Божидар Димитров: Скандалът с Вселенския патриарх е плод на политически амбиции


Божидар Димитров: Скандалът с Вселенския патриарх  е плод на политически амбиции
13 Ноември 2015, Петък


- Г-н Димитров, как ще коментирате отношението на Вселенския патриарх Вартоломей към Българската православна църква и Светия синод,


Автор: Витомир Георгиев

което пролича при посещението му в страната. Видяхме, че той „понижи“ българския патриарх Неофит в сан, наричайки го „Ваше Блаженство“?

- Вартоломей се обърна към патриарх Неофит с „Блажено Ваше Светешейство“, но некомпетентни хора го предадоха така, че се смени смисълът на думите. Това обръщение е изцяло по канона, със съответната титла на патриарха. Обикновено Вселенският патриарх се обръща към останалите патриарси с "Ваше Блаженство", макар че той в случая прибави "блаженейши" и "светейши". Така че Вселенският патриарх спази каноничното обръщение и не може да му се сърдим за това.

Нека обаче да изясним каква фигура е Вселенският патриарх. Той представлява юридически всички православни християни не само на Балканите, но и по цялата планета. Трябва да се отбележи, че той дори не е гръцки гражданин, а е турски. Това се налага като извод, защото седалището на Вселенската патриаршия е в Истанбул, а законите на югоизточната ни съседка повеляват главата на вероизповедание, което е базирано в Турция, да е неин гражданин. С Гърция го свързва само неговият произход.


- Какви са обаче основанията на Вартоломей да иска България да върне свещена утвар от църквите и манастирите на Беломорска Тракия, която според Вселенския патриарх била открадната по време на Първата световна война?

- Ето, за това имаме право да се сърдим на Вселенския патриарх - за неговата неуместна и невъзпитана намеса в междудържавните дела на България и Гърция, говорейки за кражба на реликви. Не може с лека ръка да се говори за кражби. Ние на практика сме спасили тези църковни ценности от унищожение през Първата световна война. Да не пропускаме факта, че точно в този период - до 1918 г., става въпрос за изцяло български храмове, с български свещеници. Ценностите, които Вселенският патриарх иска да му дадем, не са били никога в гръцки обители, а в манастири, които са се намирали в българска етническа среда.

Въпросните църковни реликви периодично са ставали повод за спорове през годините между България и Гърция, защото и в двете страни, православните реликви са и паметници на културата. Тези спорове са уредени с редица споразумения още през 70-те и 80-те години на миналия век.
Намесата на Вартоломей в междудържавните дела е най-малкото невъзпитана и неуместна. Не може да си поканен официално като Вселенски патриарх и да те награждават с орден „Стара планина“, и ти да предявяваш напълно необосновани и неверни обвинения и искания. С Вартоломей сме стари приятели и аз се надявам тези му изяви да са плод на някакво недоразумение. Ако е умишлено обаче, това означава, че не само се е държал невъзпитано като гост, но и е обидил България и нейния народ.

Вартоломей действаше не като Вселенски патриарх, който еднакво безпристрастно трябва да гледа към православните християни от всички държави, а като емисар на гръцката държава. Вместо да проповядва мир, патриарх Вартоломей като че ли се опита да всее раздори между България и Гърция по тема, за която двете страни отдавна нямат претенции една към друга.


- Как ще коментирате изказването на Вселенския патриарх по отношение на така наречената „българска схизма“ от 1872 г.? Не поставя ли Вартоломей под въпрос българската църковна независимост?

- Автокефалността на БПЦ е призната още от предшествениците на Вартоломей, съответно през 1945, 1952 и окончателно през 1962 г. Според мен, той просто изказа мнение, че не е редно националните православни църкви да бъдат разделени.
Тук обаче искам да подчертая, че така наречената схизма от 1872 г. е наложена от Цариградската патриаршия на нашата екзархия тогава. Да напомня, че още през 972 г. Константинополската патриаршия признава Българската патриаршия, създадена от цар Симеон I.


- Беше ли нужно президентът Росен Плевнелиев да го награди с най високия държавен орден „Стара планина“ I степен?

- По мое мнение държавният глава бе „насаден на пачи яйца“. С други думи, бе подведен от един новоизлюпен кандидат за президент. Това е ръководителят на Българска академия на науките Стефан Воденичаров, който покани Вартоломей, за да го направи „доктор хонорис кауза“. Тук трябва да отбележим, че без покана на българския патриарх Вартоломей не можеше да дойде. Заради поканата от страна на БАН Светият синод се принуди да изпрати свой представител да занесе на ръка официалната покана на Вартоломей – защото без благословията на БПЦ той не можеше да дойде в нейната духовна територия, за да бъде почетен от БАН. Иначе гафът щеше да е грандиозен.

Така че, БАН го кани, БПЦ - не!
Щом Вартоломей е приел обаче да посети България за повече от три дни, той вече е длъжен по канон да се срещне и с българския патрирх Неофит. Съответно и да бъде приет от висшите български власти.
За връчването на орден „Стара планина“ на Вартоломей, доколкото съм информиран, е инициатива на Министерството на външните работи.

В същото време обаче премиерът на България Бойко Борисов отказа среща с Вартоломей. Това е достойна постъпка на държавник, който не приема обвиненията и лъжливите квалификации за кражби. Аз съм убеден, че в момента ръководството на гръцката държава е ядосана от факта, че Вселенската патриаршия се опитва да развали отношенията на Атина със София.
В заключение мога да отбележа, че посещението на Вартоломей изглежда като една легитимация и реклама на амбициите на шефа на БАН. Ако това е вярно, то тя не само бе зле замислена, но и след избухналия скандал Стефан Воденичаров се злепостави още повече.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
13.11.2015 13:42:06
0
0
AKO PERAFRAZIRAME EDNA STARA MADROST-BALGARSKOTO SI E NA BALGARITE.PROSTO SME SI GO PRIBRALI OT NACHTE TZARKVI OT NACHTE ZEMI-NEZASLUZENO DADENI NA DRUGI.
I AKO PATRIARXA NA KONSTANTINOPOL/ZACHTOTO,,VSELENSKI PATRIARX,, E SAMO GOSPOD-
BOG I NIKOI DRUG/ E TOLKOVA ZAGRIZEN ZA SPAVEDLIVOSTA DA GI VARNE HA B.P.TZ. I
DA POISKA OT SVOJATA SI DARZAVA VRACHTANE NA ,,SVETA SOFIJA,,I OSTANALITE XRISTIJANSKI TZARKVI NA PRAVOSLAVNATA VERA.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки