Работният им ден


31 Октомври 2015, Събота


27 октомври (вторник), 9,25 ч. След като се провали в досегашните си опити да  реформира здравната система у нас,


министър Петър Москов се опитва в момента да защити поредната негова и на екипа му щура идея – този път за въвеждането на данък „Обществено здраве“, който ще доведе до поскъпването на някои продукти у нас.
„Вредни храни сами по себе си няма, има определени съставки – сол, захар, кофеин и трансмастни киселини, които в определени количества са доказано вредни за здравето и за организма.”

Министърът вече повече от седмица обикаля националните телевизии да обяснява и че с този нов налог трябва да се обложат пържените картофки и чипсът, но само ако са пържени в некачествено олио. Но все пропуска да обясни кой и как ще следи дали те се обработват в подходяща мазнина и най-вече каква е тя.
„Данъкът не е за вредни храни, той е за здраве“, завърши ни в клин, ни в ръкав обърканите си обяснения министърът.

27 октомври (вторник), 19 ч. „България е била и продължава да бъде индустриална сила.“ Така се е изказал Росен Плевнелиев на тържественото събрание по случай 70-годишнината на Техническия университет в София. След като смайването по лицата на слушателите му не преминало веднага и не последвали бурни ръкопляскания в чест на партията ръководителка – ГЕРБ, президентът на страната се почувствал длъжен да поясни мисълта си с конкретни примери:

"България е държава на фабрики и модерни технологии. България е държава, която има амбицията в информационните и комуникационни технологии, в аутсорсинга, в автомобилното производство, в машиностроенето, химията, производството на храни и в много други сектори да бъде сериозен играч и лидер в региона."
По-нататък в опита си да доведе до умиление хората в залата Плевнелиев посочва, че „от 10 автомобила в Европа в 8 има компоненти, направени в България“ и че „някои от свръхмодерните фабрики в Европа намират своите филиали и приложение у нас“.

Бодряшките твърдения на живеещия в собствения си розов сън държавен глава обаче не намират никакво потвърждение в реалността, която българите виждат много добре. А също така и в заключенията на експертите. „Няма съществена промяна в потенциала на българската икономика. Ние зависим изключително много от външните условия“ е коментарът на Института за икономически изследвания при БАН.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки