Как Пентагонът шпионирал в Северна Корея


30 Октомври 2015, Петък


Американците използвали за целта християнска благотворителна организация


Американски военни са използвали християнска благотворителна организация за целите на шпионажа и доставките на шпионско оборудване в КНДР.  Резултатите от собствено разследване в тази посока публикува тези дни организацията The Intercept. То разкрива схемите на финансиране и управление и включва коментари на редица специалисти.
Във фокуса на вниманието на разобличителите попада Кей Хирамине – един от признатите авторитети на благотворителното общество и основател на хуманитарната организация HISG, награден лично от президента Буш. Само че, когато получаваше отличието от ръцете му, той скри факта, че е шпионин на Пентагона и се финансира от него.

Секретната програма на американското Министерство на отбраната е задействана през декември 2004 г. Тя е рожба на отговарящия за разузнаването генерал-лейтенант Уилям „Джери“ Бойкин. Самият той е евангелист и отдавна търси нестандартни начини за проникване в Северна Корея. САЩ се интересуват най-вече от информация, засягаща ядрената програма на КНДР. И тъй като тази страна е доста сложна по отношение на шпионажа, само благотворителната организация на Хирамине успя да се промъкне там, където за другите пътят бе затворен.

Не е известно доколко длъжностните лица в HISG покрай шефа си са знаели за участието в програмата на Пентагона. Нито той, нито някой друг е коментирал каквото и да било по този повод. Но се предполага, че редовите сътрудници и доброволци са нямали никакво понятие за това, че са въвлечени в шпионска схема.
Както са изяснили в хода на разследването си от The Intersept, HISG е получавала милиони от Пентагона, като финансирането е било прикрито чрез цяла мрежа от организации, създадени специално за замитане на финансовите следи.  

HISG е създадена след атентатите на 11 септември 2001 г. Хирамине и приятелите му тогава възнамеряват да работят за облекчаване на последствията от различни бедствия и да помагат за устойчивото развитие на бедните и изтерзани от войни страни. В продължение на две години те се трудят с искрена вяра в благотворителността, но през 2003 г.  HISG започва да си сътрудничи с поделението на Пентагона Reachback, занимаващо се с доставка на медикаменти в Афганистан.

В същата тази година генерал Бойкин получава ключовото назначение на поста заместник-министър на отбраната, отговарящ за разузнаването. Кариерата му включва множество силно рисковани операции – като командир на „Делта форс“ той наблюдавал мисията „Падението на черния ястреб“ в Сомалия през 1993 г. и залавянето на Пабло Ескобар в Колумбия. По-късно Доналд Ръмсфелд му възлага развитието на агентурна мрежа и именно за тази цел Бойкин използва няколко благотворителни организации, сред които и HISG.

Приоритет на няколко от хуманитарните мисии, специално създадени от Пентагона, била борбата с тероризма, но много внимание се отделяло на получаването на информация за прословутите ядрени програми на Иран и КНДР. По това време HISG  отговаряла за доставката на медицинско оборудване, дрехи и предмети от първа необходимост в страните, пострадали от стихийни бедствия. Организацията на Хирамине уредила осъществяването на хуманитарна помощ за Северна Корея, където заедно с партидата топли дрехи, били изпратени Библии.

Това е доста рисковано, тъй като Пхенян сериозно ограничава религиозната дейност на територията на страната.  Но било важно да се разбере дали HISG ще успее да се справи с тази задача, за да се прецени дали Пентагонът ще използва този начин на контрабанда за доставка в КНДР на шпионско оборудване.

Впоследствие, под прикритието на хуманитарни мисии, Хирамине осъществил доставка в Северна Корея на шпионски датчици, малки радиомаяци и дори оборудване, способно да отклони ракети от целта им.
През януари 2013 г. Кей Хирамине обявил прекратяването на дейността на организацията си заради недостиг на финансиране и освободил персонала й без обяснения.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки