Бургас се „гмурна“ в дългова спирала


Бургас се „гмурна“ в дългова спирала
Ноември 2012 г. Бургаският кмет Димитър Николов, спортният министър Свилен Нейков и президентът на БФБ Валентин Йорданов (с каските от ляво надясно) удрят първа копка на провалилия се впоследствие проект Снимка: Община Бургас
20 Ноември 2015, Петък


Администрацията, доминирана от ГЕРБ, не спира да трупа безумни заеми

Автор: Георги Иванов

След като на неотдавнашните местни избори гербаджиите в Бургас бетонираха властта си в общината и в общинския съвет, с ударни темпове се заеха да теглят заеми. Апетитът им към трупане на дългове очевидно е ненаситен. Размерът на взетите от общинската администрация кредити вече добива застрашителни размери и достига сумата от общо 120 милиона лева.

Поредни два заема бяха одобрени набързо от комисиите към местния парламент, в който ГЕРБ има непробиваемо мнозинство, и със сигурност ще бъдат гласувани на следващата сесия идната седмица. Единият кредит е от 12 милиона лева и ще бъде използван за строителство на нова спортна база край бургаския комплекс „Славейков“, на мястото на безотговорно ликвидирания плувен басейн, който функционираше там допреди три години.

Кредитната линия е за 3,9 милиона лева, които ще бъдат осигурени от Регионалния  фонд за градско развитие, и още близо 4 милиона евро, които ще се вземат от френска банка. Начинът на обезпечение е залог за вземане по бюджетна сметка на бургаската местна администрация, която е открита в Общинска банка. Съгласно предварителния договор, гратисният период ще е до 6 месеца от края на срока на усвояване, но не по-късно от 31 декември 2017 г.

На въпросния терен Българската федерация по борба (БФБ) , съвместно с фирма „Евробул БФБ“ и бургаската община (участваща със собствеността на имота от 23 дка), възнамеряваше да реализира мащабен проект, но начинанието гръмко се провали.
И тъй като съществуващият преди това там плувен комплекс с открит и закрит басейн и зала за спортна гимнастика, а впоследствие и за културизъм, беше разрушен, сега бургаската администрация се чуди как и с какво да запълни огромната дупка, която зее на неговото място.

Сега идеята е да се реализира проект за изграждането на закрит плувен басейн и голямо игрище за футбол с трибуни, осветление и обслужващи сгради, както и на тенис корт и ледена пързалка. Проваленият договор с БФБ пък предвиждаше на мястото да бъде изградена нова зала за борба, открит и закрит басейн, хотел и развлекателен център на обща стойност 30 милиона евро.
Сега става дума за инвестиция с по-малка стойност. Обещанията са футболното игрище да бъде предоставяно основно на състезателите от детско-юношеските школи на ПФК „Нефтохимик“. При необходимост базата ще се ползва и от други клубове. Тя трябва да е готова окончателно до средата на 2017 г.

Друг един заем от 6 милиона лева пък ще бъде използван за закупуване на седем нови автобуса, които ще обслужват новите линии към бургаския кв. Рудник и м.с. Черно море, тъй като нямало налични возила, които да пътуват до тях. Така само за месец Община Бургас ще задлъжнее  с още 18 милиона лева.
„Ние вече усвоихме и продължаваме да усвояваме пари по Проекта за интегриран градски транспорт. По него закупихме много нови автобуси. Сега този заем е необходим, за да обезпечим транспорта към съставните селища. Не искаме да използваме стари автобуси, защото евтиното накрая излиза по-скъпо. Повече ремонти, по-големи разходи за горива и като теглиш чертата, нещата не са добре" – коментира заместник-кметът на общината в морския град Красимир Стойчев, успокоявайки, че нямало място за притеснения. 

Не така обаче смятат съветниците от „Национален фронт за спасение на България“. Ангел Божидаров, който е и областен координатор на партията за Бургаски регион, е на мнение, че това вече са недопустими рамки. „Бюджетът на общината без еврофондовете е около 170 милиона лева. Дълговете вече са за 120 милиона. И аз съм сигурен, че вземането на нови заеми ще продължи. Това е безотговорна политика, защото тези пари трябва да се връщат и ще се плащат от всички бургазлии.

Вместо да трупат задължения, кметът и администрацията му трябва да мислят как да привличат инвестиции, да се разкриват нови работни места и да се подобри инвестиционният климат. За 8 години досега през общината преминаха над 2 милиарда лева, но това не оказа никакъв ефект върху местната икономика. Така че върху това трябва да се замислят управляващите, а не да теглят заем след заем“ –  коментира общинският съветник от групата на патриотите.
„Можеше специално за въпросната спортна база да се разработи проект, за който да се търси европейско финансиране, а не да се тегли поредният кредит. Политиката на дългове винаги е била пагубна“ – категоричен е и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев.


По калъп

В голяма част от общините, където управляват кметове на ГЕРБ, се теглят масово заеми, и то в сериозни размери. „Отличник“ в това отношение безспорно е Столична община, чиито дългове вече е трудно да бъдат изчислени. През май тази година Центърът за градска мобилност изтегли кредит в размер на 81 милиона лева, за да се разплати със своите контрагенти по различни договори. Общо софийската община дължи на кредитори над 350 милиона лева.
Общинската администрация в Пловдив пък наскоро изтегли нов заем от 48 милиона лева, за да финансира свои проекти. Общата сума на задлъжнялост на втория по големина град е вече 75 милиона лева.

Община Стара Загора също е потънала в дългове, макар и в по-малки размери – около 10 милиона лева. В Ямбол обаче финансовата политика е катастрофална. Въпреки тежкото състояние на общината, кметът Георги Славов и поддържащите го съветници дружно гласуват заем след заем. Поводите са най-различни – от европейско съфинансиране до проекти на самата администрация. Сумата е достигнала 23-25 милиона лева и е много под възможностите на общината да ги връща. Според последна информация в началото на следващата година ще се тегли нов заем от 8 милиона лева, за да се финансират новите планове на местните гербаджии.

При проектобюджет за 2016 г. около 13 милиона лева, в община Средец, където също на власт е кмет на ГЕРБ – Иван Жабов, за последните три години са усвоени кредити за 12,5 милиона лева. Местната администрация буквално е на ръба на фалита и не е ясно как точно ще връща огромните си дългове.
Равносметката във Варна също е тревожна. Само за тази година са изтеглени два заема от 10 и 15 милиона евро, под формата на облигации. Средствата са се набрали от фондовите пазари. Морската община има и друг облигационен заем, който е в размер на 6 милиона евро. Според официална информация общите й дългове са в размер на 53 милиона лева, но според съветници от опозицията те надхвърлят сумата от 80 милиона лева.
Община Поморие пък е задлъжняла с 25 милиона лева, като се планира тегленето на още заеми.

Така треската за кредити в управляваните от ГЕРБ населени места продължава с пълна сила и през новия им мандат. А като добавим към това и поемането от държавата, която също е ръководена от хората на Бойко Борисов, на нов дълг от 5,3 милиарда лева, на всеки разумен човек му се изправят косите. Защото е ясно, че това устремно плъзгане по дълговата спирала няма да доведе до нищо добро за страната и нейните данъкоплатци.


Така трябваше да изглежда новият спортен комплекс в бургаския жк „Славейков“ А това представлява парцелът днес

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бургаския
23.11.2015 09:46:21
0
0
Като не се работи с правилни изпълнители, така става... Живял съм много в Славейков, и в момента гледката на мястото на стария басейн е потресаваща.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки