Грози ни режим на тока през идващата зима


Грози ни режим на тока през идващата зима
Ако добивът в „Мини Марица-изток“ спре, очаква ни тежка зима с режим на тока Снимка: starozagorci.com
13 Ноември 2015, Петък


Без свежи пари и законови промени мини „Марица-изток“ могат да спрат своята работа

Автор: Неделина Николова

За реална опасност от въвеждането на режим на тока през идващата зима предупреждават от КТ „Подкрепа“. Проблемът е в това, че дъщерното дружество на  Националната електрическа компания (НЕК) „Мини Марица-изток“ ЕАД, което снабдява с въглища трите електроцентрали в Източномаришкия каменовъглен басейн, вече дължи над 80 млн. лева на свои контрагенти, които съответно си ги искат и се канят да спрат доставките си за мините до пълното изчистване на задължението.
Положението се усложнява още повече и от друга обективна причина. От общо 196 млн. лева, предвидени от „Мини Марица-изток“ ЕАД за инвестиции и  ремонтни дейности, досега са вложени едва 43 млн. лева.

Така реално към момента дружеството не разполага със средства за разкриване на нови фронтове за добив на въглища и за ремонт на остарялата си техника, а това в най-добрия случай означава рязко намаляване на продукцията му и съответно – на произведеното количество електроенергия от двете американски и българската централа в басейна, които сега обезпечават около 40 на сто от потреблението в страната.

„Нерешаването на тези проблеми води до едни сривове в българската енергетика, които носят заплахи за националната сигурност на страната ни“, е коментарът по този повод на Любка Георгиева – председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“.
Проблемът със задлъжнялостта на „Мини Марица-изток“ ЕАД и принципала му НЕК не е от вчера. Основно той се дължи на две крайно неблагоприятни за българската енергетика обстоятелства.

Първото, разбира се, са крайно неизгодните договори, сключени от правителството на Иван Костов с двете, така наричани американски централи в Източномаришкия каменовъглен басейн – „AES Гълъбово Марица Изток 1“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“.
Според тях НЕК се задължава за срок от 25 години да изкупува произведения от тях ток на цени почти 3 пъти по-високи от тези на съседната им държавна „Марица-Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“. Както и да им заплаща съответно по почти 52 лв. и 32 лева за мегаватчас разполагаема мощност - тоест за това, че те дори  да не работят с пълния си капацитет, да бъдат в готовност във всеки момент да го постигнат.

Второто обстоятелство, което окончателно оплете ситуацията, са споразуменията с двете американски централи, окончателно сключени от правителството на Борисов на 14 август 2015 г. В тях е записано, че „AES Гълъбово Марица Изток 1“ ще намали цената си на мегават разполагаема мощност със 17%, а „Контур Глобал Марица Изток 3“ - съответно с 14%.
И всичко би било радостно и правилно, ако в тези договорености не беше записано черно на бяло, че двете централи ще изплатят дълговете си към  „Мини Марица-изток“ ЕАД едва когато НЕК покрие задълженията си към тях.

А картинката там е твърде нерадостна. Към края на октомври НЕК дължи на „Контур Глобал Марица Изток 3“ 388 млн. лева, а централата пък от своя страна има задължения към мините в размер на 189 млн. лева.
Неизплатените суми от страна на НЕК към „AES Гълъбово Марица Изток 1“ пък са около 500 млн. лева, съответно задължението на централата към мините възлиза приблизително на 60 млн. лева.

Накратко казано, доминираното от ГЕРБ сегашно българско правителство въпреки всичките си клетви и закани пак клекна пред американските инвеститори и се съгласи - впрочем в пълно противоречие с българското търговско право - да обвърже плащанията на НЕК към тях със задължението на централите към доставчика на основната им суровина - „Мини Марица-изток“ ЕАД. С което поредният порочен омагьосан кръг, сътворен от държавната администрация, вече е налице.

Редно е да се припомни, че още на 8 април 2015 г., когато бяха обявени принципните договорки с американските централи, фиксирани по-късно в споразуменията от 14 август 2015 г., с големи пропагандни фанфари и с обичайния си популистки тон правителството на Борисов обяви, че е постигнат голям пробив за намаляване цената на тока за битовите потребители.

Това, разбира се, бе рядка концентрация на лъжа, чиято цел бе да позакърпи поокъсалия се имидж на ГЕРБ, след като в парламента неговата парламентарна група къде открито, къде завоалирано, но пък много последователно пречеше за реализирането на реформите, предлагани от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Защото реално се намаляваше само цената на разполагаемата мощност на двете централи, но не и тази, по която НЕК продължи да изкупува произведената от американските централи електроенергия – средно около 140 лв. за мегаватчас, тоест почти два пъти по-ниска от цената, на която НЕК продава тока на трите електроразпределителни дружества у нас.

В разгара на лятото, на 27 юли 2015 г., когато бъдещите окончателни споразумения с двете американски централи са се доизпичали в герберската управленска фурна, енергийният министър Теменужка Петкова с бодряшки тон заяви, че до средата на август, тоест явно до датата на сключването на окончателните споразумения, НЕК ще е в състояние да се разплати с двата ТЕЦ-а. Естествено, като генерира нов заем от близо милиард лева и натовари с него и лихвите му и без това затъналата до шия Национална електрическа компания.

Това, разбира се, не стана, тъй като явно не се намери толкова отчаян кредитодател, който да отпусне нови пари на НЕК, която към настоящия момент има задължения към производители на електрическа енергия в размер на 1,2 млрд. лв. и отделно от това - дефицит от 3,7 млрд. лв.
Което от своя страна доведе и до очертаващата се поне засега невъзможност „Мини Марица-изток“ ЕАД да добие и достави очакваното от него количество въглища.

За това предупреди и  председателят на Фирмената синдикална организация на мините  Генчо Генчев: „Има реални притеснения, че мините няма да могат да задоволят нуждите от въглища за производство на необходимата електроенергия в комплекса "Марица-Изток".
Според него, ако обемът на въгледобив е 32 млн. тона годишно, при разкривка (нов фронт за работа) от едва 55%, това ще доведе до спиране работата на мините.

„Онова, което спешно трябва да се направи, за да се гарантира сигурността в енергетиката за есенно-зимния период, е, че „Мини Марица-изток“ трябва да работи, а за да стане това, на дружеството трябва да се осигурят средства за нормалното функциониране до март 2016 г. включително. Това са работни заплати, ремонтни и инвестиционни програми”, обясни председателят на Миньорската федерация  на КТ „Подкрепа” Владимир Топалов.
Според синдикатите трябва да се направят нови законови промени и нови споразумения с централите, потребяващи въглища от Източномаришкия басейн, като с тях да бъде гарантирано авансовото заплащане на продукцията на мините.

Другото тяхно искане е да се спрат неразбориите, които създават чиновниците от принципалите на „Мини Марица-изток“ ЕАД – Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката.
„Оказва се, че този отрасъл се управлява от  хора, които нямат представа какво трябва да правят. Не може да не познаваш технологията и начина, по който се реализира продукцията, а да управляваш системата”, категоричен е Топалов.

Всичко това може да доведе не до друго, а до реалната възможност от износител на ток да се превърнем във вносител. С всички съпровождащи това обстоятелства, включващи рязко повишаване цената на тока за битови и промишлени нужди, въвеждането на режим на електроснабдяването през задаващата се зима, намаляването на брутния вътрешен продукт на страната и увеличаване на бюджетния й дефицит.


Усложнената ситуация в българската енергетика и сериозното социално напрежение в „Мини Марица изток

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки