Ръцете показват от какво боледува организмът


19 Ноември 2015, Четвъртък


Изтръпването на кутретата може да бъде признак за проблеми със сърдечносъдовата система


Според традиционната източна медицина здравословното състояние на човек може да се определи по ръцете му. Всяка промяна в цвета на кожата или окраската говори за едно или друго заболяване.
Това, разбира се, не е точен диагностичен метод, а просто сигнал, че трябва да се потърси лекарска консултация за установяване наличието или отсъствието на дадена болест.
Ето обаче някои признаци, които могат да насочат всеки, който ги забележи, към какъв медицински специалист да се обърне.

Червените длани например предполагат токсично поразяване на черния дроб - хепатит или хепатоза. Появата на „мраморни рисунки“ върху тях пък е симптом за проблеми с вегетативната нервна система.
Ако кожата на ръцете има жълтеникав оттенък, най-вероятно има изменения в черния дроб или жлъчката (хепатит, камъни в жлъчката, холангит, холецистит).
Кафявите петна по горната част на ръцете говорят не само за напреднала възраст, но също и за възможна затруднена дейност на жлъчката.

Ако кожата се бели на малки люспички, това е признак за недостиг на витамин А и D. При по-големи люспи обаче трябва да се потърси консултация с дерматолог, тъй като е възможно наличието на гъбично заболяване.
Студените ръце алармират за нарушения на периферното кръвообращение и за липса в организма на никотинова киселина. Ако пък дланите горят, черният дроб не успява да се справи с интоксикацията, предизвикана от натравяне с лекарства, алкохол и химични вещества.

Влажните ръце са характерни при наличието на хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухата и бледа кожа – при намалената дейност на този орган.
Периодичното изтръпване на кутретата може да бъде признак за проблеми със сърдечносъдовата система. Ако подобна ситуация се наблюдава при палците, трябва да се направи преглед на белите дробове.
Ако върху краищата на пръстите има гънки, наподобяващи бръчки, възможно е да се е развил захарен диабет.

Пурпурният цвят на краищата на пръстите насочва към проблеми в храносмилателната система. Сърбежът по страничната част на показалеца свидетелства за нарушения в работата на дебелото черво.
Неправилната форма на ставите на пръстите е признак за артроза или подагра. Ако обаче отичат и има зачервяване, това е проява на полиартрит и трябва да се потърси лекарска намеса.

Болката на дланта в областта между безименния пръст и показалеца предупреждава за наличието на сериозен проблем в коленните стави.
Според древната китайска медицина точката в самия център на дланта е енергийният център на целия организъм. Ако рязко се натисне върху нея с палеца на другата ръка и се усеща пронизваща болка, това означава, че има сериозни здравословни проблеми и трябва да вземем незабавни мерки.

Състоянието на ноктите на ръцете също може да насочва към наличието или отсъствието на дадено заболяване. Така например при алергия те посивяват и потъмняват.
Моравосин цвят на нокътното легло насочва към наличието на астма или емфизем. Ако пък ноктите са наполовина бели и наполовина розови, с тъмни петна по тях, ако са крехки и чупливи, има голяма вероятност човекът да е развил бъбречно заболяване.
Жълти и повдигнати в края говорят за начална фаза на развитието на диабет. Отделянето им от леглото, крехкост и чупливост изискват задължително изследване функцията на щитовидната жлеза.

Бели нокти с розово около върха могат да бъдат признак за цироза на черния дроб и отравяне на целия организъм., а тъмносиня ивица под тях може да означава развитието на рак на кожата.
Когато бялата линия е оцветена в червено, има бели линии по целия нокът, а върховете им са извити надолу, това според някои народни лечители говори за наличието на сърдечно заболяване. За хормонални проблеми пък индикират необичайно широките и квадратни нокти. При лошо общо състояние по тях се появяват вертикални бразди. Същият признак, но и повишената чупливост насочват към дефицит на желязо в организма.

Бледи нокти се откриват при анемия, прекалено червените - при излишък на червени кръвни клетки. Жълтите показват слабост на черния дроб или жълтеница.
На всеки от пръстите съответства определен орган. Палецът има връзка с мозъка и черепа. Показалецът - с белия дроб. Средният пръст има отношение към тънките черва, а безименният - към бъбреците. Малкият пръст е свързан със сърцето.


В категории: Здраве , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мирослав
16.08.2020 11:54:27
0
0
Ръцете ми горят ....явно със черния дроб ...защото пия ..антибиотик ...какво да направя зада спрат да горят
1
реалиста
29.12.2018 03:40:12
2
10
дали защото редовно ми смучат члена имам липса на витамини заради изсмукването им ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки