Велико Търново чества 830 г. от въстанието на Асеневци


01 Ноември 2015, Неделя


Старопрестолният Търновград е център на националните тържества, посветени на 830-ата годишнина от въстанието на Асен и Петър.

Автор: Здравка Христова

РИМ-Велико Търново подготвя за кулминацията на тържествата на 7 и 8 ноември специална изложба, която ще покаже златните съкровища, които притежава старата столица.
Експозицията ще бъде подредена в Археологическия музей и ще събере Хотнишкото злато, пръстените на Калоян и Доброслав, най-ценните оброчни плочи, икони и стенописи, които не са показвани до момента.

Предвидено е шествие и театрална възстановка на събитията отпреди 830 г. Участие в нея ще вземат търновският клуб „Традиция", както и колегите им от София, Шумен, Варна и Бургас. Сюжетът разказва за дните, когато Петър и Асен вече са се върнали от Солун, а иконата на св. Димитър вече е в Търново. „Предстои освещаване на новия храм. Това се разчува и прииждат хора от околностите за събор“ – анонсират от „Традиция”, като уточняват, че освен тази „жива картина“, ще бъдат показани въоръжение, средновековни занаяти, характерни ястия, атракции с огън.

Тези дни в музей „Възраждане и Учредително събрание“ се проведе научна конференция под надслов „Асеневци и Търновград”, на която водещи наши историци изнесоха много интересни доклади. Проведе се и четвъртото биенале на църковните изкуства, на което прочути зографи от няколко страни представиха творчеството си.

Едно от най-интересните събития, организирани по повод юбилея, е Националната филателна изложба, която ще бъде открита на 5 ноември. Тя ще събере колекционери от цялата страна, като на нея се очаква да бъде изложена марка, оценявана на 1 милион лева.
На 7 ноември в двора на църквата музей „Св. 40 мъченици“ ще се проведе димитровденски народен събор. На следващия ден в храм „Св. Димитър Солунски” ще бъде прожектиран филмът „Династията на Асеневци”, който представя историческото минало и разкрива интересни факти за сградата.
Ще бъде валидиран пощенски блок с марки и пликове, посветени на знаковата годишнина.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки