Ще бъдат ли касирани изборите в Пловдив


Ще бъдат ли  касирани  изборите  в Пловдив
НФСБ ще иска касиране на изборите в Пловдив, категорични са от ръководството на партията
06 Ноември 2015, Петък


НФСБ ще оспорва резултатите от вота в града под тепетата заради груби нарушения на изборното законодателство

Автор: Десант

До прокуратурата в Пловдив са подадени 15 сигнала за груби нарушения на изборното законодателство. Един от най-шокиращите е свързан с принуждаването на работниците в общинските фирми и предприятия да гласуват за ГЕРБ.
„По непотвърдени данни около 2000 души общински служители, които нямат постоянен адрес в града под тепетата, са били накарани преди 25 април да поправят тази „грешка“, с инструкции да гласуват на изборите за ГЕРБ. Някои от тези хора вече са били разпитани в полицията и са потвърдили, че това е така.

Отделно, в квартал „Изгрев“ бе задържана група, осъществявала купуване на гласове. Имаме и данни за СИК, в която бюлетините са били предварително откъснати от кочана и попълнени с номер 3 (на ГЕРБ, б.р.), след което е направен опит да бъдат пуснати в урните“, заяви шефът на предизборният щаб на НФСБ в Пловдив Илко Илиев.
Тези, както и още десетки други нарушения по време на втория тур за избор на кмет на втория по големина град в България, са причина „Национален фронт за спасение на България“ да поиска касиране на вота там. Това обяви лично лидерът на патриотичната формация Валери Симеонов на пресконференция в столичния хотел „Радисън“ на 3 ноември.

На срещата с медиите присъстваха още и зам.-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, кандидатите за кмет на Пловдив Славчо Атанасов и на София Силвия Трендафилова, както и Илко Илиев.
Кандидатурата на Славчо Атанасов бе издигната от коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. На втория тур той загуби от Иван Тотев с по-малко от процент и половина (49,27 на 50,73 %).
В момента юристите на НФСБ подготвят документите, с които да поискат от съда да разпореди касиране на изборите в Пловдив. Жалбата ще бъде входирана най-вероятно в петък, 6 ноември.

Отворят ли чувалите, аз съм победител, каза пред журналисти Славчо Атанасов. Едно от основанията му да е убеден в правотата си, са разминаванията между данните в протоколите от секционните комисии и публикуваните малко по-късно резултати на сайта на Общинската избирателна комисия.
В нощта на 1 ноември нашият кандидат водеше убедително пред опонента си Иван Тотев. В 24,00 часа резултатите рязко се промениха. Вотът на практика бе обърнат от една единствена секция. Всичко това ни навежда на мисълта, че в последния момент бе извършена подмяна на реалните резултати, категорични са патриотите.

„Явно в големите партии липсва воля за промяна. Трябва да признаем обаче, че липсват и обучени кадри, които да се справят с явлението търговия с изборни гласове. Сегашното ръководство на МВР положи сериозни усилия през последните години, но определено не се справи със задачата. Трудно се установява и доказва престъплението купуване на гласове. Това трябва да стане с цялата сила на полицията и ДАНС - сили, които вече ги няма", обясни Валери Симеонов.

Той припомни, че от НФСБ отдавна са внесли предложение за корекции в Изборния кодекс, които са свързани с въвеждането на задължително гласуване.
„Десетки промени сме предвидили в нашия законопроект, който седи в Народното събрание и чака да му дойде времето. След преговорите, които водихме с останалите три партии, подкрепящи програмата – ГЕРБ, РБ и АБВ, имахме уверение, че ще променяме Изборния кодекс. Един по един всички се отказа и ние останахме сами", коментира Валери Симеонов.

„Това, което успяхме да направим, в името и честта на майка България, е да вкараме промени в Наказателния кодекс, с които повишихме санкциите за купуване на гласове", допълни още той. На тези избори всички партии се сринаха.
„Да се говори за голяма победа на този или онзи – може, но само в относителен план. Спрямо изборите от 2014 г., ГЕРБ губи 200 000 гласа. БСП от 505 000 гласа се срина на 287 000, което е почти наполовина. От 487 000 гласа за ДПС м.г., тази събра едва 266 000. Реформаторският блок от 191 000 гласа падна на 107 000. Ние сме наредени в същата редица - от 130 00 гласа на парламентарните избори преди година, сега имаме 61 000, което също е наполовина, но, за съжаление, това е положението“, анализира резултатите от местните избори Валери Симеонов.

Трябва да се вземе под внимание и отказът на българския избирател да участва в политиката, каза още лидерът на НФСБ и допълни: „Този процес продължава. Активността расте, но отказът за гласуване за известните партии намалява. Къде тогава отиват другите гласове? Голям е броят на недействителните бюлетини, което в голяма степен се дължи на преференциите. Втората голяма част от вота изтича в така наречените местни коалиции или "клубове по интереси". Това говори езикът на цифрите“.

На пресконференцията, посветена на политическата оценка след проведените избори за местна власт, Валери Симеонов обяви резултатите за НФСБ като незадоволителни. По думите му на много места местните структури не са работили достатъчно или не в правилната посока, за да активират хората с патриотична ориентация. Той изтъкна и други причини, довели до по-слабото представяне на патриотите.

„На тези избори бяхме свидетели на доста мащабно предлагане на преференциите. Това свали допълнително възможността ни за добър резултат. Ние държим на това хората, които ще влязат в органите на местно самоуправление, да бъдат честни, почтени и да работят в синхрон с програмата НФСБ. Такова нещо не може да искаш от човек, който е сложен, за да попълни някое място в листата, но после е влязъл в Общинския съвет, защото е успял да мобилизира по-широк кръг от хора. Дори имаше случаи такава мобилизация да се извършва и с плащане", уточни Валери Симеонов.

По правило партиите избират такива хора, които биха им донесли гласове. По този начин се прави един брак по сметка, за да има повече общински съветници и кметове, а съответните лица да имат достъп до икономическите лостове на властта, посочи още лидерът на НФСБ. По думите му, това е причината на много места в страната да ставаме свидетели на странни коалиции.
За пример Валери Симеонов посочи Сливен, където новият кмет на града е издигнат от ГЕРБ, преди да е прекратил членството си в БСП.


Валери Симеонов:
Тези избори са повратна точка в демократичната история на България

- Г-н Симеонов, каква е вашата оценка за представянето на НФСБ на местните избори?

- Абсолютно недоволен съм от резултатите на НФСБ. Мисля, че не свършихме добра работа като цяло, като партия. В петък започват анализите и разборите с местните координатори, ръководствата на структурите.
Вероятно ще има и кадрови промени, отсега мога да ви кажа. Но от друга страна, трябва да сме обективни и няма как да не отчета, че тези избори просто бяха повратна точка в демократичната история на България.

Тъй като в тях категорично стана ясно, че не може да се говори за борба на политически идеи, схващания и принципи, а може да става въпрос само за овладяване на технологията за достигане до отделния човек и постигане на желания резултат, без оглед на това каква политическа линия – дясно, ляво, от коя партия си и т.н.
В това отношение ние, естествено, нямаме нужния опит, нямаме и намерение да трупаме опит в манипулациите, в контролирания вот. По тази причина и по причина, че нашите представители в по-голяма си част са принципни и честни, почтени хора, ние постигнахме ниски резултати. 


- Анализаторите преди самите избори твърдяха, че основен проблем и на тези избори ще бъде купуването на гласове. Случили се това? 

- Случи се в много сериозни мащаби, въпреки промените, които успяхме по наша инициатива да прокараме през пленарна зала, а именно - увеличаването на наказанията (7 години затвор за купуване и продаване на гласове).
Има обаче още едно явление, което се нарича контролиран вот, който не е свързан директно с купуване, но който е в резултат на преките, икономически зависимости.

Защото местните избори в момента са икономически сблъсък на групи, на фирмени, на лични, ако щете, интереси, които да бъдат реализирани чрез позиции в местното самоуправление, в общинските съвети или в общинската администрация.
Това уродливо второ явление всъщност представлява натиска върху хората, който се оказва по линия на тяхната месторабота. А знаете, че най-големите работодатели са държавата и общината, знаете кой има възможност да упражнява такъв натиск, като знаете кой управлява България.

Оттам нататък имаме вече и трето отвратително явление, което също работеше против нас. Това е преференциалният вот, който ние препоръчахме на нашите избиратели да не ползват.
Истината е, че преференциалният вот активира по доста нечистоплътен начин желаещите да се докопат до места в общинската власт. В Бургас например средният брой гласове с преференции за всеки общински съветник беше около 300. А имаше такива с по 2000 гласа преференции. За съжаление, това измества изцяло идеите.

Къде останаха идеите? Къде останаха партийните програми? Къде остана въобще политиката в цялото това блъскане с лакти и ритане по кокалчетата?!


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
06.11.2015 15:13:58
0
0
g-n.SIMEONOV,TRJABVA DA SE OT4ETE I FAKTA 4E BALGARITE PATRIOTI -IZVAN STRANATA
NJAMAXA VAZMOZNOST DA GLASUVAT NA TEZI IZBORI.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки