Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
13 Ноември 2015, Петък


Чудатости по въздух, суша и под вода


Заради имигрантите във Финландия ще говорят по-опростено

Във Финландия започна кампания под наслов „Говори на опростен фински“ (Puhu selkokieltä!), насочена в помощ на адаптацията на мигрантите, пристигащи в скандинавската страна от страните на Близкия изток. Местните жители са призовани при общуването си с търсещите убежище там да използват прости изрази. В интернет е пуснат  сайт, където може да се намерят практични съвети какви точно изречения да се използват при контактуването с мигрантите. Предложени са също преводи на трудни фрази от финския език на опростен фински. Поместени са и съвети от рода на: „Спокойно изслушвайте събеседника си без да нервничите, не преминавайте на английски език!“.

По-рано Имиграционната служба на Финландия и редица неправителствени организации започнаха програма за просвещаването на бежанците за нормите на сексуалния живот в страната. Нейната цел бе да обясни на пристигащите тук разликата между тяхната култура и по-либералното западно общество, а също и какви са различията в отношенията между половете.

Авторите на тази инициатива посочват, че на мигрантите ще се разказва например за това, че сексуалните посегателства са незаконни, че жените и мъжете във финското общество са равни, че жените може да се гледат, но не трябва да се докосват без тяхното съгласие, че еднополовите бракове във Финландия са законни и т.н.
През септември бе съобщено, че през 2016 г. скандинавската страна се готви да приеме до 50 хиляди мигранти. Понастоящем в нея функционират 22 постоянни и два временни центъра за настаняване на пристигащите чужденци. Планира се да се построят още осем.


Към безполовите и двуполовите официално ще се обръщаме с „Мx"

Организациите за признаване на различната сексуалност постигнаха поредна победа.
Dictionary.com записа нови 150 думи в английския език, сред които и обръщението Mx. То се поставя пред имената на хора със сменен пол, без пол, чувстващи се едновременно от двата пола или тези, които не знаят от кои са.

Смята се, че това е неутрално обръщение между Mr (Мистър) и Miss (Госпожице). От последните две идва първата буква „M". Втората буква „x" е със същото значение като в алгебрата. Т.е. неизвестна величина. Произнася се „микс".
По този повод Бен Цимер, редактор в Dictionary.com, коментира: „Нуждата от неутрално в полов аспект обръщение вече изглежда явна. Извършва се истинска културна революция и хората стават все по-отворени към половете. Осъществява се и обществен дебат по темата".


Полетя пробно първият японски пътнически самолет

Първият японски пътнически самолет собствено производство MRJ, дело на концерна „Мицубиши“, направи успешен 90-минутен тестови полет, предаде тези дни АФП. Лайнерът може да изминава разстояния до 3400 км и да вози до 90 пътници.
Разработването му започна през 2007 г. и досега струва около 1,6 млрд. долара. От САЩ, Япония и други азиатски страни вече са поръчани 407 броя за около 1,4 млрд долара. Очаква се те да бъдат доставени през 2017 г.
MRJ възнамерява да влезе в конкуренция с канадски и бразилски производители в класа за малки пътнически самолети.


ООН одобри спътниковото следене на гражданските полети

ООН прие решение, позволяващо спътниково следене на гражданските полети. Както информира АП, това е мотивирано от мистериозното изчезване на пътническия самолет MH370 на Malaysia Airlines миналата година.
Споразумението позволява на държавите да отменят радиочестоти, така че самолетите да могат да бъдат следени със сателит, а не само от земята.

Според сега базираната радарна система въздушното движение се наблюдава от наземно базирани системи, които оставят около 70% от повърхността на земята непокрита, сочи информация на Международния съюз по телекомуникации, явяващ се  агенция към ООН.
Към момента модерните самолети изпращат така наречените сигнали Automatic dependent surveillance до наземно базираните системи, но от 2017 г. те ще могат да изпращат сигнали и до сателити.


Чужденци контролират 40% от земеделската земя в Румъния

Чуждестранни инвеститори вече контролират 40% от орната земя в Румъния, става ясно от скорошно проучване на неправителствената организация Transnational institute, направено по поръчка на Европейския парламент.
Целта му е била да се установи каква част от земята в Европа е изкупена от инвеститори извън Европейския съюз. От резултатите му става ясно, че Румъния е сред страните, продали най-голяма част от земята си на чужденци, пише Farmer.bg.

„Феноменът на изкупуването на земеделската земя в Източна Европа е особено тревожен”, се отбелязва в изследването, в което България е посочена наравно с Румъния, Унгария и Полша като един от най-притеснителните примери. Словакия, Чехия, Литва и Латвия също са предоставили част от земите си на компании с чуждестранно участие, но там делът им в цялата обработваема земя не надхвърля 2,5%.

В проучването, което се базира върху неофициални източници поради липсата на официална статистика, се посочва, че между 20% и 30% от обработваемата земя в Румъния е собственост на инвеститори от ЕС, а други 10% са притежание на инвеститори извън ЕС. Това са 5,3 млн. хектара от всички обработваеми терени в северната ни съседка, които общо са 12,3 млн. хектара.

В окръг Тимиш например една трета от земята се използва от италиански компании. Сред чужденците, притежаващи земеделски земи в Румъния, най-едрите собственици са ливански поданици, австрийски банки и застрахователни компании. В проучването се посочва, че това положение се отразява неблагоприятно върху работната сила и околната среда.

Неотдавнашно  журналистическо разследване  разкри, че холандската Rabobank е закупила около 21 хил. хектара земя в един от най-бедните региони в Румъния, използвайки корумпирани посредници и възползвайки се от финансовата неграмотност и безпомощността на бедните селяни.


Военни разчистват трасето на „Северен поток“ в Швеция

Работата по изграждането на второто разклонение на „Северен поток“ временно е спряна. Компанията Nord stream преустанови транспортирането на газ заради действията на шведските въоръжени сили по отстраняването на неизвестен подводен апарат, открит в близост до газопровода. В прессъобщение се казва, че това се прави от съображения за сигурност и строителството ще продължи след отстраняването на обекта.

Неидентифицираният подводен апарат бе открит на 6 ноември в международни води южно от остров Готланд. С проучването му са се заели шведските военни, които твърдят, че той не представлява опасност на тръбопровода.
Предполага се, че намерената машина представлява дистанционен апарат ROV, използван за обезвреждане на стари мини, използван от военните сили на много страни.
„Северен поток“ е магистрален газопровод между Русия и Германия, минаващ по дъното на Балтийско море. Това е най-дългият подводен маршрут за експорт на синьото гориво в света. В проекта участват Русия, Германия, Холандия и Франция.

На остров Готланд, явяващ се база на Въоръжените сили на Швеция, в момента е разположен склад за съхраняване на боеприпаси, както и военно летище. Той се намира между Латвия и материковата част на Швеция, като се явява важна стратегическа точка.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки