Ползата и вредата от ароматното кафе


05 Ноември 2015, Четвъртък


Приемано в разумни количества, то усилва метаболизма


Кафето е изключително популярен продукт, който обаче предизвиква невероятно много спорове относно неговата полза и вреда за човешкия организъм. Съществуват много факти, които потвърждават или отричат  благоприятното влияние на тази напитка.
Химичният състав на кафето е сложен. Важно е да се отбележи, че съществува значителна разлика между суровото и изпеченото кафе. От голямо значение е и неговият произход, а при печеното кафе - степента и продължителността на термичната обработка.

В суровото кафе се съдържат: 8,15% вода, 11,3% белтъци, 4,14% минерални соли, 10,95% мазнини, 47% неразтворими вещества. Водният разтвор на напитката има киселинен градус около 29%. Той съдържа 5,25% водноразтворими белтъци, 1,99% кофеин, 5,7% хлорогенова киселина, 5,3% захароза, 10% неуточнени вещества.
В зърната на кафето в малки количества се съдържат ябълчна, оксалова, пирогрозена и лимонова киселина. При изпичане кафето губи голяма част от водата си, но поради протичащия процес на газообразуване увеличава своя обем.

Алкалоидите кофеин и тригонелин определят аромата и ободряващото действие на кафето и съответно неговите качествени характеристики. Възбуждащото действие на кафето се дължи на съдържащия се в него кофеин.
Колкото по-малко вода има в чашата кафе, толкова то е по-концентрирано. Но това не значи, че напитката е по-ободряваща. Точно обратното е. Колкото повече вода има в дозата кафе, толкова повече кофеин ще се разтвори в нея и толкова повече напитката е по-силна.
От съществено значение е и температурата на водата. Ако тя е около 30 градуса,  разтворимостта на кофеина е близо 22 г в литър. При температура от 80 градуса тя се увеличава почти 9 пъти. Към интересните факти спада и този, че кофеинът в кафето е по-малко, отколкото в  чая.

Кофеинът ефективно премахва умората, придава сили и подобрява кръвоснабдяването на мозъка, активизира процеса на запомняне. Той помага при вземането на бързи решения и повишава работоспособността на организма. Също така помага за справяне със стреса, умората, апатията.
Доказано е, че кафето не само ободрява, но и подобрява настроението. Това се обяснява с факта, че кофеинът отделя фермента дофамин, отговарящ за чувството на радост и удоволствие.

Пиенето на тази напитка повишава количеството на мастните киселини, което се явява допълнителен източник на енергия. Но при прекомерната му употреба може да се получи обратният ефект – до появата на раздразнение нервност.
Полезните свойства на кафето се изразяват в това, че подобряват паметта на възрастните хора. Освен това напитката е източник на антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и разрушаването на клетките в организма.

Според диетолозите напитката подобрява работата на бъбреците, влияе върху работата на белите дробове и намалява честотата на пристъпите на астма.
Приемана в разумни количества, тя усилва метаболизма, като по този начин спомага за изгарянето на мазнините и снижаването на телесното тегло.
Освен това пиенето на кафе намалява влиянието от пушенето. Доказано е, че при пушачите рискът от възникване на рак на пикочния мехур е 7 пъти по-голям от този при непушачите, а кафето го снижава 3 пъти.

Научно доказано е, че изпиването на 2 чашки на ден намалява склонността към депресия, хипертония и самоубийство. Възрастните хора, приемащи същото количество, страдат от астма 25% по-рядко от тези, които не употребяват тази напитка.
Вероятността да се заболее от цироза на черния дроб е с 80% по-ниска при тези, които ежедневно изпиват три чашки кафе. Намалява се и рискът от появата на камъни в жлъчката и жлъчните пътища при мъжката част от населението.
Едно 30-годишно изследване, проведено в Харвард, доказва, че няколко чашки кафе на ден снижават с 50% риска от заболяване от болестта на Паркинсон и от развитието на подагра.
Ободряващата напитка обаче е противопоказна при наличието на хипертония, хемороиди, туберкулоза, астения (обща слабост, безсилие, повишена уморяемост, които са признаци за други заболявания, най-често ракови).

Не се препоръчва също така и за бременни, за деца, за лесно възбудими хора, за страдащи от заболяване на сърцето и храносмилателната система (язвена болест).
Злоупотребата с напитката (повече от 2-3 чашки дневно и особено вечер) може да доведе до повишена нервна възбудимост, безсъница, натрапчиво чувство за тревога, треперене на ръцете, ускорено сърцебиене, аритмия. Всички тези явления изчезват, ако се намали приеманото количество.

Кафето, както и чаят, а така също и месото, провокират натрупването в организма на пикочна киселина, вследствие на което се появява мигрена, пародонтоза, полиартрит, тъй като пикочната киселина разрушава цитоплазмата на клетките и предизвиква и появата на диабет, базедова болест и т.н.
Споровете относно полезността и вредата от кафето със сигурност ще продължат и в бъдеще, като все пови и нови аргументи ще се трупат в подкрепа на едното или другото твърдение. Но едно е напълно сигурно – 1 чашка кафе на ден не вреди.


Пак за прочистването на организма

Прочистване на организма трябва да се прави най-малко веднъж на всеки шест месеца. То е нужно, защото натрупващите се с храната, въздуха и недостатъчната физическа активност токсини могат да доведат до появата на различни болести.
Честите настинки, податливостта към различни инфекции, бързата уморяемост, сънливостта през деня, липсата на концентрация – всички тези състояния са свидетелство за наличието на токсини в тялото, на злокачествени бактерии и други не по-малко вредни вещества.

Нередовното прочистване на тялото, недоспиването, стресът и най-вече нездравословното хранене са и факторите, влияещи на покачването нивото на лошия холестерол в кръвта.
Има множество рецепти и методики за цялостно или частично прочистване на организма, някои от които сме публикували и на тези страници. Характерното обаче за тях е, че повечето са твърде сложни за изпълнение, а в някои случаи – и непригодни за хора, страдащи от определи заболявания.

Тук ви предлагаме една твърде лесна за изпълнение рецепта, която укрепва организма, подмладява кръвоносните съдове, намалява умората, повишава циркулацията на кръвта в ръцете и краката, снижава нивото на лошия холестерол и повишава секрецията на урина. Също така тя е и чудесно средство за паметта и концентрацията (особено при възрастните хора).
Прилагана е от Порфирий Иванов - легендарен руски лечител, роден в края на XIX век и починал през 1983 г.. По-известен е като „руския йога“.

Ето и самата рецепта:
Необходими са 1 с.л. брашно от елда, 180 мл айрян, 1 ч.л. мед. Брашното от елда се разтваря в айряна вечерта и се оставя така в хладилника. На сутринта се изважда, разбърква се отново, прибавя се медът и се изпива на малки глътки, като всяка от тях се затопля в устата. След това не трябва да се яде нищо в продължение на 3 часа.
Прочистването продължава 10 дни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки