.

По-висока минимална заплата

Предвижда се минималната работна заплата да стане 420 лева от началото на 2016 г. Основните промени спрямо 2015 г. са свързани с това, че ще се увеличи пенсионната възраст с 2 месеца, както и минималната пенсия от 157,44 на 161,38 лева. Социалната пенсия по старост ще „скочи“ от 115,15 на 118,03 лева, като максималният размер на пенсията от 910 лева ще остане същият. Ще нарасне и размерът на месечните детски надбавки за едно дете от 35 на 37 лева, като за две деца ще е 85 лева, за три – 130 лева и 140 лева за четири деца.

През следващата година ще се запазят размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, като осигурителната вноска за фонд „Пенсии” ще остане на нивото от 2015 г. – 17,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при запазено съотношение – 9,9 за сметка на работодателя и 7,9 за сметка на работника. 12,8 на сто е за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7,1/5,7.

На служителите в специалните ведомства им бе обещано, че ще запазят привилегиите и социалните си придобивки, вкл. получаването на 20 заплати при пенсиониране – но това ще стане с промени в закона между първо и второ четене. А на първо четене предложенията, изкарали полицаите по улици и площади, остават в проектозакона, защото бюджетната и парламентарна процедура не предвижда друга възможност.

Разликата между реалния и алтернативния бюджет

Всъщност разликата между бюджетните закони за 2016 г., предлагани от правителството, и алтернативния бюджет без дефицит, разработен от ИПИ, е именно в прилагането на тежки реформи в сектор „Сигурност” и в съдебната власт, както и в социалното осигуряване.
Икономистите представиха европейско изследване, според което България е първа по брой на прокурорите на 100 000 души население, в първата четворка по брой на съдиите, в топ 7 на разтегливата администрация в съдилищата и отново първа по брой на администраторите в прокуратурата – едно огромно звено, което може да освободи немалък финансов ресурс в държавния бюджет.

Светла Костадинова от ИПИ коментира, че по отношение на бюджета няма как нещата да се връзват, ако продължава тази огромна диспропорция по брой съдии, прокурори, администрация и неравномерна натовареност.
Какви са предлаганите промени в бюджета на МВР – разписване на дългосрочна реформа, която предвижда ограничаване на привилегиите и оптимизация на персонала с цел повече инвестиции и по-добри условия на труд. Реформата е неутрална към бюджета на ведомството за 2016 г., но намалява натиска върху него в средносрочен план.

Друга интересна особеност на алтернативния бюджет е, че неговите автори предлагат премахване на данък „дивидент“, данък „лихва“ и облагането на наследството. Освен това експертите препоръчват отказ от покачването на пенсионните осигуровки за сметка на увеличаване на личните спестявания, разбиване на монопола на Здравната каса и насочване на част от осигуровките към частен здравен фонд.
В крайна сметка в четвъртък, при слаб интерес от страна на някои министри какво точно ще харчат догодина (част от кабинета, начело с премиера, който по това време откриваше нова спортна зала в Дупница, не бе в пленарна зала) бюджетът за следващата година бе приет на първо четене.

Съдилищата остават в центъра на вниманието


Това е така и отразява една трайна тенденция на забележимо, понякога дори скандално присъствие на съдебната тема, нерядко даже като сблъсъци в самата система.  Съдилищата остават в центъра на вниманието, дори и да не присъстваше в нашия седмичен обзор неочакваният на пръв поглед развой на историята около задържането на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, освободени по решение на СГС само 12 часа след прокурорското постановление за 72-часов арест, съпроводено с искане за постоянно задържане под стража. В случая дори не може да се каже „МВР ги хваща – те ги пускат”. Явно прокуратурата и съдиите има какво да уточняват в критериите си, във взаимоотношенията си, в (не)допустимостта на това едната или другата страна да прави „театър” и дори сапунки.

И като казахме „театър” – продължава представлението „Подсъдими съдийки си говорят за мъже”. На сцената са бившата председателка на СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова. Първата е подсъдима по аферата „Червеи” за незаконно разрешаване на прилагането на СРС, а втората е отстранена от длъжност в Търговското отделение на СГС и в сряда се сдоби с ново обвинение – за бягството от правосъдие на убиеца от дискотека „Соло”.
В последните седмици в публичното пространство текат едни записи – първа, втора и трета серия – на разговори между двете дами, записани най-вероятно от Ченалова, поне според предположението на главния прокурор Цацаров.

От тях научаваме как Янева споделя на Ченалова, че Бойко Борисов е натиснал главния прокурор да я „опраска” за споменатите СРС, чуваме лай на куче и разни други неща, от които авторитетът на съдебната система устремно пада към абсолютната нула. Премиерът отказа да говори по темата, заявявайки: „Две каки си приказват, какво да коментирам”, но скандалът остава.  
Между другото, след като й бе повдигнато новото обвинение, Ченалова заяви, че според нея то е резултат от това, че е сезирала европейски институции за вършени престъпления от хора по високите етажи на властта. Янева пък получи амнезия за разговорите си с Ченалова и нае за свой адвокат бившия правосъден министър Антон Станков.

И докато сме на съдебна вълна – от известно време насам прокуратурата редовно се хвали с постигнати за рекордно кратки срокове осъдителни присъди срещу каналджии, заловени край границата или във вътрешността на страната. Прави впечатление, че във всички огласени случай закононарушителите се споразумяват със съда, признават вината си и така си осигуряват условни присъди, които обаче не могат да бъдат обжалвани.

В сряда Районен съд-Стара Загора наложи наказание от две години условно с четири години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева на 32-годишния Мариян П. и 28-годишния Благовест Г.,  обвинени за подпомагане на незаконно преминаващи през страната чужденци. Двамата са били задържани на 30 октомври 2015 г. на автомагистрала „Тракия” край Града на липите при проверка на микробус „Фиат Дукато“ със софийска регистрация, в чиято каросерия пътували 31 лица от Афганистан,  между които 2 малолетни и 7 непълнолетни деца – всички без документи за самоличност.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград например са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница. Сред тях има обвинен дори ученик от 12 клас, въртял бизнес с вкарването на незаконни имигранти.
Излиза, че печалбата от този черен бизнес е по-голяма от възможното наказание. А в съседна Гърция за това престъпление се „лежи” 20 години, дори ако си взел на „стоп” нелегален имигрант и те хванат.


Нова длъжност: координатор по равнопоставеност на половете

На редовното си седмично заседание правителството одобри проект на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Документът регламентира органите и механизмите за провеждането на единна държавната политика по равнопоставеност на половете, която се основава на принципите на равните възможности за жените и мъжете във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, равен достъп до всички ресурси в обществото, равно третиране и недопускане на дискриминация и насилие, основани на пола, както и балансирано представителство във всички органи, вземащи решения.

Според законопроекта Министерският съвет определя държавната политика по отношение на равнопоставеността на половете и одобрява основните документи в тази област. Министърът на труда и социалната политика е централен изпълнителен орган, който ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво. Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС продължава да функционира като консултативен и координиращ орган. В проектозакона е предвидено определянето на служител, т. н. „координатор по равнопоставеност на жените и мъжете”, в централните и териториалните органи на изпълнителната власт. Целта на мерките е да се постигне равнопоставеност на представителите на двата пола във всички области на икономическия, политическия и обществения живот.


В сряда на първо четене бяха гласувани бюджетите за 2016 г. на Здравната каса и за ДОО, а в четвъртък – и целия държавен бюджет Вече дори ученици се замесват в каналджийството на имигрантите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки