Вносът на месо у нас е два пъти по-голям от износа


Вносът на месо у нас е два пъти по-голям от износа
Внасяме два пъти повече месо, отколкото изнасяме, посочи доц. Божидар Иванов
10 Ноември 2015, Вторник


Стопаните ни ще получат общо 11,74 милиона лева по линия на извънредната помощ за справяне с кризата в млечния сектор


Вносът на месо и месни продукти у нас е два пъти по-голям от износа, съобщи доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика по време на международния научен форум „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието“.
Според направения анализ, дялът на животновъдството в брутната продукция от земеделие плавно намалява през последните 15 г. Ако през 2000 г. секторът е имал над 50% дял, през 2014 г. той се е стопил до малко над 30 на сто.

Млечното говедовъдство в България се характеризира със структурни проблеми и ниска продуктивност, а отпадането на квотите и ниските цени са пречка пред развитието, съобщи по време на форума Емилия Соколова от Института по аграрна икономика, която анализира средносрочното развитие на секторите, свързани с производството на мляко и месо у нас.

Според нея, субсидиите растат осезаемо през годините, но те допринасят основно за задържане броя на говедата, не са стимулиращ фактор за развитие на сектора.
В млечното животновъдство има високи изисквания, за които трябват значителни инвестиции. Инвестиционната подкрепа в сегашния вид на политиката не успява да достигне до средния клас стопанства, смята Соколова.
Според направения анализ, забелязва се нарастване на броя говеда с месно направление, което в голяма степен се дължи на прилаганата подкрепа за сектора.

В същото време липсва интеграция между производителите на говеждо и телешко месо и на месопреработвателите, което се отразява негативно на развитието на сектора.
Вносът на говеждо е основно за месопреработвателната промишленост. Анализаторите очакват консумацията на свинско да расте на фона на силна конкуренция и сравнително ниски световни цени.
През последните 2-3 години световното производство е стабилно като не се е наблюдавала пандемия и резки спадове в предлагането. България ще продължава да увеличава производството на пилешко заради добрата световна конюнктура и растящото вътрешно потребление, посочи Соколова.

Междувременно стана ясно, че българските животновъди ще получат общо 11,74 милиона лева, разпределени в четири схеми. Подпомагането е по линия на временната извънредна помощ, определена от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.
Подкрепата е както на глава животно за крави, овце майки, кози майки и биволици, така и за подпомагане за директни продажби от производителите на краве мляко и за реализирани от изкупвачите доставки през квотния период 2014/2015 г.

За фермерите, отглеждащи крави, помощта е на обща стойност 9 918 375 лв., като те ще бъдат подкрепени в две схеми. Първата - „Подпомагане на база реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби на мляко през квотния период 2014/2015 г.“, е с бюджет от 5 447 975 лв.
Условието е стопаните да притежават индивидуална млечна квота над нула и да са вписани в регистъра на производителите на краве мляко, а минималните количества на доставките или директните продажби да са съответно 10 000 кг, когато поне един от животновъдните обекти е разположен в необлагодетелстван район, и 20 000 кг за останалите райони в страната. Максималният размер на помощта е до 720 000 кг мляко за един производител.

Втората схема е за подпомагане на брой млечни крави в стопанство, по която се разпределя финансов ресурс в размер на 4 470 400 лв. Животновъдите трябва да отговарят на условията за подпомагане с директни плащания и да са заявили за подпомагане най-малко 10 млечни крави. Помощта е за не повече от 200 млечни крави в едно стопанство.
Стопаните, оглеждащи овце майки и/или кози майки, ще получат подпомагане по Схема 3 „Подпомагане на брой овце майки и кози майки в стопанството“, която е с бюджет от 1 541 165 лв. Стопаните трябва да са отглеждали и заявили за подпомагане най-малко 50 животни, като помощ се предоставя за не повече от 500 животни в едно стопанство.

Четвъртата схема „Подпомагане на брой биволици в стопанството“ ще подкрепи фермерите с биволици, за които са предвидени средства в размер на 283 280 лв. Помощта е за животновъди, които са отглеждали най-малко 10 животни, заявени за подпомагане, като то ще се предоставя за не повече от 200 биволици в едно стопанство.


Животновъдите ще получат подкрепа за справяне с кризата в млечния сектор

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки