Екозащитници отново протестират заради сеч на Витоша и Пирин


Екозащитници отново протестират заради сеч на Витоша и Пирин
Част от изоставената техника на Витоша Снимка: forthenature.org
13 Ноември 2015, Петък


Поголовното изсичане продължава с пълна сила и в останалите български планини, но те явно са извън интересите на екоорганизациите

Автор: Десант

Няколко екозащитни организации отново излязоха на протест заради масова сеч в Пирин и Витоша. На 11 ноември по едно и също време митинги бяха организирани в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник. Техен водач този път беше Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Един от непосредствените поводи за недоволството им е фактът, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в природния парк Витоша в последните дни.

Според председателя на  Асоциацията на парковете в България Тома Белев констатираната масова сеч се разпростира успоредно на писта "Витошко лале" и е с дължина 400 и ширина 50 метра. На мястото има изоставена тежка строителна техника на неизвестен притежател.
В констативния протокол на Министерство на околната среда и водите, издаден на 10 ноември 2015 г., въз основа на извършена на място проверка, е записано, че на две места в местността Меча поляна е налице разчистване на площ от около 10 декара гора.

Изпълнителната агенция по горите също информира, че нейни длъжностни лица са осъществили на 30 октомври и на 9 ноември 2015 г. две проверки по подадени сигнали
за незаконни дейности на територията на парка, по-точно в района на хижа "Алеко". Констатирани са „подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски пистата "Витошко лале", както и монтиране на временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на пистата, за които не са предоставени разрешителни“.

Инспекторите от горската агенция са установили още, че чрез използване на тежка строителна техника са премахнати скали (морени) за изграждането на 20-метров път, като при това са унищожени повърхностен почвен слой и горско-дървесна растителност в района на хижата.
От името на прекия отговарящ за всички дейности, свързани с опазването на гората на Витоша, зам.-директорът на „Държавно горско стопанство” – София е обяснил пред проверяващите, че в стопанството няма информация за това кой е извършителят на тези предполагаеми закононарушения, както и чии са намерените на място три строителни машини.

От държавните институции съобщиха още, че ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство и че за случая е уведомена и прокуратурата. В Наказателния кодекс незаконното унищожаване на дървесни видове и повреждането на защитени територии и местообитания на обичайната и застрашената от изчезване фауна е криминализирано, като за извършителите е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лв.

От „За да остане природа в България“ алармират още, че подобни действия, застрашаващи екоравновесието, предстои да се извършат и в природния парк Пирин.
Там построеният през 1986 г. триседалков лифт под връх Тодорка ще бъде подменен с шестседалков от инвеститора – кипърската офшорна компания „Маренго трейдинг“. Историята там обаче е с почти четиригодишна давност.
Искането за двойното увеличаване капацитета на въжената линия е още от 2011 г. Тогава то е направено от фирма „Юлен“ АД, която през 2001 г. е сключила с Министерството на околната среда и водите концесионен договор за ски зоната „Банско“, в която попада съоръжението.

Ръководството на МОСВ обаче, в лицето на министъра Нона Караджова и зам.-министъра Евдокия Манева, отказва да даде разрешение за строителството, като се мотивира с това, че въпросната подмяна  не е заложена в договора с „Юлен“.
По време на правителството на Орешарски обаче офшорката „Маренго трейдинг“, която е акционер в „Юлен“ и държи контролния пакет акции на акционерното дружество, все пак получава нужното разрешение. То е подписано тихомълком от бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) през август 2014 г., буквално в последните дни на кабинета.
В съответствие с него през юни тази година е извършено маркирането на дърветата, подлежащи на отсичане. Това провокира многобройните  природозащитни организации и те затрупаха с жалби прокуратурата.

В резултат МОСВ, вече управлявано от министър Ивелина Василева (ГЕРБ), спря строителството до произнасянето на държавното обвинение. Към настоящия момент то вече е налице. Съвместната проверка на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура е установила, че „планираната реконструкция на лифта не е в нарушение на законодателството“.
Междуведомствената експертна група обаче е констатирала, че от предвидените по проект за отсичане 88 дървета могат да бъдат спасени 31, без това да попречи съществено на строителството.

Получената дървесина пък се предвижда да бъде вложена в ремонта на пътя към Байкушевата мура – най-старото, над 1300-годишно иглолистно дърво у нас, както и за възстановяването на множество пътеки, които се ползват от посетителите в парка. Инвеститорът също така се е задължил да засади дръвчета в периферията на НП „Пирин“.
Въпреки тези извършени промени предстоящото строителство продължава да бъде яростно атакувано от коалицията „За да остане природа в България“, за което свидетелстват и проведените на 11 ноември 2005 г. под наслова „Гражданите срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша“ протести в най-големите градове на страната, с изключение на Бургас.

А тази организация е твърде сериозен фактор в борбата за опазване природата на България.
В нея членуват 22 асоциации и дружества, сред които Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Дружеството за защита на птиците, Федерацията по катерене и алпинизъм, фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята” и т.н..

Във визитката на коалицията е записано още, че тя се подкрепя и от още над 50 организации, групи и инициативи. В същото време обаче едно друго екосдружение - „Форум Природа”, в свой текст, разпространен до медиите, твърди, че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора. И че това е просто поредната популистка акция на Тома Белев, който се опитва да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание.
Проверка на сдружението е установило на 10 ноември 2015 г., че констатираните дейност на Витоша са извършват от фирма, спечелила „публична поръчка на Държавното горско стопанство в София с цел отстраняване на изсъхналите и унищожени от корояд стотици дървета между хижа „Алеко“ и местността Меча поляна.“

Предвидено било и извозването на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища, каквато била целта на намерената там техника.
От целия този шум обаче може да се направи изводът, че истината е някъде по средата
и че търсеният компромис между природозащитните организации и ведомствата и общините, загрижени за развитието на туризма у нас, може да бъде намерен.
За отбелязване обаче е и една съвсем немаловажна подробност. След изтичането срока на предложения от Патриотичния фронт мораториум върху износа на дървесина, ударната сеч в останалите планини на страната – главно в Родопите и Стара планина, продължава.

Същото става и в Странджа и всеки, който пътува вечер по пътя Бургас – Средец, в разстояние от само 25 км може да срещне поне 5 тежко натоварени с технологична дървесина тира, отправящи се към пристанището или пък към границата с Турция.
А щом те преминават безпрепятствено през граничния контрол, значи са снабдени с нужните документи. Доколко обаче те не са подправени, доколко са верни и доколко разрешената според тях сеч и износът й са законни, това вече е друга тема.
Големият въпрос обаче към споменатите екоорганизации е защо те не протестират със същата тази енергия и пред това нагло обезлесяване? Може би защото тези горски масиви не са национални паркове, което съвсем не означава, че екоравновесието там драстично не се нарушава.


Момент от протеста на екозащитниците в София на 11 ноември Снимка: img.bg.sof.cmestatic.com

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки