Закоравял крадец се превърна в убиец


Закоравял крадец се превърна в убиец
Зверски убитата Емилия Бузова с внучката си Милена месец преди трагедията
20 Ноември 2015, Петък


Пуснатият предсрочно на свобода за „добро поведение“ циганин Петър Петров преби до смърт старица заради 30 лева

Автор: Георги Ваташки

Само преди седмица държавата бе блокирана от протестите на служителите на МВР, които се втурнаха да бранят своите огромни привилегии и заплати. Техните демонстрации обаче не трогнаха някак си обикновените граждани – не толкова защото носещите фуражки и пагони блокираха възлови пътища и кръстовища и възпрепятстваха свободното движение на хора и автомобили,  и не заради възмутителното им хленчене да остане ранното им пенсиониране и получаването на 20 заплати накуп, когато настъпи този момент. А най-вече, тъй като призваните да бдят за реда и спокойствието рядко успяват да опазят живота и имуществото на редовите българи. 

Поредният пример за това е трагичната съдба на 94-годишната Емилия Бузова, която бе ограбена на 15 октомври в дома си във Видин и брутално бе пребита до смърт от трима цигани, чийто тартор се оказа закоравял рецидивист с километрично досие. Но въпреки многото си присъди, той наскоро е бил освободен от затвора за... „добро поведение“.
Какво примерно държание е демонстрирал пред взелите това решение няма как да разберем – трябва да е бил много убедителен, за да го пуснат на свобода.

Или пък комисията по предсрочното му освобождаване е била съставена от псевдопрофесионалисти, които не са съзрели „вълчия му нрав“, прикрит зад благия му вид. Каквато и да е причината, последиците от нея са зловещи – след 25-дневна агония зверски пребитата заради един леген и други дребни домашни потреби бивша музикална педагожка издъхва, след като бива изписана от болницата в безнадеждно състояние.
Невижданата жестокост към безпомощната жена на преклонна възраст потресе целия дунавски град, където всяко второ семейство може да се похвали с неин възпитаник.

Домът на Бузова, където е извършено престъплението, се намира само на 150 метра от централния площад на Видин. Случаят вероятно щеше да потъне тихомълком в полицейските архиви, ако внучката на жертвата – журналистката̀ Милена Нейова, не бе потърсила помощ от своите колеги.
Във фаталния ден, към 21 ч. съсед се обажда на тел. 112 и съобщава, че е видял съмнителен мъж да излиза от жилището на Емилия. Пристигналият полицейски патрул открива възрастната жена жестоко пребита и заключена в банята. В количка до входната врата служителите на реда намират захвърлената от крадците част от плячката – две алуминиеви тенджери, две тави, радио и електрическо одеяло.

Установява се, че в апартамента на първия етаж е проникнато през прозорец. Извергите  започнали да малтретират и измъчват възрастната жена да каже къде са парите й. И след като се оказало, че тя има в наличност само 30 лв., започнало изнасянето на скромната й покъщнина – готварска печка, прахосмукачка, телевизор, персийски килим... Намереното от полицаите била последната партида от приготвените за изнасяне откраднати вещи.
Странно е, че когато полицаите се озовават на местопрестъплението, те завеждат преписка не за оказания побой върху беззащитната старица, която е изнесена на носилка от жилището й, а за... отнемането на одеялото и другите й домашни потреби. 

Малко по-късно сътворяват нов абсурд, като задържат само един от извършителите – пуснатия от затвора през септември тази година за добро поведение рецидивист Петър Петров – Хамбъра, който е освободен само след едно денонощие престой в ареста поради... „липса на доказателства"!
Решението си униформените оправдават с това, че на местопрестъплението не са открити негови отпечатъци. Истината е, че полицаите изобщо не са си направили труда да вземат отпечатъци от дома на пострадалата. Успоредно с това, те не са предприели никакви действия по издирването на другите двама насилници, взели участие във взлома и агресивното малтретиране на Бузова.

Едва след като внучката й сигнализира за трагичния инцидент до няколко медии, разследващите се оказват принудени най-сетне да се размърдат и да си свършат както трябва работата по случая.
Говорителят на Районната прокуратура във Видин Владислав Влашев се опитва да прехвърли цялата вина за свършеното през пръсти върху полицаите дознатели и обещава да направи проверка. В резултат на медийния шум Петър Петров все пак е задържан за 72 часа, а на 29 октомври Видинският окръжен съд му налага постоянна мярка „задържане под стража”.

Трябва да отбележим, че след повторния му арест полицията все пак открива на местопрестъплението и неговите отпечатъци!
След задържането му циганинът прави самопризнание и посочва другите двама, които са били с него при нападението над беззащитната старица, като единият от тях е доведеният му син Божо Страшимиров. Съучастниците на Петров обаче не са задържани, въпреки че от държавното обвинение във Видин твърдят, че работят усилено за доказването на съпричастността им към престъплението.

До 16 ноември разследването се води по обвинение за „грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда, в условията на опасен рецидив“. В прокуратурата очакват резултатите от аутопсията, за да се установи има ли връзка между травмите от побоя и причините за смъртта на Емилия Бузова. Оттам поясняват, че чак тогава, ако се окаже очевидното – че една възрастна българка е издъхнала след поредното циганско зверство, можело престъплението да бъде преквалифицирано в „грабеж, придружен със средна телесна повреда, от която е последвала смърт“.

Междувременно предишният разследващ полицейски дознател си прави отвод от случая, защото „не можел да се справи“. И така разследването тепърва започва отначало. Което не попречи на вътрешния министър Румяна Бъчварова да обяви два дни след кончината на Бузова, че служителите й са свършили „чудесна работа“. „Има прекалено много емоции, но нека не натоварваме все пак и служителите със свръхочаквания, които няма как да се случат. Има държави, при това развити, в които престъпленията от битово ниво не се разследват, те минават към застрахователите. Много голям проблем е, за съжаление, няма как да защитим всеки един от гражданите“ – цинично се оправда МВР шефът.

Съвсем естествено след всичко това закономерно възниква въпросът защо полицията и прокуратурата бездействат и очевидно покровителстват рецидивиста Петър Петров. От „Национална съпротива“ разпространиха писмо до медиите, което се опитва да даде отговора. Членовете на организацията се позовават на свидетелството на бивш пандизчия от затвора във Враца, който разкрива скандални подробности за престоя зад решетките на закоравелия престъпник.

„Хамбъра, както е прякорът му, се подвизава по затворите още от 1991 г., като всичките му престъпления са за кражби. Общото му задържане под стража се равнява на около 20 години, което е достатъчно показателно, че за многото случаи, за които е бил задържан и пускан, той никога не се е поправял. Той е освободен с близо шест месеца предсрочно, а за да стане това, затворникът трябва да мине през комисия, която включва всякакви проверки, включително и психологическа, която да докаже, че осъденият се е поправил и не би представлявал опасност за обществото“, изтъкват от Движението. Оттам предполагат, че предсрочното му пускане на свобода е станало с помощта на някоя от многобройните неправителствени организации от рода на скандалните Български хелзинк-ски комитет и Българско затворническо сдружение за реабилитация, председател на което е друг осъден убиец – Джон Полфрийман.

По данни на бившия съкилийник на Хамбъра, той бил влезнал в ролята на шпионин на надзирателите, на които донасял за настроенията на затворниците. Ползвал се е със съществени привилегии, ширил се сам в цяло отделение на затвора, пил кафе с надзирателите и често общувал свойски с охраната.
От „Национална съпротива“ се интересуват дали има връзка между убийството на Емилия Бузова и ареста на един от шефовете на затвора във Враца – Николай Кюпарски, отговарящ за трудовото общежитие за затворници, по-известно като „Керамичната фабрика“, където са настанявани лица с по-леки присъди.

Той бе задържан от агенти на ДАНС в деня на смъртта на видинчанката – 9 ноември. Арестуван бе след сигнал, подаден от семейството на лишен от свобода мъж от Лом, признал си, че на два пъти е давал рушвети на Кюпарски, за да бъде освободен предсрочно, но това все не се случвало. Третия път затворническият шеф поискал още 6000 лв. за услугата и това вбесило ломчанина. Съпругата му се обажда на спецченгета от София и срещата й с Кюпарски, на която му предава предварително белязаните банкноти, е документирана чрез СРС-та и видеозаснемане.

Връзката на задържания затворнически началник със зверското убийство на Емилия Бузова е в това, че извършителят Петър Петров по време на престоите си във Врачанския затвор е бил обитател на „Керамичната фабрика“, чийто ръководител тогава е Кюпарски. Затова е много вероятно предсрочното излизане на циганина на свобода да е станало тъкмо срещу солиден подкуп.
Както обобщава внучката на убитата Емилия Бузова – Милена Нейова: „Случаят с баба ми е показателен и е своеобразна снимка на случващото се в България. Не са виновни законите и системата, а хората, от които зависи всичко. Те трябва да разберат, че не може само парите да са мотивация да си вършат работата“.


Рецидивистът Петър Петров е освободен предсрочно за „добро поведение“, въпреки многобройните си присъди

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки