За Хитлер и изборите по американски


За Хитлер и  изборите по американски
Джеб Буш
13 Ноември 2015, Петък


Една година преди в САЩ да посочат новия стопанин на Белия дом ситуацията става все по-театрална


Остава по-малко от година до президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 8 ноември 2016 г., но страстите покрай тях отсега са така нажежени, сякаш гласуването ще е тези дни. По мнението на политическите наблюдатели на ситуацията в Съединените щати настоящата предизборна кампания там е много по-театрална, отколкото предишните.
Но колкото и на моменти да е дори смешна, не трябва да се забравя, че битката е не само за това кой ще е новият стопанин на Белия дом, но и кой ще стопанисва 800-те американски военни бази, пръснати по цялата планета.

Президентските избори в САЩ не са преки, както при нас. Там хората първо гласуват за избирателни колегии, които после определят кой ще стане държавен глава. При това влизащите в тези колегии, наричани електори, представляват различен брой граждани за отделните щати. В резултат на това от време на време се случва президент на страната да стане човек „на малцинството“, т.е. не този, за когото са гласували повечето граждани. С други думи, откровено е нарушен основният принцип на демокрацията: „Един човек – един глас“.

В историята на Съединените щати е имало много такива случаи. Сред „президентите на малцинството“ са Линкълн, Уилсън, Труман, Джон Кенеди, Никсън и Джордж Буш - младши, чийто конкурент Алън Гор събра половин милион гласа повече! Общо 11 пъти в Америка, която е уж толкова много демократична, държавни глави стават тези, за които болшинството от избирателите не е гласувало! А идеята да се въведат преки избори е блокирана от Сената още в края на 60-те години на миналия век. Така че и до днес е запазена въпросната куриозна система, при която гласовете на американците от различните щати имат различна тежест. Но нали шоуто трябва да продължи…

Какви са промените в него в това му издание. Според политолога Дмитрий Саймс в Републиканската партия в продължение на много години се е наложило убеждението, че е невъзможно да станеш републикански кандидат, без да заемеш крайно неконсервативни позиции по въпроса за външната политика. „А ето че се оказва, че болшинството от републиканските избиратели на този етап са готови да подкрепят кандидати, които са по-прагматични и реалисти. Това е много интересна политическа новост“ – отбелязва експертът.

Магнатът Доналд Тръмп и неврохирургът Бен Карсън се радват на симпатиите на 53 % от избирателите на старата партия. Някъде в опашката остава представителят на фамилията Буш – Джеб, а младите Круз и Рубио се опитват да догонят откъсналите се на челните позиции.
Като цяло американците са разочаровани от професионалните политици. „Повече от половината от избирателите искат да подкрепят Карсън и Тръмп, които никога не са заемали официални постове и както твърдят, доколкото не са били част от политическата машина, именно те са хората, които са със свежи идеи, не са корумпирани и трябва да управляват страната“ – отбелязва Саймс.

Фаворитът на демократите Хилъри Клинтън не само е била част от тази машина, но и неин двигател. Според проучванията, в момента тя е абсолютен рекордьор по антирейтинг – 56% от избирателите нямат доверие на бившия държавен секретар.
Тези дни не само американското, но и световното общество бе скандализирано от изявлението на кандидата за президент Джеб Буш, че ако имал възможност да се върне в миналото, то би убил Адолф Хитлер, докато бил малко момченце.

Интересът към фюрера бе провокиран преди време от анкета, проведена от в. „Ню Йорк таймс“. Много от респондентите – 42 %, са заявили, че действително са готови хипотетично да убият Хитлер още в детските му години.
Въпросът бил зададен и на Джеб Буш по електронната поща, но тогава той не отговорил. Но сега, пътувайки за Ню Хемпшир за среща с избиратели, журналистите, които го съпровождали, отново повдигнали темата. „Дявол да го вземе, да, бих го направил! – възкликнал Буш и добавил: – Трябва да вземеш инициативата в свои ръце“.
Той признал, че убийството на бъдещия лидер на нацистите теоретично би могло да промени бъдещето на човечеството и да доведе до невероятни и дори до опасни последствия.

Въпреки това кандидатът на републиканците би категоричен, че все пак би направил това, даже ако малкият Хитлер е бил много мило дете. Това си мнение той написа и в своя профил в „Туитър“.
„Благодаря, Джеб, но мен повече ме безпокои това, че малкият Хитлер може да попадне в бъдещето и да ни убие“ – гласи един от коментарите под постинга му. Друг потребител пък фантазира: „Джеб пътешества из времето. Убива малкия Хитлер. Втората световна война е предотвратена. Барбара никога не се влюбва във военния пилот Джордж Буш. Джеб никога не се ражда“.

Това не е първото екстравагантно изявление на кандидата за президент от рода Буш, което прави на предизборни дебати. През септември той призна, че в младостта си е пушил марихуана, а неотдавна се похвали с успехите си във фентъзи футбола.
Милиардерът Доналд Тръмп, който също е претендент за поста в Белия дом, пък призова да се бойкотира веригата от кафетерии „Старбъкс“ по целия свят заради новия й дизайн на рождественски чашки.
Оказва се, че по тях няма никакви обичайни рисунки, свързани с Коледа – нито снежинки, нито елхички, ни снежни човеци и пр., за да не се обиждат религиите, които не отбелязват този празник, съобщи във вторник „Вашингтон поуст“. Той обещава също, че ако стане президент, то ще върне Рождеството в „Старбъкс“.


Момент от дебата на кандидатите за президент на САЩ от републиканската партия, състоял се на 29 октомври

В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
бил в сащ и работил в америка
18.11.2015 16:45:07
0
0
в ената и парламента повечето от полвината депутата са америкнски гражани от кврейски произход о от черната. расаи латмние,европейцит са само 25 %.кой уби линкълн,кенеди .и маскарлхка с никсън и клинтън коитот отказаха помощ намизраел.кои са //ястребите,,-повечето репуликанци,дано този тръмп спечели .хилари не вдъхвамдоверие.
1
патриот но на националист
15.11.2015 07:21:49
0
0
от тримата велики бъгари най зрелия е левски,най романтичния ревоюционер -ботев,и най уравновесеният и дрбродушен е захари стоянов.'спорел моетот скромно мнение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки