Валери Симеонов: Скочи ли цената на тока, оттегляме подкрепата си


Валери Симеонов: Скочи ли  цената  на тока,  оттегляме  подкрепата си
13 Ноември 2015, Петък


В програмата на Патриотичния фронт е залегнало, че няма да допуснем поскъпване на електроенергията, каза в откровено интервю по ТВ7 лидерът на НФСБ

Автор: Десант

Полицейските синдикати се договориха с кабинета, но протестите на служителите от системата на МВР продължават. Не виждам смисъла, това вече прилича на рекет – така коментира продължаващото недоволство от страна на хората с униформи лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

В откровено интервю по ТВ7, излъчено на 12 ноември сутринта, водачът на патриотите анализира политическите събития през изтеклата седмица. В челната тройка на най-важните за страната проблеми бе обаче не бунтът на полицаите, а песимистичната прогноза, че цената на тока може да бъде завишена.
„Националната електрическа компания (НЕК) е като бомба, която ако гръмне, ще се стигне до ново поскъпване на тока. Тогава „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ ще оттегли подкрепата си за правителството, защото като една от основните точки в предизборната ни програма е записано да не допускаме повишаване на цената на електроенергията“, каза в телевизионното студио Валери Симеонов.

Председателят на партията на СКАТ подчерта, че НЕК има непрекъснато растящи дългове, които в следващите месеци са напът да станат неуправляеми.
„Компанията вече е с над 3,5 млрд. лева дефицит и даже подмина този на КТБ. Тези пари в един момент трябва да бъдат платени. НЕК има задължения към доставчиците на енергия, към други фирми, извършващи услуги в сектора, а няма налице никакви реални действия за овладяване на кризата, въпреки че ПФ настоява за спешни мерки.
Внесли сме законопроект за прекратяване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. Това са американските централи, които в най-голяма степен ограбват този най-печеливш отрасъл, заяви Симеонов.

Той добави, че е възможно да се стигне до режим на тока, защото има закъсняване в подготовката за добив на въглища, а с тази суровина работят и трите големи ТЕЦ-а“.
Валери Симеонов изтъкна още, че реформите в енергетиката буксуват, защото ГЕРБ нямат нужната политическа воля за това.
„Три пъти съм разговарял с премиера, с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, за да бъде внесен нашият законопроект за прекратяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. Въпреки всичко, по него все още няма становище на Министерството на енергетиката. Явно има страх да не разсърдим големите „братя“ отвъд Атлантика.

Когато обаче става въпрос за оцеляването на България, няма никакво значение дали това ще се хареса на американци, на руснаци или на турци. Ние трябва да пазим интересите на нашата държава и да не допуснем последното останало съкровище – енергетиката, да бъде съсипано“, категоричен е председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт.
Той отбеляза, че правителството се занимава единствено с непрекъснати поправки в законите, а са нужни решителни и спешни реформи. Пример за това е гласуваното в парламента на 11 ноември увеличаване на акцизния данък върху казаните за варене на ракия.

„Вдига се само шум, а законът не се спазва. Не е по-различно положението и в енергетиката, където ДКЕВР не е извършвала контрол от 2007 г., откакто сме в ЕС, до ден днешен. Оказа се, че няма и проверяващи. Когато няма контрол на законите и наредбите, те не се спазват и както и да сменяш нормативните актове и да променяш Конституцията, нищо няма да се промени. Какъв е смисълът един закон да се променя по няколко пъти на година, след като не е постигнато спазването му до момента?“, зададе реторичния въпрос Валери Симеонов.
Колкото до протестите на служителите на МВР, лидерът на НФСБ коментира следното: „Не мисля, че тези, които са длъжни да спазват закона, трябва по този начин да демонстрират неспазването му и да показват на всички, че той може да бъде жертван в името на лобистки интереси на определени съсловия.

НФСБ не подкрепя тези протести, защото според нас това вече е рекет. Нормално е хората да си търсят правата, но не е хубаво да го правят, нарушавайки закона. Не мога да гадая дали някой искаше да бъде отстранена от поста министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но за мен тя се справя много добре и се държи доста по-мъжки, отколкото други преди нея, като например оня с лакираните нокти - Цветлин Йовчев.“
Валери Симеонов добави, че вина за забавянето на реформите в сектор „Сигурност“ носи кабинетът. „Не знам защо министрите живеят с нагласата, че ако пробутат нещо на заседание на МС по най-бързия начин, то ще мине“, каза той по повод „реформата“ на Владислав Горанов.“

Валери Симеонов приветства решението на Народното събрание да позволи на прокуратурата да бъде задържан и привлечен за обвиняем лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заради хулиганските му прояви, преди и по време на местния вот.
„Хората трябва да възвърнат доверието си към институциите, а това е един от начините. Сидеров със стадото си от павиани съсипаха много хора. Знаете ли, че депутатът и водещ на телевизия СКАТ Димитър Байрактаров лежа един месец в болница с риск от пукане на тъпанче? Беше му увреден слухът, защото тези хулигани му държаха мегафон до главата по време на изстъпленията им пред офиса на СКАТ в Бургас през лятото на 2013 г.“, уточни лидерът на патриотите.

В края на предаването Симеонов коментира и скандалните изявления на Вселенския патриарх Вартоломей, който призова България да върне на гръцките църкви и манастири реликвите, които са били взети по време на Първата световна война.
„Този, който е работил срещу българските интереси ли ще ни учи на морал? На него ли ще даряваме награди? Защо не приеха нашето предложение за награждаването на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев и неговите двама другари, които задържаха 53 имигранти? За достойните български граничари няма награди, а за някакви самозванци има. Тоя трябваше просто да го натоварят в някоя дипломатическа кола и да го хвърлят обратно на границата. Нямам нищо против и да го бяха сложили в багажника“, категоричен бе Валери Симеонов.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бай кольо от войта чергаи парт
18.11.2015 16:30:51
0
0
ВАЛЕРИ ГЛЕДАЙ ГЛОЬАЛНО А НЕ НА ДРЕЬНО.НАТИСКАИ СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ/ОТ ГЕРБ,РБ ДА НЕ СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ ЦЕНТРАЛИТЕ НА БРАТСКАТА САЩ И ГАЗТА НА ББРАТСКА РУСИЯ.А НЕ ДА СПРЕШПДКРЕПАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.НЕ НАЛИВАЙ ЗАЗ В ОГХНЯ.НЕ ВИЖДАШ ЛИ ТАЗИ ИНСЦЕНИРОВКА С ПРТЕСТИТЕЕ НА ПОЛИЦАЙТЕ .ПРИВИЛЕГИИ ДА ИМАТ САМО ТЕ А НЕ ЧИНОВНИЦИТЕ И ШЕФОВЕТЕ ИМ .ТЕ ПРОДХЛЖВАТА ПО НАРЕЖЛАНЕ НА ШЕФОВЕТЕ ИМ.ИСКАТ ДА СВАЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.ЗАА ДРЙДЕ ВОЛЕНЧО ,МИКОВЧЕТОБАРЕЧЕТО И ДПС.ТОВА АКО ИСКАШ ЗНАЧИ СИ С ТЯХ.КАЖИ НА БОЙКО ДА СЕ ОТДРЪХПНЕ МАЛКО ОТ СА И АИВОДИ ПО САММОСТОЯТЕЛНА ПОЛИТИКА.НАЙ ВАЖНОТО.ЗАКОН ДА НЕ СЕИКУПУВАТ ЗЕМИ И ИМОТИ НА ДХРЖАВИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ЕС /СПЕЦ,ТУРЦИЯ И РУСИЯ И ДАГИИАНУЛИРАТ,ЗАЩОТО ДА НЕ ДОЙДЛАТ ''ДА ЗАЩИТАВАТ ГРАЖЛАНИТЕ СИ И ЗЕМИТЕ СИ.ТОВА ГО КАЖИ НА БОЙКО И НЕ ОТСТХПВАЙ АКО ТРЯЬВА И РЕФЕРЕНЛУМ ПОТТОЗИИВПРОС
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки