В отговор на вашите въпроси


19 Ноември 2015, Четвъртък


Много често краката и ръцете ми са студени и в топло помещение, въпреки че съм добре обут и облечен.



Има ли изпитан народен лек за това състояние?
Васил Василев,
София

Според Петър Дънов и Петър Димков това състояние може да е резултат от смущения в обмяната на веществата, преживяван стрес, лоша хигиена на краката, носене на тесни обувки и чорапи, малокръвие, болно сърце, плоско стъпало и др. Страдащите от студени крака често ходят по малка нужда.
Общото лечение се състои в това да се усили кръвообращението. За целта болният 1-2 вечери подред да си направи топла клизма (38°С), най-добре с чай от лайка.

Седмично веднъж да се прави парна баня на краката, след препотяването последвана от фрикция на цялото тяло с хладка вода и след нея от коремен компрес с отвара от трина.
Всекидневно сутрин след ставане, ако краката са студени, да им се прави сух четков масаж до над коленете, като се търкат с кесия или четка, потопени в студена вода (20°С). След това стъпалата се удрят с мокра студена кърпа няколко пъти.
Може да се прави и така: едната сутрин — удряне на стъпалата, другата сутрин — студено измиване. След обуването да се направят и 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване, които да се повтарят преди обяд и вечер.

На обяд преди ядене лятно време да се прави слънчева баня на цялото тяло за 20-30 мин., последвана от поливане със слънчева вода или от речна (морска) баня. Вечер преди лягане през ден е полезна парната баня на стъпалата (ръцете), последвана от коремен компрес,  натопен в хладка отвара от трина. Едновременно се обуват мокри чорапи, натопени в хладък оцет и вода по равни части.
Необходими са и ежедневни разходки – най-малко за 2 часа, а ако времето и условията позволяват – да се ходи бос, което е отлично средство за каляване и затопляне на краката. Това може да се практикува и в стаята.

Трябва да се носят широки обувки и чорапи от тънка мека вълна. Полезни са и гимнастическите упражнения — навеждане на тялото и изпъване на пръстите на краката, последвани от дълбоко дишане.
Не трябва никога да се ляга със студени крака. Добре е те да се загреят с топла тухла, шише с топла вода или като се търкат със суха четка. Зимно време да се посипват чорапите и ръкавиците отвътре с малко смлян синап — държи топло.
Вътрешно – да се пие чай от горчивче - 1 с.л. се попарва с 500 г вряла вода, кисне 1 час и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 к.ч.
Диетата включва лека, природосъобразна безмесна храна с повече плодове, орехи, зеленчуци, салати и черен хляб.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки