В отговор на вашите въпроси


05 Ноември 2015, Четвъртък


Интересувам се от рецепти за лечение на хроничен фарингит.
Людмил Танин, Пазарджик



Фарингитът е заболяване на гърлото, причинено от възпаление в задната му част. Изразява се в раздразнение и затруднено преглъщане, придружено с болезнено усещане.
Хроничният фарингит представлява хронично заболяване на фаринкса (гълтача) Засяга по-често мъжете, отколкото жените. Той е последица не само на често повтарящите се възпаления в гърлото, но и на заболявания на други органи и системи - гастрит, ринит, синузит, проблеми при обмяната на веществата.

Дългогодишната работа с газове, различни вредни прахове, физични или термични фактори могат да провокират хронифицирането на фарингита. Алкохолът и тютюнопушенето са също така рискови фактори за появата на заболяването, както и честото пребиваване в помещения с топъл и сух въздух.
Ето няколко изпитани народни рецепти за справяне с проблема.

Рецепта 1: 40 капки от 10-процентен спиртен разтвор на прополис се разтварят в 60 мл вода. Капят се по 5 капки във всяка ноздра. Отначало това ще бъде малко болезнено, но неприятните усещания скоро ще изчезнат. След това със също такъв разтвор се прави гаргара. Двете процедури трябва да се правят най-малко два пъти на ден половин час преди храна в продължение на 30 дни.

Рецепта 2: Една с.л. морска сол се разтваря в 500 мл вода, затоплена до телесна температура. С нея се прави гаргара 5-6 пъти на ден в продължение най-малко на 5 дни, дори вече признаците на хроничния фарингит да са изчезнали.

Рецепта 3: Взема се прясна, несолена и без консерванти извара и се разстила на тензух на пласт с дебелина около сантиметър. Отгоре се слага найлон. После компресът се слага на шията и се закрепва там с шал или нещо друго, подходящо за целта. Най-добре е това да се прави за през нощта. Компресът трябва да е плътен, да не се усеща охлаждане (ако охлажда, значи е хлабав). Жената, която предлага тази рецепта, казва, че така е спала 3-4 нощи, но можело и повече.

Рецепта 4:  50 г борови връхчета (от аптеката) се слагат в около 700-800 мл вода и се варят на слаб огън, докато течността остане наполовина. Това отнема 2-3 часа. После се прецежда и когато изстине до стайна температура, добавя се мед горе-долу колкото е течността. Получава се леко мътна течност, която се съхранява в буркан в хладилник. От него се отлива една малка кафена чашка (това е дозата за деня) и като стане със стайна температура, се приема с лъжичка. След това поне 10-15 минути не трябва да се пие и яде нищо, за да си стои на гърлото. Отварата трябва да се приема поне един месец, за да има лечението  траен ефект.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки