Пиле на скара с гъбен сос


20 Ноември 2015, Петък


За тържествения неделен обяд


Продукти:
1 пиле
50 г сланина
1 с. л. масло
смлян черен пипер

За соса:
1 средно голяма глава лук
4-5 гъби печурки
30 г сланина
1 с. л. сметана за готвене
2 с. л. масло
1 ч. л. брашно
сок от 1/2 лимон
сол

Начин на приготвяне:
Почистеното пиле се нарязва на порции, които се намачкват с пръсти. Сланината се реже на тънки парчета и с нея се шпикова месото, което после се намазва с масло и се поръсва с черния пипер. Докато то отлежава, се приготвя сосът.

Сланината за него се нарязва на ситно и се запържва. След това към нея се добавя също така ситно нарязаният лук, който се пържи до пожълтяване. Разрежда се със сметаната. Прибавят се предварително нарязаните на тънки парченца печурки, а заедно с тях се добавят и лимоновият сок, маслото и брашното. Всичко се разбърква добре. Полученият гъст сок се изсипва в подходящ съд и се държи в слабо нагрята фурна, за да не изстине.

Пилешките порции се намазват с масло и се пекат на скарата в продължение на 5-6 минути. Обръщат се и след ново намазване с масло печенето продължава още толкова време. Сокът, който се отделя при печенето, е добре да се събере.
Готовите порции се поставят в предварително затоплени чинии, заливат се с готовия гъбен сос и със събраната при печенето течност и се поднасят с гарнитура, съобразно сезона – ориз през зимата или свежа салата през лятото.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки