Инфекции на дихателните пътища


Инфекции на дихателните пътища
12 Ноември 2015, Четвъртък


Кои са най-важните инфекции на дихателните пътища и какво поведение трябва да следваме,


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

за да избегнем тежките усложнения и последствия в резултат на тях?
Марин Гюзелев,
Варна

Въпросът на нашия читател е много актуален, като се има предвид, че сме на прага на зимния сезон, който традиционно предоставя благоприятни условия за развитието на простудни заболявания. Нека видим кои са най-често срещаните проблеми на дихателните пътища.

Остър ринофарингит

Заболяването възникава като малки епидемии в семейни или професионални групи. Инкубационният период е между 1 и 4 дни. Най-често негови приносители са различни вируси. Съществен предразполагащ фактор в случая е простудата.
Ринофарингитът протича като остро неразположение, главоболие, хрема, сухота и болки в гърлото, леко повишена температура. Лекува се в домашни условия, при стаен режим.

В продължение на 2-3 дни се правят затоплящи процедури: компреси, разтривки, топли вани. Добро домашно средство за лечение са и позабравените вече вендузи.
Храната на болния трябва да бъде лека и той следва да пие топли течности – по 1-2 литра на ден. Към лечение с лекарства трябва да се пристъпва само по преценка на лекуващия лекар. Колкото до антибиотиците – те са крайна мярка при доказани усложнения (микробна инфекция), и то само ако лекарят прецени, че това е необходимо.

Остър фарингит

Най-често се разпространява епидемично в условията на общо и локално охлаждане. В 80 на сто от случаите се дължи на вирусна инфекция. Обикновено микробен причинител е стрептококът.
Това заболяване също протича под формата на общо неразположение, главоболие, висока температура, затруднение при преглъщане и болки в гърлото. Но тук вече гърлото е зачервено, особено сливиците и дъгите около тях. Понякога дори се получават опасен оток и обрив, подобен на този при скарлатината. Лечението продължава 2-3 дни.

Болният трябва да приема течно-кашава храна и да пие достатъчно топли течности, които обаче не бива да бъдат газирани. Препоръчват се същите процедури както при острия ринофарингит. Освен това добре е да се правят инхалации с алкални разтвори, например със сода за хляб или с лайка. Болният може да смуче таблетки за дезинфекция на гърлото, да приема понижаващи температурата и противоболкови средства. Ако обаче състоянието му не се подобри в рамките на 2-3 дни, а продължи да се влошава, той трябва да потърси лекарска помощ.

Остър бронхит, трахео-бронхит

Това са възпалителни процеси, причинени от вируси, бактерии, както и от различни физически, химични и други агенти. Кръвениста инфекция се наблюдава, когато болният е инфектиран с паразити и гъбички. След инкубационния период, който продължава 1-2 дни, се явяват обща отпадналост, главоболие, висока температура, дразнене зад гръдната кост. Кашлицата отначало е суха, дразнеща, а по-късно влажна, с отделяне на оскъдни слузни, по-рядко – слузно-гнойни храчки.

При по-тежко протичане на заболяването температурата е много висока, кашлицата е мъчителна, понякога с пристъпен характер.
Болният трябва да „пази стаята“ и да не се движи прекалено активно. Въздухът в помещението трябва редовно да се овлажнява. Трябва да се пият големи количества топли течности като чай и бульон. Препоръчват се загряващи процедури. Физикалната терапия има значение за отстраняване на бронхиалната секреция. Добър ефект в това отношение имат вибрационният масаж и инхалациите.

Пневмонии

Най-разпространени са т. нар. придобити пневмонии. Наричат ги още пневмонии, възникнали в обществото. Освен това обаче има и т. нар. нозокомиални пневмонии (при вътреболнични инфекции), пневмонии при лица с намалена имунна защита (вродена или придобита), мантелни пневмонии при ракови заболявания и др.
Лечението при придобитите пневмонии, както и това къде трябва да се лекува болният – у дома или в болница – зависи от тежестта на заболяването, от възрастта на болния и от съпътстващите заболявания, от които той страда.

Като правило при неусложнените пневмонии трябва да се въздейства по възможно най-бърз начин, за да се унищожат причинителите на заболяването със съвременни противомикробни средства. При това по възможност се използва един антибиотик, даден през устата. Лекарят, разбира се, трябва да отчете опасността от нечувствителност на микроорганизмите към съответните лекарства.

Важни също така са начинът, по който ще се прилага лекарственият препарат, неговата дозировка и продължителността на лечението. Ако болният е под 60 години и няма сериозни придружаващи заболявания, той може да се лекува у дома. Това обаче не бива да се допуска, ако е над 60-годишна възраст, особено ако има съпътстващи заболявания като хипертония, диабет, тежки бъбречни заболявания, исхемична болест на сърцето и др.

Хоспитализацията е наложителна при хора над 65 години с придружаващи заболявания и т. н.
Препоръчва се възстановителният процес след боледуването по възможност да протече на свеж боров въздух в планината. Трудоспособността на болния се възстановява напълно.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки