Протестът на артистите във Велико Търново приключи с победа


Протестът на артистите във Велико Търново приключи с победа
Подалият оставка Христофор Йонов
13 Ноември 2015, Петък


Стачката на великотърновските артисти и оркестранти приключи с победа. Директорът на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов",

Автор: Здравка Христова

оперният певец Христофор Йонов, си подаде оставката и на практика изпълни искането на стачкуващите.
Както "Десант" вече писа, ефективният протест на колектива, включително и спиране на представленията във великотърновския театър, бе с едно-единствено искане - оставка на Йонов. Протестът бе срещу казармения му стил на управление и натрупаните заради лошото му управление дългове в размер почти на 1 млн. лева.

На 10 ноември 2015 г. Христофор Йонов е депозирал оставката си в Министерството на културата. До провеждането на нов конкурс театърът ще бъде управляван от временно изпълняващ длъжността директор.
За поста се спрягат основно три имена - на директора на Регионалната библиотека във Велико Търново Иван Александров, на бившия директор на театъра Васил Вълчев и на актьора Виктор Терзийски.

"Смятам, че стачните действия са водени изключително по субективни мотиви и основната цел на синдикатите при МДТ "Константин Кисимов" от встъпването ми в длъжност е била не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, да кадруват и да затрудняват дейността ми. Министерството на културата би трябвало да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си.

Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрява и търси поводи за наказания и отстраняване на назначените от него ръководители", посочва в придружаващото оставката му писмо Йонов.
"За нас тази оставка е победа. Удовлетворени сме, защото обединените усилия на целия колектив дадоха резултат. Заедно с колегите сме готови да започнем активна работа за стабилизирането на театъра", коментира синдикалният лидер Павел Стойчев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки