Кравите също страдат от стомашно-чревни смущения


Кравите също страдат от стомашно-чревни смущения
10 Ноември 2015, Вторник


Тези заболявания се причиняват от най-разнообразни фактори

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Знае се, че преживните животни освен истинския стомах (сирищника), притежават още три предстомашия: търбух, мрежа и книжка. Нарушената моторна дейност на предстомашията (индигестия) включва следните болестни състояния: атония на търбуха, обстипация на книжката, спастични състояния на предстомашията и възпаление на предстомашията.

Всички индигестии могат да се наблюдават в две форми: остра и хронична.
Острата индигестия често е резултат от множество различни причини: когато например животните са принудени да извършват тежка непосилна работа, трудни раждания, при хранене с груба мъчносмилаема, развалена храна, лошокачествена слама, затлачено сено, жилаво, грубо и богато на целулоза и дървесина сено и шума.

Индигестията може да е резултат и от едностранчиво хранене с богат на белтъчини (шротове, кюспе) или с обемист воднист фураж (цвекло, зеле, царевична или цвеклова каша). Рязката смяна от сух на зелен фураж и обратно, както и преминаването от оборно към пасищно хранене, също може да има негативно влияние върху храносмилателния тракт. Пиенето на студена вода, храненето със замръзнал или заскрежен фураж нарушават моториката на предстомашията.

Хроничната индигестия е продължение на острата, когато не се обърне внимание и не се лекува първичното страдание.
Клиничните признаци на острата индигестия, дължаща се на атония на търбуха (спиране на моториката), са типични и обикновено се забелязват от фермера или гледача на животните. Добичетата нямат апетит, не преживят, левият хълбок се намира или на нормалното си ниво, или е издут от газове. Ако атонията е продължила по-дълго, левият хълбок поради гладуването хлътва надолу. Съдържанието на търбуха се напипва отвън като стегнато и твърдо.

Атонията на търбуха най-често е свързана с атония на мрежата и книжката. Причините са приемане на зелена млада трева, част от която преминава директно в книжката и сирищника, както и хранене на преживните със ситна плява.
Спастичните състояния на предстомашията се наблюдават най-често при поене на животните със студена вода или при приемане на развален фураж – мухлясало сено, влажна слама и др.

Индигестиите са преодолими. Ако се вземат навреме мерки и ако са в лека форма, за една седмица животното се възстановява. За лечение могат да се използват препарати, подобряващи двигателната дейност на предстомашията – „Урзопрон“, „Урзопронил“, „Руместол“ и др.
При домашни условия, ако стопаните не разполагат със съответните медикаменти, могат да използват подръчни средства – в устата на животното се налива затоплено олио (около 1 л за крава) или следната комбинация: по равни части в еднолитрово шише се наливат ракия, оцет и олио. Сместа се разбива и се налива през устата. Гърлото на шишето се поставя отстрани в беззъбото пространство, главата се изтегля леко нагоре и течността се излива бавно, така че животното спокойно да преглъща.

За предпазване от заболяване добре е на преживните животни да се осигурява доброкачествен, лесносмилаем, богат на витамини фураж. Да се избягва рязката му смяна.
Острото подуване на търбуха е спешно състояние, при което става бързото му изпълване с газове. Подуването е резултат от различни предразполагащи причини. При нормалното храносмилане насъбралите се в търбуха газове се отстраняват чрез оригването. Последното служи като регулатор, който не позволява на газовете да се натрупват в застрашителни размери.

Ако този механизъм откаже да действа, тогава настъпва подуването (тимпания). Това се случва, когато образуването на газове в търбуха е толкова силно, че превишава и не върви успоредно с нормалния акт на оригването. Така например, когато животните приемат лесно ферментиращи храни – червена детелина, люцерна, зелен фий, зелен грах, зелена леща и др. сочни фуражи, и още повече, ако те са росно окосени или свежи. Процесът се ускорява, когато окосени, тези тревисти растения са престояли известно време на куп, тогава те се запарват и лесно се разлагат и ферментират в предстомашията.

Когато има препятствия, които пречат на оригването, също се стига до подуване.
Ако животното е стояло дълго време с подуване или храните са бързо и бурно ферментиращи, нещата се усложняват и често се стига до летален изход.
За лечение се използва препаратът „Сикаден“. Главата на животното се държи изпъната нагоре и в устата му се слага кръгло дърво, завързано в двата края зад тила. Това се прави с цел кравата да преживя, да отделя слюнка и така да задейства механизма на оригването.

Предпазването включва: да се избягва пашата в насаждения с люцерна и детелина по-продължително време и особено сутрин. Тиквите, цвеклото и други кореноплоди трябва да се дават раздробени. Не бива животните да се пускат с празен стомах на паша. Преди изкарването на паша и след завръщането им не бива веднага да се поят.
Даването на росна или намокрена от дъжда люцерна и детелина е недопустимо. Окосените люцерна и детелина е добре да се оставят в хладни проветриви помещения, разпръснати на тънко, за да не се запарят. От тези фуражи трябва да се дават по малки количества и по възможност размесени със сено или слама (особено в началото на сезона).


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки