НФСБ с искане за касиране на вота заради изборни измами


НФСБ с искане за касиране на вота заради изборни измами
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов обясняват мотивите за искането им изборите в Града под тепетата да бъдат касирани
13 Ноември 2015, Петък


Патриотите оспорват резултатите в Пловдив, Благоевград, Сливен, Поморие и Средец заради масови нарушения

Автор: Десант

Партия „Национален фронт за спасение на България“ оспорва резултатите от отминалите местни избори в редица общини заради груби нарушения на Изборния кодекс. Безспорно най-отчетлив пример за това е балотажът в Пловдив. Там кандидатът на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ Славчо Атанасов загуби на втори тур от Иван Тотев (ГЕРБ) с по-малко от процент и половина (49,27 на 50,73 %) от гласовете на избирателите.
На 10 ноември 2015 г. искането на юристите на НФСБ бе входирано в Административен съд – Пловдив, като освен изборът на градоначалник на Пловдив се оспорва и вотът за кмет на районите „Тракия“ и „Западен“.

Основните мотиви на родолюбците са масовите прояви на корпоративен вот, умишлени фалшификации от членове на секционни избирателни комисии (СИК), както и търговия с гласове в големи мащаби.
В жалбата на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ са посочени скандални примери. Голяма група хора, около 2 хиляди души - служители на общински предприятия в Пловдив, но живеещи извън областния град, са били заставени да се регистрират адресно в града. Това е направено преди 25 април 2015 г. с изричното разпореждане те и семействата им да гласуват за ГЕРБ и Иван Тотев. Мнозина от тях вече са дали показания пред Районната прокуратура като са потвърдили тази информация.

В голям брой от секциите се наблюдава така нареченият индиго ефект (следи от мастило) върху част от бюлетините. Докато в едни от СИК-овете обаче „белязаните“ са признати за валидни, каквото е разпореждането на ЦИК, в други това не е станало. Така се появяват голямо количество невалидни бюлетини, което също дава почва за манипулации.
Засечени са от представители на патриотите и десетки други случаи, когато бюлетините на балотажа са били разгънати в прозрачната урна с цел да се контролира вотът.

Патриотите посочват в жалбата си и че в деня на вота е арестувана група от хора в район „Западен“, където е и циганският квартал „Столипиново“, по сигнали за манипулации. Множество представители на СИК също са сигнализирали в щаба на Славчо Атанасов за големи групи от хора, които са тръгнали към циганските секции в самия край на изборния ден на 1 ноември 2015 г.
Най-скандалният случай е засечен в една от секциите в район „Тракия“ на Пловдив. Там членове на СИК са откъснали купчина бюлетини, попълнили са ги с № 3 – номера на кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, но са били засечени от представител на щаба на Славчо Атанасов, малко преди да бъдат пуснати в урната. Случаят е документиран и полицията води разследване.

Сериозни нарушения бяха регистрирани и в район „Западен“, където броят на невалидните бюлетини надхвърля 300 при разлика за победителя от 93. Това е предпоставка за фалшификация на вота от секционните избирателни комисии.
Сканираните протоколи в сайта на ЦИК се различават от протoкoлите, дадени на застъпниците на Патриотичния фронт.

В нощта на балотажа телевизия СКАТ засече и редица нарушения в Общинската избирателна комисия в Пловдив. „Множество членове на СИК отварят чувалите с бюлетините, а протоколите са дописвани на коляно и поправяни от председателите на СИК, което е абсолютно забранено от Изборния кодекс,“ заяви лидерът на НФСБ в Пловдив Константин Гаров след внасянето на искането на патриотите в Административния съд.
Решението на магистратите дали ще бъдат отворени чувалите за ръчно преброяване, по закон трябва да излезе в срок от две седмици след подаването на жалбата.

НФСБ иска касиране и в Сливен. Родолюбците там, начело с областния координатор на партията Доброслав Иванов, входираха искането в местния Административен съд на 8 ноември 2015 г.
„В избирателните секции при преброяването на бюлетините масово са прилагани нееднакви критерии за преценка на действителността им, в резултат на което с решението си ОИК е обявил неточни резултати, тъй като същите са изчислени на база грешни протоколи от секционните избирателни комисии", се казва в жалбата на патриотите.

„Бяхме свидетели на най-мръсните избори, провеждани през последните 25 години. Нарушенията са в огромни размери. Много от бюлетините за НФСБ изобщо не са отчитани. Пример за това е една от секциите в квартал „Клуцохор“. Там от 24 гласа за формацията в първоначалния вариант на протокола, впоследствие са вписани само четири. Масова бе тенденцията председателите на СИК-овете да отказват копия от протоколите на представителите на НФСБ“, отбеляза Доброслав Иванов.

На следващия ден – 10 ноември 2015 г., след като патриотите внесоха жалбата си в Административния съд в Сливен, магистратите постановиха повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в общините Сливен и Нова Загора.
Не по-различна е ситуацията и в Поморие. В морската община най-българската партия спечели 596 гласа и един мандат в местния парламент. Според изборното законодателство при преразпределянето на вота обаче патриотите трябва да имат още един представител в местния ОбС. По тази причина бе и подадена жалба срещу ОИК – Поморие, в бургаския Административен съд на 5 ноември 2015 г.

„Съгласно решението на ОИК – Поморие, НФСБ има най-голям остатък от подадените гласове след определянето на броя на мандатите на партиите. Съгласно Изборния кодекс, при това положение Националният фронт трябва да получи втори мандат в Общинския съвет на Поморие“, заяви Даниела Радева, лидер на партията на СКАТ в морския град.
Жалбата на патриотичната формация бе отхвърлена от АС в Бургас на 6 ноември 2015 г., но тя ще бъде обжалвана от юристите на родолюбците.
На 3 ноември 2015 г. шест партии и коалиции, сред които и НФСБ, внесоха в ОИК – Благоевград и в местния Административен съд жалба с искане за касиране на изборите за кмет и общински съве.

В искането се отбелязва, че в 60 процента от секциите са констатирани нарушения на изборния процес. Най-масовото нарушение от страна на членовете на СИК е незачитането на преференциите за отделните кандидати.
Другото често срещано нарушение е, че при предаването на протоколите от СИК в ОИК поправките в изборните документи са извършвани в противоречие с кодекса. Корекциите на много места са подписвани само от част от членовете на Общинската избирателна комисия.

Националният фронт оспорва изборните резултати и в община Средец. Представителите на коалиция „НФСБ и СЕК“ Руси Ангелов и Таня Тодорова, както и кандидат-кметът на патриотите Живко Гърков, входираха жалба в Общинската избирателна комисия на 31 октомври 2015 г., както и в бургаския Административен съд.
В искането за касиране на изборите родолюбците посочват множество примери за манипулации и откровени фалшификации. Така в един от протоколите от СИК в село Вълчаново не са положени подписите на всички членове на комисията.

„Установихме и други фрапиращи несъответствия и манипулации на вота. Например в общински помещения, които не са за жилищни нужди, са регистрирани хора, които уж живеят там. Има и много изборни туристи – около 800 души, които дори не са регистрирани по надлежния ред, но въпреки това гласуваха“, заяви Гърков след входирането на жалбата.

Иван Жабов, който бе основният претендент за кметския пост в община Средец, спечели още на първия тур на местните избори с 51,30% от гласовете. Разликата между него и Живко Гърков бе само 1400 гласа в полза на кандидата на ГЕРБ.
Много е вероятно НФСБ да входира жалба за касиране на изборите и в Оряхово, където има странно разпределение на мандатите в местния общински съвет. При приблизително равни резултати (разлика от 17 гласа), ВМРО вкарва двама души в ОбС, а НФСБ - нито един.


Д-р Даниела Радева ще обжалва решението на съда, с което бе отхвърлена жалбата и за преразглеждане на изборните резултати в Поморие

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки