Етническо напрежение след изборите в Семчиново


Етническо напрежение след изборите в Семчиново
Част от протестиращите пред входа на кметството в Семчиново Снимка: http://img.bg.sof.cmestatic.com/
06 Ноември 2015, Петък


Освен безсъница, напрежение и огромни главоболия, при попълването и предаването на изборните документи, отминалите местни избори донесоха и онова,

Автор: Десант

което доскоро някои оптимисти вярваха, че е невъзможно да се случи – етническо противопоставяне. Един от красноречивите примери в това отношение е случаят в село Семчиново, община Септември, Пазарджишка област.
Там за кмет с 52% от подадените гласове и всъщност само 19 в повече подадени за него гласа, още на първия тур е избран циганинът Пламен Темелков. Основната предпоставка това да се случи е почти пълното равенство на гласоподавателите от двата етноса в населеното място – 820 цигани и 810 българи.

На 5 ноември 2015 г. обаче, в деня, в който Темелков трябваше да встъпи в длъжност и да заеме мястото си в кметския кабинет, етническите българи в селото направиха жива верига около входа на сградата, решени да не допуснат да бъдат управлявани от човек с осмокласно образование.
Събралите издигнаха лозунгите „Искаме честни и почтени избори, а не купени!”, „С лъжи и измами уважение не се печели!”, „Не те искаме, ти си виновен за напрежението в Семчиново!”. Според тях е имало масово купуване на гласоподаватели от страна на Темелков.

Полицията, от своя страна, изпрати в селото няколко патрулки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно ескалиране на конфликта.
„Ние нямаме нищо против – твърди жена от селото – че той е от ромски произход. Протестираме срещу начина, по който спечели изборите. Той всъщност си ги купи. Не е тайна, че се пазаруваха от него гласове, а полицията, макар да беше уведомена, не направи нищо, за да предотврати това закононарушение.“

Всъщност напрежението между двата етноса ескалира още в нощта след приключване на изборите. Според хората, стоящи пред входа на кметството, самият Темелков го е създал.
„Той запали тези дрязги, които сега тресат селото. След приключване на изборния ден, преди да бъдат преброени бюлетините, дойде с джипа си пред секционната избирателна комисия, започна да се кара с членовете й, да ги заплашва и да иска със заповеднически тон от тях 10 бюлетини, които бяха без втори печат и поради това признати от комисията за невалидни, да влязат в общата бройка и да се отчете попадения в тях вот за него“, коментират протестиращите.

Хората твърдят, че разполагат със снимки как в нощта след изборите ромите били тръгнали с мотики и лопати към помещението, в което е заседавала изборната комисия, за да наложат исканото от боса им решение. Само бързата намеса на повиканата полиция е предотвратила евентуална може би кървава разправа между разделилите се на два лагера етноси.

За  Пламен Темелков в селото се знае, че има стотина декара черешови насаждения, от които се издържат той и фамилията му. Също и автоморга за употребявани коли.
Много от съселяните му обаче имат основателни съмнения, че средствата, с които разполага засега избраният кмет, са несъразмерно повече от официално декларираната му фирмена дейност.

Протестиращите жители на Семчиново са изготвили и две подписки. Едната е до полицията, за да бъде разследван Темелков за сенчести доходи и заради това, че е създал напрежение в населеното място, намесвайки се брутално в работата на изборната комисия. Другата подписка е под жалба до прокуратурата да бъдат касирани като опорочени проведените избори и президентът на страната да насрочи нова дата за тяхното провеждане при спазване на всички законови изисквания.

„Няма да го допуснем на работа, докато не се извини на селото. И настояваме за касиране“, категорични са събралите се на протеста пред кметството.
Около тях 20 – 30 циганки обясняваха с характерния си завален български на представителите на медиите и патрулиращите полицаи, че Темелков е добро момче, че не е купувал никакви гласове, а те сами са си го били избрали и искали той да ги управлява.
Самият новоизбран кмет не се появи, за да убеди протестиращите, че трябва да заеме мястото си и че ще бъде справедлив към всички жители на селото, независимо от това към кой етнос принадлежат.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
a la zar simeon solomon pershi
07.11.2015 07:21:20
0
0
AMI DOBRE BI BILO V BALGARIA DA SE VAVEDE TOVA KOETO E V MNOGO STRANI PRAVO NA VASHNI DLASHNOSTI DA IMAT SAMO TESI KOITO IMAT PONE SREDNO NO NE KUPENO OBRASOVANIE I I NE KRADENI IMOTI NA STOJNOST PONE 20 HILJADI EVRO I AKO IMAT I SEMEJSTVO S DEZA TOVA BI BILO OSHTE EDIN PLUS DA BADAT ISBIRANI ,
A NA TESI KOITO IMAT MNOGO ZNANIA NO NJAMAT VISSHI UNI I DRUGI OBRASOVANIA DA IM SE PLASHTA SPORED ZASLUGITE DJAL PESHALBI % I DA IM SE DADE VASMOSHNOST DA STAVAT MULTITARGOVZI KATO ONASSIS NIARHOS KASH OGGI I MILIONI DRUGI MILIONERI BES OBRASOVANIA. a tesi koito shetat i usnajat za tesi mnenia da dadat podajania bakshish na avtora pod raslishni formi .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки