Чудовището от Гила живее в Пловдив


Чудовището от Гила живее в Пловдив
Чудовището от Гила
13 Ноември 2015, Петък


Деца от пловдивски детски градини се превърнаха в морски обитатели, звезди и планети по време на откриването на обновения Природонаучен музей в Пловдив.

Автор: Камен Колев

Програмата на малчуганите с танци, светлини, музика и ефектни костюми превърна отварянето на музея в празник, още повече, че той бе затворен за посетители в продължение на почти две години.
В неговата реконструкция до момента са вложени около 2 милиона лева.
След ремонта хората могат да видят най-богатия аквариум на подземно ниво у нас, обясни директорът на музея Огнян Тодоров. В аквариума, който е сладководен и с морска вода, има 216 вида риби и октоподи, в музея е поставен терариум с живи  животни. Входът за аквариума е 2 лв. за студенти и ученици, 1 лев за деца до 7 години и 4 лева за възрастни.

Една от най-големите атракции там е първият у нас дигитален 3D планетариум.  Неговият купол е с диаметър 8 метра, има 50 седящи места, а хората са пренесени в реална обстановка. Излъчват се филми, които разказват за Космоса и природата, в процес на превод са още пет ленти.
Прожекцията за възрастни е 10 лева, за ученици и студенти - 7, а за деца в предучилищна възраст - 3 лева. В периода между 19 и 24 октомври, когато филмите в 3D планетариума бяха безплатни, музея са посетили над 5 хиляди души. 

В момента в него е открита и най-голямата в Югоизточна Европа изложба на екзотични животни - Тракийското херпетологично дружество гостува с избрана селекция, която включва някои от най -впечатляващите отровни змии, между които и континенталният тайпан (най-отровната змия на света, която за пръв път се показва в България).
Друга изненада е чудовището от Гила (Gilla Mounster), по-известно на български език като Аризонски отровен гущер. Това е единият от двата вида отровни гущери, потвърдени официално от науката. Изложбата показва двуметров жив нилски крокодил, октоподи, сепии и  корали.

При реконструкцията на Природонаучния музей е поправен покривът - старият гредоред е подменен със стоманобетонна конструкция, тъй като гредите са били силно повредени. Сменени са осветлението, електрическата инсталация, водопроводът и канализацията.
Ремонтът все още не е приключил нацяло. В началото на следващата година ще бъде открита залата с препарираните животни. Експозицията вече е обогатена с много нови експонати, сред които и лъв, каза директорът Огнян Тодоров. 

Тук ще може да се види и легендарната анаконда, която е най-голямата препарирана змия в Европа, най-голямата мечка на Балканския полуостров, с размери 2.45 метра, и европейски бизон (зубър), за чието препариране обаче се събират средства.
Идеята е животните да са представени в естествените си местообитания - край дървета, в пещери, езера. Предстои да се довърши работата по стъкления купол на тавана с размери 11 на осем метра, където посетителите ще се радват на истинска джунгла от екзотични растения и живи пеперуди.

Ще бъде изцяло обновена и фасадата на сградата, която е от времето на  Съединението между Княжество България и Източна Румелия. Тя е построена от арх. Йосиф Шнитер през 1881 г. В нея  някога се е помещавала първата техническа служба на община Пловдив.
Зданието е обявено за паметник на културата от местно значение. Парите за по-нататъшния ремонт на музея ще бъдат заложени в общинския бюджет за следващата година.
Регионалният природонаучен музей вече е включен във всички туристически маршрути и в указателните табели на Пловдив като една от градските атракции.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки