На Първи ноември – за Хипократовите будители


На Първи ноември – за Хипократовите будители
Християнските лечители Дамян и Козма
05 Ноември 2015, Четвъртък


Все си мислим за будителите предимно като за книжовници и революционери. За този Първи ноември нека ги видим и откъм една от най-старите професии – лекарската.



Защото самата им работа е свързана с пробудата към лично духовно и социално здраве.
Първи ноември е и денят на светците Дамян и Козма, наречени безсребреници. Великите лечители по Божия промисъл от раннохристиянските времена са били напълно безкористни. Когато при едно изваждане от тежка болест оздравялата жена поискала да се отблагодари с три яйца и по-малкият брат Дамян приел скромния й дар. Козма узнал, че е нарушен обетът да не се вземат никакви дарове за лекуването и поръчал на християните да не го погребват в един гроб с брат му. Това по-късно не било изпълнено, но заветът за необлагодетелстване си останал...

Днес знаем какво е здравеопазването ни – общо взето, опазване от здраве. Не че няма отлични талантливи и верни на Хипократовата клетва медици, но процентът им е угнетяващо малък. Всеки, който е минал по перипетиите на здравноосигурителния лабиринт, знае, че благоприятният изход често е рисков като игра на руска рулетка. Лекарската професия е свързана тясно и със смъртта, но това не означава, че практикуващите я трябва да са циници, особено в една ограбена откъм социална справедливост страна като България. Затова срещнатите злоумишлия трябва да се приемат като вид организирана престъпност. А лекарските грешки – като негодност за тази свръххуманна професия.

Та лекарят трябва да е и будител, каквито са били повечето лекари през вековете – високообразовани, носители на интелект и култура, практически майстори на медицинската психология и оттам изпълнени с емпатия към страдащите. А немалко доктори днес трябва да се лекуват от злокачествен атеизъм, от алчност и корупция. Всеки от тях трябва да знае, че човекът е жалко смъртен и затова не трябва да бъде безжалостно лаком, че болестта и случайността дебнат всекиго. Да преобръщаш джобовете на бедни и болни хора си е половин мародерство, което буди пълно отвращение. Подобни медици често се държат с пациентите едва ли не като повелите на живота, а човекът не може да бъде повелител дори на мухите...

Разбира се, има малък медицински елит, и то на световно равнище. Той се състои на първо място от хора с главни букви и след това – от високопрофесионални специалисти.
Но драмата е в конвейера на лекуващата конфекция, където все не достигат бюджетните пари и точните структурни решения. А частният сектор е още по-трудно проследим за контрол. Така, с изключение на вечно будните екипи на Спешна помощ, най-буден остава стремежът към лесна печалба.

А когато медицински лица отиват на работа в чужбина, се преобразяват от немай къде и работят както трябва – явно там приемат други манталитетни норми, които ги правят по-тихи от водата, по-ниски от тревата и по-точни от дата на заплата. Метаморфозата на българина!  
Будителите за нас са пример за патриотизъм. Той се отнася и до днешните лекари като особени просветители в едно болно време. И големият проблем е колко от тях са наследили нещо от християнските лечители Дамян и Козма и колко от тях са демони на печалбарството.

Тодор Бакърджиев,
Русе


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки