Дали моделът #Кой в архитектурата ще продължи


Дали моделът #Кой в  архитектурата ще продължи
Петър Диков
20 Ноември 2015, Петък


Във връзка с подадената във вторник оставка на главния архитект на София Петър Диков, от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“

Автор: Десант

разпространиха своя позиция, че оставката му многократно е искана и от тяхна страна, тъй като те смятат, че именно той е отговорен за огромен брой проблеми на столицата и неадекватни проекти като „Трамвай Безумие”, кръстовищата на две нива на „Лъвов мост“, Семинарията, Телевизионната кула, проектирането на булевардите „Гешов“ и „България“, премахването на Околовръстната железница, застрояването на „София ленд” и др.

Специално внимание трябва да се отдели на почти двойното увеличение на броя на автомобилите в столичния град за 10-те години негово управление на Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ). За същия период редица европейски градове, като Париж и Виена например, намалиха леките превозни средства по улиците си наполовина.
„В последно време обаче си дадохме сметка, че Петър Диков всъщност е само върхът на айсберга”, коментира координаторът на гражданското сдружение Веселин Кирев.

Той уточни, че много от разговорите, проведени от Инициативата със служители на средно управленско ниво в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община, са се водили по същия начин, както и с главния архитект. Срещу техните предложения общинарите изтъквали едни и същи безпочвени аргументи – че за автомобилите трябвало да се правят повече естакади, „за да се изнасят по-бързо и да не димят по улиците".
„Това показва, че не просто трябва да има оставки в НАГ, а е необходима цялостна реформа в градоустройството на столицата” - категорични са от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ .

Оттам отбелязват, че решенията на Петър Диков, поне формално, не са били еднолични. Всички те са взимани на Експертен съвет по устройство на територията. На практика – от „Съвета на сивите кардинали в общината", както го определят от гражданското сдружение. „Заседанията на ОЕСУТ не бяха публични, граждани почти никога не можеше да присъстват. Ние настояваме реформата задължително да включва и такива мерки за максимална прозрачност.” отбелязва друг от членовете на сдружението Георги Статков.

От „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ са на мнение, че второто – дори по-важно направление на реформи, а защо не и най-важното, трябва да бъде задължително въвеждане на компетентности, модели за оценка на знания, умения, квалификация, отговорност на служителите в Направление „Архитектура и градоустройство”. Това е начинът за развитие на човешките ресурси и пазара на труда в цяла Европа и за въвеждането на тези модели може да се кандидатства по европейски програми.
„Само така можем да имаме известна сигурност, че в НАГ ще има промяна. Иначе рискуваме всичко да остане постарому и даже да се влоши още повече” – добавят гражданите.

Петър Диков подаде молба до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да бъде освободен от поста, считано от 9 февруари 2016 г., когато се навършват 10 години, откакто стана главен архитект. Това се случи непосредствено преди старият нов столичен градоначалник да обяви екипа си за новия мандат.
Според общински съветници от опозицията, досегашният главен архитект е нанесъл множество вреди за развитието на София. Те са категорични, че за цялото десетилетие, което е изкарал на този пост, не е решен нито един от градоустройствените проблеми на столичния град. Както и в други населени места в страната, където на власт е ГЕРБ, приоритетно се работи само в централните квартали, докато в периферните райони не се предприема нищо за тяхното развитие.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Riley
08.12.2022 17:35:00
0
0
<a href="https://www.hk-iva.com/債務重組-iva/">債務重組</a> - 李建民債務重組專家|<a href="https://www.hk-iva.com/債務重組-iva/">債務重組</a> - 李建民全港最多人選用|<a href="https://rlcpa.com.hk/iva.php">債務重組</a> - 李建民協助你解決債務困境
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки