Трябва ли ни закон против тероризма?


Трябва ли ни закон против тероризма?
Кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО, ДАНС, МВР, МВнР, Президентството и фирма „Информационно обслужване” бяха основна тема на последното заседание на КСНС
13 Ноември 2015, Петък


Еднозначният отговор на този въпрос е „Да, трябва ни!”. Поне така е записано в решенията на проведения в началото на седмицата Консултативен съвет по национална сигурност,

Автор: Десант

който продължи повече от пет часа, не произведе нито един скандал (въпреки присъствието на Сидеров от началото до края), но за пореден път остави усещането, че се върви след събитията – дори на това най-високо политическо и държавническо равнище.
КСНС завърши с приемането на препоръки, повечето от които бяха отправени към правителството. На Министерския съвет бе възложено да разработи и внесе в Народното събрание проект на закон за противодействие на тероризма, да предложи мерки, насочени към оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност.

На Съвета по сигурността при МС бе предложено да приеме план за действие в ситуация на мащабна бежанска и миграционна вълна, на която и да било външна граница на България, който да бъде осигурен финансово и технически.
И освен това се настоява  Министерският съвет да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност за изграждането на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаките, както и да  приеме Стратегия за киберсигурност, план за нейното изпълнение и да назначи национален координатор, който непосредствено да ръководи дейностите по изпълнение на Стратегията за киберсигурност.
Видимо кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО, ДАНС, МВР, МВнР,
Президентството и фирма „Информационно обслужване” са стреснали участниците в КСНС и те са решили да борят проблема с количествено натрупване, вместо с постигането на качество в работата на сега съществуващите и далеч не малобройни структури за противодействия на киберпрестъпността.

А пари има ли?
Този въпрос, както винаги в най-новата ни история, остава повече от актуален. Поради което след КСНС президентът Плевнелиев почти отчаяно апелира да се инвестира повече в сигурност и отбрана.
Някои от участниците в КСНС коментираха в прав текст ниския КПД на подобни обсъждания и препоръки по принцип.

„Това е рекламна акция на президента. Добре е, че я провежда, защото ще забравим иначе, че имаме президент. Това, което чухме на Консултативния съвет, бяха едни купешки фрази”. Това каза след заседанието на КСНС лидерът на НФСБ и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Според него границата ни е добре защитена и причините за това са изграждането на оградата, както и че граничната ни полиция си върши добре работата.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки