Домашен ветеринар


Домашен ветеринар
За да снасят кокошките и през зимата, в дажбата им се слага люта чушка
10 Ноември 2015, Вторник


Къси въпроси – бързи отговори

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Прасето е нервно и не ляга кротко, след като се нахрани – то просто си има„компания” в червата, в които са се завъдили глисти. Дава му се „Булмектин“ на прах, „Левамизол“ – инжективно и др. Ако на стопаните е трудно да си набавят тези препарати, трябва да стрият на прах керемида и да я добавят в ярмата или да направят отвара от сурови тиквени семки и да я дават като вода за пиене. Това се прави 3-4 поредни дни.
Много често свинята се разгонва (развива), а не искаме потомство. За да спрете процеса (еструса), в ярмата се слагат по 2-3 пакетчета дневно сода за хляб. За 2-3 дни животното ще миряса.

За да се угоят бързо телетата, те се вкарват в тъмно помещение на ясла, откъдето не бива да излизат, за да пестят енергия. Дават им се богати на протеини фуражи и им се осигурява пълно спокойствие, включително се намалява осветлението или изцяло се премахва. Светлината също е дразнител, както и шумът.
Когато овцата, козата или кравата е наяде лакомо „ до пръсване” с царевица. Царевични зърна започват буквално „да изтичат” от устата и ануса на страдащото добиче. То спира да яде, гледа уплашено и вцепенено. По най-бързия начин на животното се дава да изпие бутилка топла вода с разтворено в нея пакетче сода за хляб. Процедурата се прави 2-3 пъти.

Запушвания на хранопровода при кравите. Това става най-често, когато ядат ябълки, особено ненарязани. Плодът застава като тапа и възпрепятства преминаването на храната. В хранопровода се налива половин литър топло олио и леко се масажира нагоре – надолу мястото на запушването (там винаги има подуване). Целта е заседналата ябълка да се хлъзне към търбуха.
Кучето се върти на място или прави напразни безцелни движения напред-назад, държи главата си ниско към земята и гледа уплашено и отчаяно – най-вероятно е получило инсулт. По най-бързия начин му се дава аналгин срещу болката, фурантрил (диуретичното действие намалява отока от мозъка) и лъжица мед.

Космената покривка на котката пада и животното обилно се скубе – когато се проявява по време на посещение при ветеринарен доктор, освен на микроспория (гъбички), това може да се дължи просто на стрес и вкъщи „косопадът” спира от само себе си. Почти една четвърт от котките имат този „проблем”, а такъв просто няма. Явно това е по-чувствителната част от мъркащите и мяукащи създания, които в необичайна ситуация се скубят.
През зимата кокошките не носят и това е голям проблем за стопаните. Трябва да им се дава само топла храна и вода, по една стрита люта чушка в яденето и/или покълнали семена. Скоро ще започнат пак да снасят.

Когато кокошките снесат първите си яйца на пода, те просто трябва да се вдигнат и поставят в полога. Така пернатите ще се научат къде е правилното място за снасяне.
Как да направим прост капан за белка или пор? Белките са много опасен хищник и голям враг на стопаните. Вертикално в земята се изкопава дупка с височина около метър и половина и в нея се поставя PVC тръба с диаметър около 20 см. Тя може да се закрепи здраво върху повърхността на земята и да се постави една дъска, по която белката да се покатери като по стълба. В тръбата се поставя едно живо пиле за примамка.

Има ли температура животното? Почти всички видове животни имат различна по стойност нормална температура, която варира в известни граници. Тези цифри трудно се помнят, но има прост и лесен начин да се разбере кога животното има температура. Носното огледало на здраво животно е студено и влажно (това не важи само в случаите, в които спи). Ако носното огледало е сухо и топло, значи то има температура, т.е. възпалителен процес. При отравяне температурата обратно – винаги пада под нормата.

Срещу соколи и хищни птици. Гълъбите много често стават тяхна жертва. Едно много лесно, просто и евтино приспособление може да ги спаси. Трябва да се направи един вид домашен „камертон” от тънки и леки тръбички – например от стъблата на слама. Взимат се 5-6 сламки с дължина 3-4 см, увиват се с тиксо или се залепват една за друга. Това миниатюрно приспособление се закрепва под крилата на гълъба. Когато той лети, звукът в тръбичките се усилва от вятъра и се превръща в нещо като ултразвук, който плаши грабливите птици.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки