В Бесарабия искат референдум за нова държава


06 Ноември 2015, Петък


Народната рада прие декларация за създаването на Република Буджак, в която трябва да влязат няколко района от Одеска област


На 27 октомври Народната рада на Бесарабия прие декларация, с която се провъзгласява създаването на Бесарабска република Буджак. В нейния състав е замислено за влязат Болградски, Измаилски, Татарбунарски, Тарутински, Ренийски, Арцизски и Беляевски райони на Одеска област и Гагаузия. Столицата на новата държава ще бъде определена по време на провеждането на всенароден референдум.

Пред руското издание „Известие“ председателят на радата в Бесарабия Алексей Литвиенко коментира: „Социално-икономическата и политическа ситуация в Южна Бесарабия принуждава народите, населяващи този край, да се борят самостоятелно за оцеляване. У нас няма промишленост, разрушено е пристанищното стопанство, селото умира, а младежта масово напуска региона. Властите в Киев и Одеса обаче напълно игнорират тези опасни процеси“ – категоричен е политикът.

В интервюто си за медията той заявява, че по трудния път на развитието на Южна Бесарабия са готови да тръгнат заедно „украинци, българи, гагаузи, молдовци, цигани, евреи и буквално всички, които живеят на тази земя“. „Буджак е уникален край, който при едно ефективно управление може да осигури всичко необходимо за населението си и да върне на хората гордостта и значимостта“ – уверен е Литвиенко.

Пред „Известия“ депутатът в Европейския парламент от България Ангел Джамбазки поясни, че инициативата съответства на европейските и международни стандарти, а също и на буквата на закона за автономията и самоопределението. На тези стандарти отговаря и това, че народът на Буджак има право да обяви желанието си за автономия и запазване на самобитността. На него трябва да бъдат гарантирани всичките му основни права в рамките на демократично и открито обсъждане на бъдещите конституционни реформи в Украйна.
„Ние, българите, сме готови да подкрепим стабилизирането на ситуацията в съседните региони, особено що се отнася до Буджак, отчитайки тесните исторически и културни връзки с провъзгласената република и нейното българско малцинство“ – изтъква още Джамбазки. 

Процесът на създаване на Бесарабската република Буджак ще се извърши в строго съответствие с международното право и европейските конвенции. В тази връзка от Народната рада на Бесарабия обявиха подготвянето на референдума, в рамките на който жителите на новопровъзгласената република трябва да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли влизането на вашия район в състава на  Бесарабска република Буджак“.

За контрол върху провеждането на всенародното допитване ще бъдат поканени наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), ЕС, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други авторитетни международни структури. В случай че инициативата получи подкрепа на референдума, от действащите депутати в местните съвети ще бъдат сформирани временен Върховен съвет и Изпълком на републиката, които ще подготвят първите избори за вече постоянен Върховен съвет на Буджак. В декларацията на Радата се уточнява, че след това избраните депутати в легитимния законодателен орган ще приемат Конституцията, ще сформират правителство и ще назначат първите президентски избори.

Избирането на държавен глава ще увенчае завършването на първия етап от формирането на държавността в Буджак, който вече ще има президент, парламент, правителство, финансова и банкова система. Ще бъде сформирана също армия, полиция и служба по сигурността.
Припомняме, че през септември т. г. пред стените на Върховната рада в Киев се събраха над 500 активисти, които призоваха официалните власти в Украйна незабавно да прекратят репресиите, на които са подложени организаторите на Народната рада на Бесарабия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки