Чесънът е мощно средство за онкологична профилактика


12 Ноември 2015, Четвъртък


Полезното му въздействие обаче е възможно единствено когато се консумира в суров вид


Известно е, че чесънът може би е най-силният природен антибиотик и се препоръчва като профилактично средство при сърдечносъдови проблеми, при разстройства на храносмилателната система, както и за противодействие на инфекциозни и простудни заболявания. С него в продължение на много векове са лекували изтощение, зъбобол, гнойни рани, коклюш, та дори и депресия.
На тези страници в „Десант“ неведнъж сме писали за силното въздействие на чесъна върху човешкия организъм както за лечение, така и за предпазване от различни заболявания (последния път в бр. 40 за 2014 г.).

Някои научни изследвания обаче, публикувани в последно време, обогатиха още повече и без това широкия терапевтичен спектър на тази храна. По-конкретно става дума за ефекта на чесъна в борбата с различни онкологични заболявания.
Резултатите от клиничните изследвания категорично доказаха, че консумацията му възпира развитието на почти всички онкологични заболявания, в това число най-разпространените - ракът на гърдата, на белите дробове, на простатата, на стомашно-чревния тракт, на пикочния мехур, на пикочно-половите органи.

Всичко това превръща растението в едно от най-мощните природни средства в онкологичната профилактика. Трябва обаче да се знае как точно да се прилага.
Известно е, че изключителното му терапевтично въздействие се дължи на алицина, което е мощен естествен антиоксидант. Това химическо съединение обаче не се съдържа в чист вид в чесъна. То се получава, когато два вида други съединения, намиращи се в растението – алиин и алинейс, се смесят. Това става само когато скилидките се смачкат така, че да пуснат сок, и когато се накълцат на ситно, включително при дъвченето.

Всичко това обаче важи единствено когато чесънът се консумира в суров вид, като най-полезният алицин се получава от пресния зелен чесън. Всяко друго въздействие върху него свежда почти до нула лечебните свойства на това химическо съединение. То почти напълно се унищожава при готвене, консервиране, поставяне в спиртен разтвор, изсушаване или обработка в микровълнова фурна, когато се предлага на таблетки или на сироп и съответно не предпазва от нищо и не лекува.

Много е важно да се знае и че алицинът сравнително бързо се разпада - изчезва обикновено в рамките на 2 до 6 дни в зависимост от приготовлението му.
Този природен антибиотик притежава и още много уникални свойства, като включително лекува възпалителните процеси, повишава имунитета, потиска бактериалното размножаване в тялото, нормализира (а не просто понижава) артериалното налягане, смъква равнището на т. нар. лош холестерол.

Предупреждения
Чесънът, съответно алицинът, не трябва да се употребява като лечебно и профилактично средство, когато човек е алергичен към него. Той има кръворазреждащо свойство, поради което не бива да се комбинира с антикоагулантни лекарства.
Консумацията му заедно с естествени кръворазреждащи средства, като витамин Е и гинко билоба, също трябва да става внимателно и при следене на общото състояние на организма. Не бива да се консумира след раждане, преди или след операция. Противопоказен е при трудно контрулируем диабет и пемфигус.

Не трябва да се употребява и от хора, страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника или гастрит, за да не провокира обостряне на заболяването. Също така не бива да се яде при анемия и болести на отделителната систева.
В свежо състояние той е противопоказен и при панкреатит. Вреден е и в период на обостряне на хемороидите.
Известно е, че прекалената употреба на чесън може да предизвика пристъп на епилепсия. Последните изследвания показват, че преяждането с него може да предизвика главоболие, разсеяност и невнимание заради съдържащите се в него вредни вещества.


Тибетска рецепта за възстановяване и профилактика

Неведнъж сме давали тази рецепта, но поради повишения интерес към нея от страна на читателите, я публикуваме отново.
Изчистват се и се счукват в дървено хаванче 350 г чесън. Получената каша се поставя в стъклен съд и се залива с 250 г чист пчелен мед и същото количество спирт от 96°С.
Съдът се затваря с плътен похлупак и се държи 10 денонощия на тъмно, след което се прецежда през парче копринен плат. Държи се на тъмно още 3 денонощия и лекът е готов.

Приема се по следната схема
В порцеланова чаша си сипва 50 г прясно неварено мляко и в него с капкомер се отброяват: 1-ви ден - преди закуска 2 капки, преди обяд (също в 50 г мляко) - 2 капки, преди вечеря - 3 капки, приемани 10 мин. преди ядене.
2-ри ден - също 10 минути преди закуска, пак в 50 г прясно мляко, сутринта - 4 капки, на обяд - 5 капки, вечерта - 6 капки.
3-и ден - съответно 7, 8 и 9 капки.
4-и ден - 10, 11 и 12 капки.
5-и ден - 13, 14 и 15 капки.
След това започва намаляването на лекарственото средство:
6-и ден - 15, 14 и 13 капки.
7-и ден - 12, 11 и 10 капки.
8-и ден - 9, 8 и 7 капки.
9-и ден - 6, 5 и 4 капки.
10-и ден - 3, 2 и 1 капки.
И пак увеличаването му:
11-и ден - 15, 25 и 25 капки.
12-и ден - 25, 25 и 25 капки.
13-и ден - 25, 25 и 25 капки.

Така до свършването на сместа се вземат 3 пъти по 25 капки.
Резултатите от това лечение са нормализиране на кръвното налягане, подобряване обмяната на веществата, стопяване на туморите и излишните мазнини, успокояване на артритните, ревматични и язвени болки, подобряване на зрението и слуха.
Схемата трябва да се спазва стриктно.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки