Болярско шествие за годишнината от въстанието на Петър и Асен


Болярско шествие за годишнината от въстанието на Петър и Асен
Средновековните воини, предвождани от болярина Асен, тръгнаха от Царевец
16 Ноември 2015, Понеделник


Хиляди българи се върнаха 830 години назад във времето, за да преживеят отново патоса на създателите на Второто българско царство

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Старостоличани и хиляди българи се върнаха 830 години назад във времето, за да пресъздадат и преживеят отново патоса, героизма и ентусиазма на болярите Петър и  Асен - основателите на Второто българско царство. Националните чествания на славната годишнина се проведоха във Велико Търново на 8 ноември - Димитровден по стар стил.
Братята боляри Петър и Асен оживяха в историческата църква “Св. Димитър Солунски” и отново вдигнаха народа си на въстание срещу Византия. Мащабната театрална възстановка на събитията от Димитровден 1185 г. бе кулминацията на националните чествания.

Велико Търново отново е сърцето на България. От тук започват най-славният столичен период на хилядолетния град Търнов. Възстановена е Търновската архиепископия, което после довежда до основаването на Българската патриаршия. Династията на Асеневци дава блясък и слава на града, които Велико Търново пази до днес. Неслучайно той бива наричан от средновековните хронисти и пътешественици Трети Рим и Втори Константинопол.
С въстанието от 1185 г. започва столичният период на Търново, който продължава цели 208 години. Двамата смели и достойни мъже, превърнали се в държавници, слагат край на владичеството на Византийската империя.

Тържествата тази година започнаха с адаптирания мини спектакъл “Стражниците на Търнов”. Средновековни конници, начело с болярина Асен, поведоха многолюдното шествие от крепостта Царевец към историческата църква “Св. Димитър Солунски” в Асеновата махала.
В двора на обновения храм от края на XII век артисти от Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” и родолюбците от клуб “Традиция” представиха част от спектакъла “Величието на Асеневци”, създаден специално за годишнината. След това благодарствен молебен отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Националните чествания не бяха уважени нито от премиера Бойко Борисов, под чийто патронаж бяха, нито от някой от министрите, нито от председателя на Народното събрание, за президента да не говорим.
За сметка на това пък много българи дойдоха да се насладят на възстановките и спектаклите и да почетат великото дело на Асеневци. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов изказа благодарности на хората, които се грижат за проучването, опазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство, на академичната общност за научноизследователската работа.

“830 години след великото дело на болярите Петър и Асен ние сме тук в двора на църквата “Свети Димитър Солунски”, за да свидетелстваме, че великотърновският и българският дух са живи. Българите не сме хора втора ръка, ние сме важна част от европейската история и бъдеще. Тук сме да покажем, че почитаме паметта на предците си. Дойдохме да се преклоним пред смелостта и решителността на Асеневци да посветят себе си на България”, казваха един през друг великотърновци и хора от всички краища на България, дошли с децата и семействата си в старопрестолния град на светлата дата.

Тържествата в чест на 830-годишнината започнаха още в съботната вечер с Димитровденски събор в двора на храма “Свети 40 мъченици”. Търновци  и гостите на града се забавляваха с атракции с огън, средновековна музика, занаяти и кухня. Във възстановката се включиха повече от 50 реенактори от четири клуба - търновския клон на “Традиция”, “Чигот” - Варна, “Модус вивенди” - София и сдружение “Авитохол” - Варна.  Те превърнаха двора на светинята в поклонически лагер от Средновековието. Съборът продължи и в неделя, но в “Свети Димитър”. Там през целия ден на огромно пано беше прожектиран филмът “Династията на Асеневци”.  С грамоти и почетни плакети бяха наградени десетки учени, архитекти, строители и творци, положили усилия за съхраняване и популяризиране на българската средновековна история.


С факелно шествие по емблематичния Владишки мост започна Димитровденският събор

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Един анонимен
16.11.2015 11:15:27
0
0
Братята Асен и Петър водачите на въстанието за свободна България 1185 год.са били потомци на княз Токту или брат му Баян.Токту е бил владетел на Б-я.след княз Тервел.Куманите били тохарци от Източен Иран.Куманският физически тип е изглеждал-русокоси и синеоки-красиви хора-европеиди по съвременни възстановки на кумански погребения от Русия.Изображение-мужчина-половца-13-века.-Куманите са третата част от българският народ заедно с волжските българи-виждане на проф.Пламен Павлов.Българско-куманска войска освободила от ромейска власт земите от р.Морава до Дунав и Сев.Черно Морие без гр.Варна.Столица на Б-я.бил град Търнов-В.Търново.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки