Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Виктор Понта
06 Ноември 2015, Петък


Във фокуса на прожекторите са някои знакови политици и разни обикновени животни


Румънският премиер се оттегли от поста си

Премиерът на Румъния Виктор Понта подаде в сряда оставка, след като във вторник вечерта над 20 хиляди румънци изпълниха улиците в центъра на Букурещ и се събраха на протест пред сградата на правителството.
Конкретният повод за недоволството им бе трагедията в столичния нощен клуб, отнела живота на десетки хора. Но покрай това румънските граждани протестираха и срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта в страната. 


Арести в Турция заради „секретни военни документи“

След като управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция спечели пълно мнозинство на проведените в неделя парламентарни избори, два дни по-късно тамошната полиция арестува 44 човека, заподозрени във връзки с антиправителствени сили. По данни на местните медии, акцията е проведена в 18 провинции на страната, като център на операцията е бил Измир, където са задържани представители на полицията и чиновници.

Турският вестник „Хюриет“ съобщава, че полицията има разрешения за ареста на 57 души, свързани с т.нар. паралелни структури – термин, който югозападната ни съседка използва за привържениците на живеещия в САЩ мюсюлмански религиозен деец Фетхулах Гюлен, явяващ се противник на президента Ердоган, пояснява „Ройтерс“.
„Си Ен Ен Тюрк“ отбелязва, че задържаните са обвинени в съхраняването на някакви „секретни военни документи“. Главната прокуратура в Измир води това дело от 2013 г., като в него са включени 357 човека.

Припомняме, че преследването на съмишлениците на Гюлен в Турция започна след обвинения в корупция, предявени преди две години на чиновници, близки до Ердоган. В края на октомври властите в страната взеха под свой контрол офисите в Истанбул на два опозиционни телевизионни канала. При щурмуването им отново имаше арестувани.


Бебе нахапа и уби змия в Бразилия

В бразилския град Мостардас, намиращ се в южния щат Рио гранде ду Сул, 17-месечно бебе нахапало до смърт змия от вида жарарака, помисляйки я за играчка. По неизвестни причини отровното влечуго не оказало никаква съпротива на малкия Лоренцо.

Момченцето си играело на двора и в един момент на майка му й направило впечатление, че то е притихнало. Тя била в една от стаите, когато невръстният й син, целият в кръв, влязъл в помещението със змията в ръце. 
По думите на прегледалия го лекар д-р Жилмар Картера, той не е пострадал, защото ухапал студенокръвната пълзяща твар близко до главата й.
Жарарака са истински бич за жителите на Бразилия. Те се отнасят към гърмящите змии и убиват жертвите си – основно гризачи и катерички – с помощта на силна хемотоксична отрова.


Събарят незаконен цигански лагер в Швеция

Шведската полиция пристъпи във вторник към развалянето на лагер за роми в Малмьо. Както съобщава „Асошиейтед прес“, това се предприема  след многомесечни спорове между градските власти и около 200 заселили се там без разрешение цигани. В неделя изтече срокът, който им беше даден да се изнесат от това място, след като таборът им бе обявен за нехигиеничен и застрашаващ околната среда и здравето на хората в него.

Полицията пристигна рано сутринта, за да отстрани протестиращите, които се опитваха да попречат на властите да разрушат набързо построените върху изоставен индустриален терен бараки.
Местната община е предложила временни обиталища на живеещите в лагера, много от които са от Румъния.


Министър иска депортирането на уличните котки от Израел

Израелският министър на селското стопанство Ури Ариел е предложил всички бездомни котки и кучета в страната да бъдат депортирани в чужбина, вместо да бъдат кастрирани. Идеята е проблемът с тези животни, които в Израел са близо 2 милиона, да бъде разрешен по-евтино, тъй като кастрацията им е скъпа процедура и средствата за нея биха могли да се използват за нещо по-полезно.

Ариел предлага четириногите да бъдат депортирани „в чужда страна", без обаче да уточнява коя и как точно ще се осъществи операцията по „изселването" им.
Преди години Ариел, който сега е представител на утраортодоксалната партия „Еврейски дом", бе член на ултрадясна политическа формация, предложила всички палестинци, живущи на територията на Израел, да бъдат депортирани в чужбина.

По повод предложението на министъра опозиционният депутат Йоел Хасон коментира: „Това е неморално. Не живеем в Средновековието. Днес са котките. Утре министърът ще намери религиозна причина да бъдат депортирани хора. Ако се нуждаем от допълнително доказателство за влиянието на религиозния екстремизъм върху живота в Израел, министър Ариел доказа, че вървим към теокрация".


В Иран затвориха турски ресторант, наречен KFC

Опитът на иранските власти да затворят едно от местните заведения само ден след откриването му доведе до конфузна ситуация. Жертва на чиновниците стана собственикът на кафене, наречено „Халял KFC", който те взели за  ресторант от американската верига за бързо хранене „Кентъки фрайт чикън“ (KFC), предаде Би Би Си.
По информация на източника на медията, властите в Иран са избързали с това свое решение, съзирайки внезапна поява на вътрешния пазар на въпросната американска компания. Но представителите на „Халял KFC“ веднага са отрекли да имат каквато и да е връзка със западния си съименник.

Мениджърът на заведението Абас Пазуки уточнява, че се явяват част от известната турска верига ресторанти „Халял KFC“, която принадлежи на мюсюлмани и се развива изключително в мюсюлмански страни. По думите му, тяхната компания се явява „флаг на американското KFC”.
Председателят на Търговската палата на Иран Али Фазел пък поясни, че „в съответствие със заповедта на Върховния лидер“ те не издават разрешителни за работа в сектора на бързото хранене на фирми от САЩ.

Медиите припомнят, че откриването на първия ресторант на американската KFC е предизвикало невероятно оживление сред жителите на Мианмар. Любителите на пърженото пилешко се струпали пред входа на заведението, образувайки огромна опашка. Първият ресторант от веригата бе разкрит в бившата столица на азиатската страна – град Янгон, предлагайки „щедри порции на приемливи цени“. Местният партньор на компанията от Кентъки се надява скоро такива заведения да се появят навсякъде из Югоизточна Азия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки