Имамите си организираха... Седмица на джамиите


Имамите си организираха... Седмица на джамиите
Момент от презентацията в Ардино – мултимедията включва, както се вижда, и тестове от Корана с арабски букви
06 Ноември 2015, Петък


На фона на скандалните дела, които имамите водят с мерак да сложат ръка на отдавна недействащи джамии, обявени за паметници на културата,

Автор: Яна Славянска

от Главно мюфтийство най-безпардонно за четвърта поредна година организираха в дните от 26 октомври до Деня на народните будители –1 ноември, Седмица на джамиите.
Тази година тя се проведе под мотото „Джамиите – вдъхновение за духа и място за сближаване с всевишния Аллах".

В програмата на мероприятието бяха включени дни на отворените врати за посещения на джамии и меджиди (къщи за проповеди), провеждане на мевлид (мюсюлмански помен) и изнасянето на множество лекции из Айтоско, Разградско, Кърджалийско, в Хасково и Самоков.
Една такава сказка например бе поднесена в Ардино. Темата й бе „Мястото на подозренията в поведението на човека”, а лекторът – зам.-главният мюфтия на мюсюлманите в България Бирали Мюмюн.

„За мен е чест да бъда част от една организация, която има за цел да популяризира и да разшири знанията ни относно религията. Общинското ръководство винаги е било в добро партньорство с мюсюлманските настоятелства в района и резултатите показват тези наши добри взаимоотношения. Надявам се и за напред в добро сътрудничество да помогнем на нашите джамии, месчити и религиозни домове“ - заяви в приветственото си слово преизбраният кмет на Ардино Ресми Мурад.

Че общинските ръководства, оглавявани от представители на ДПС, имат добри взаимоотношения с мюсюлманските религиозни функционери, това е ясно. Любопитно е какво е „мястото на подозренията“ обаче в схемата?! Както отбелязват местните медии, това е разяснил с мултимедийната си презентация зам.-мюфтията Мюмюн, представяйки религиозни постановки на Корана, които „лекуват това индивидуално и социално заболяване“.

За тези, които не знаят как точно се лекуват „подозренията в поведението на човека“, лекторът е пояснил, че за да не попадне на подозрение, „субектът трябва да се движи сред вярващи, които са по-малко изпитани с подозренията“. Очевидно под вярващи е имал предвид изповядващите исляма – все пак човекът е преподавател във Висшия ислямски институт в София.

Началото на въпросната седмица бе дадено с откриването на фотоизложба в Кърджали, представяща тридесетина архивни фотоса на най-старите мюсюлмански храмове в страната ни. За „център на самия живот“ обяви джамиите районният мюфтия Бейхан Мехмед. „Ислямската култура по нашите земи е част от българската култура“ – призна скандалният енорийски свещеник Петър Гарена, който също присъства на събитието.

Похвално е, че православни свещеници и мюсюлмански духовници демонстрират толерантност и доброжелателство едни към други. Служители на Видинската митрополия също гостуваха в Деня на отворените врати в джамията, издигната в дунавския град от Осман Пазвантоглу. Районният мюфтия Неджати Али ги почерпи с чай и ашуре (според календара на мюсюлманите сега е месецът „Ашуре“).

Но да бяха се сетили и от Светия синод да зарадват християните с един празник на православните църкви. Вярно, християнството е доста по-пасивна религия от исляма – нашите попове чакат миряните да ги потърсят и сами да отидат при тях. Крайно време е и те обаче да мръднат малко сред народа – не само по сватби и погребения или по освещаване на някой нов обект с току-що прерязана лентичка.

Хората имат нужда да чуят думата на своите духовни водачи, защо не и на митингите и протестите, които в момента вълнуват обществото (тъй де, няма само имамите да разясняват как да се справяме с подозренията или други човешки „индивидуални и социални заболявания“). Иначе Седмицата на джамиите току-виж прерасне в Месец на джамиите и лека-полека се превърне в Година на джамиите... Пу, пу, да не чуе Дяволът! Че както са заприиждали в Европа мюсюлмани едва ли не от цял свят, да не се стигне и до Великолепния век на джамиите....


На изложбата в Кърджали

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
fantasii ot Nr50708s parfjumi
07.11.2015 07:11:10
0
0
IMAMITE I IVANITE I NIRVANITE I ISMAMITE VEROJATNO ISKAT DA SE DOPITAT DO OTDELA ZA BORBA S KORUPZIATA DALI OTDELA ZA BORBA S KORUPZIATA IM DADE 5 MILIONA US $ SHTE ISDADAT KORUPTNITE IMAMI I ISMAMI ZASHOTO VEROJATNO VSEVISHNIA GOSPOD I VSEVISHNIA ALLAH SHTE SE RADVAT SHAST OT PARITE OT KORUPZIA DA SI SMENJAT PRITESHATELITE TOVA ZNASHI OT ALI NA BALI OT IMAM NA IVAN OT PASKO NA VASKO OT BOSHKO NA GOSHKO
I TAJ KATO PODAJANIATA NE SA KLASIFIZIRAT KATO KORUPZIA A KATO SKROMEN BAKSHISH
NO AKO 1000 NABOSHNI DADAT PO 100 LEVA BAKSHISH TOVA PRAVI 100 HILJADI NO AKO EDIN DADE 100 HILJADI TO TOVA E MOSHE BI KORUPZIA ILI PODAJANIE V GOLEMI RASMERI NO TAJ KATO SPORED MOI I SHUSHDI FANTASII NA MENE OT DESETILETIA MI OKRADVAT PODAJANIATA I BAKSHISHITE I BULKITE I KONETE I OBUVKITE I GI NOSJAT KATO SVRAKITE PO NESNAJNI GNESDA TO SI MESHTAJA ZA ISVESTNO VREME DA OTIDA NA NJAKOI OSTROVI pod nr. 21 6 19 XY ZZ SOS SOBSTVENOST NA SVRAKITE I DA VIDJA DALI MOGA DA SI POSNAJA ILI PRIPOSNAJA PODAJANIATA ,BAKSHISHA ,BULKITE,OBUVKITE ,I DRUGI MOI RABOTI ILI ZAMISLENI DA BADAT MOI RABOTI I STEP BY STEP DA SI GI VAZVRASHTAM .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки