„Мълчанието на Александър”


„Мълчанието на Александър”
02 Ноември 2015, Понеделник


В памет на един достоен българин

Автор: Веселин Максимов

За Александър Георгиев-Коджакафалията се знае из цяла България, а не само в Бургас, където голяма част от обществените сгради са построени на имоти, великодушно дарени от сърцатия мъж в края на земните му дни.
Нов прочит на трудния му и успешен живот и славното му битие дава новата книга по тази тема – „Мълчанието на Александър”. Неин автор е бургаският художник Митко Иванов, който стана известен преди няколко години с изследването „История на Бургас”, в екип с уважавания историк и краевед, професор Иван Карайотов. Представянето на „Мълчанието...” изпълни до пръсване Художествената галерия в морския град, въпреки отвратителното време – пороен дъжд и силен вятър.

Иванов благодари на всички институции и частни лица, помагали му в благородното дело. Уточни, че в хода на доста трудоемката работа изпитал силно учудване, че настоятелството на храма „Свети свети Кирил и Методий” проявило неособено внимание към неговото търсене, а на просбата му за архивни документи отговорът бил „дойде една фирма, поиска ги и ги взе”.
Не противопоставяне и конфронтация беше духът на презентацията през онази вечер. А съдържанието на книгата, в която данните се позовават на повече от 1100 писмени източници. Изданието е богато илюстрирано със снимки и схеми, около 40 от фотографиите виждат бял свят за пръв път.

То е разделено на осем глави, описващи житието на легендарния българин, от сиротното му детство, когато е осиновен от свои роднини, през упоритата му работа, пълно описание на имотите му и неговата съсобственост с ортака Янчо Добрев, до въпросите как е изпълнено неговото завещание, добрините, които е направил, раздавайки безвъзмездно свои парцели на мизерстващи семейства на българи, арменци, евреи и турци, за да си построят къщи.

Описана е и благодарната признателност на усетилите неговата милост и благородство. Но и варварското отношение към новодошлата през 1944 г. комунистическа власт, пълната разсипия, която тя е развихрила, и сигурно най-срамното дело – поругаването и унищожаването на паметника на благодетеля на Бургас.
В последната глава „Животопис” е представена и невярната история на Коджакафалията. А съвсем в края – неговото родословно дърво.

Особено потресаващо впечатление прави снимката на две деца пионерчета, стоящи на пост с автомати пред бюста на Георги Димитров в двора на Механотехникума в Бургас, носил десетилетия името на социалистическия съветски агент. Върху постамента на оригиналния паметник на най-големия благодетел на града.

Макар и емоционално, авторът Митко Иванов зададе въпроса „Светец ли е бил Александър Георгиев-Коджакафалията?” Под всеобщото одобрение на пръскащата се по шевовете Художествена галерия отговори с „Да”. Очакваме от Българската православна църква становище дали и кога може да бъде канонизиран.
„Мълчанието на Александър” е книга, задължителна за библиотеката на всеки родолюбив бургазлия и българин.


Книгата представи професор Иван Карайотов (седналият), съавтор на Митко Иванов в „История на Бургас”

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки