В отговор на вашите въпроси


12 Ноември 2015, Четвъртък


Интересувам се от изпитани народни рецепти за лечение на катаракта (перде на окото).
Людмил Ганин, Пазарджик



Лещата на окото предимно е изградена от вода и протеини, един от които поддържа ясното зрение. С течение на годините, при травма или друго въздействие структурата на този протеин се променя, което съответно води до постепенно помътняване на лещата и намаляване на зрението.
Други фактори за появата на катаракта са възпаление на очите, дълговременно излагане на ултравиолетова светлина, тютюнопушенето.

Признаците й са постепенната загуба на ясното зрение, забелязваща се като затруднение при шофиране нощем, при четене и въобще при извършване на всякаква дейност, изискваща зрително възприятие.
Българската народна медицина предлага множество рецепти за профилактика и успешно лечение на катаракта най-вече в началната й фаза.
Ето няколко от тях.

Рецепта 1: Смесват се преварена вода и мед в съотношение 3 към 1 и се филтрира през многопластова марля. От този разтвор се капят в окото по 1-2 капки 3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер, в продължение на 20 дни. Следва 10-дневна почивка, след което процедурата може да се повтори. Препоръчително е разтворът да се приготвя ден за ден. По време на това лечение от дневното меню трябва да се изключат месото и месните продукти. Освен това медът трябва да бъде 100 процента натурален.

Рецепта 2: 1 ч.л. мед се сварява в 1 ч.ч. вода. Когато сместа изстине, с нея 1-2 пъти на ден се правят компреси на очите. Стоят там в продължение на не повече от 5 мин.

Рецепта 3: Прави се смес от 3 с. л. дестилирана вода, 1 равна с. л. чист пчелен мед и 10 капки лимонов сок. Съхранява се в хладилник. Сутрин и вечер се капват по 2 капки в засегнатото око. Когато се касае само за възпаление или зачервяване на очите, не се слага лимонов сок.

Рецепта 4: Прецеден през плътна марля лимонов сок се капва в окото (по 1 капка дневно) в продължение на 10 дни. След това – по 1 капка през ден (пак 10 дни). Третият етап е по 1 капка през 2 дни (отново 10 пъти).

Рецепта 5: 3 листа бяла черница се заливат с 1 ракиена чашка вода. Престоява 24 часа. Капват се по 3 капки на ден в болното око 3 пъти на ден.

Рецепта 6: Стрива се листо от билката змийско мляко и се мажат с пръсти ъглите на очите. Пръстите и листото непременно трябва да са мокри. За 3 месеца пердето изчезва.

Рецепта 7: Напролет, по време на цъфтежа на лозите (асмите), се прави разрез на едно клонче. Под него се връзва чисто шишенце, като клонката трябва да влиза в него. Лозата започва да „плаче“ и шишенцето се пълни с течността, която тя отделя. От нея се капе всяка вечер по 1 капка в очите.
Успоредно с прилагането на някоя от тези рецепти, в дневното меню трябва да се включат повече моркови и магданоз – сурови или във вид на сок, чесън – поне по две скилидки дневно, както и зелена салата – марули, краставици, пресен лук.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки